background img
banner
banner

Διαχείριση του δάσους μετά από 30 χρόνια

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΛΟΤΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΖΑΡΟΥΧΛΑ ΓΙΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ

Η στιγμή της αναγέννησης του κοινοτικού δάσους της Ζαρούχλας φαίνεται πως έφτασε καθώς ξεκινά το έργο της υλοτόμησης και απολήψεως του λήμματος συστάδων που αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στον δήμο, τους δημότες και το περιβάλλον. Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς, βρέθηκε ο ανάδοχος και σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει με τον καθαρισμό του δάσους και αφαίρεση της ύλης του υποστρώματος και στη συνέχεια με υλοτόμηση πάντα υπό τις υποδείξεις του Δασαρχείου και του Αυτοτελούς Τμήματος Πρασίνου του δήμου Αιγιαλείας.

Σημειωτέον ότι στο δάσος δεν έχει γίνει διαχείριση εδώ και τριάντα χρόνια, και θεωρείται βέβαιο πως θα προκύψει μεγάλη ποσότητα ξυλείας που θα αποφέρει οικονομικό όφελος. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αφού τα ξερά φύλλα και κλαδιά πέφτουν στο έδαφος, το δάσος γίνεται απροσπέλαστο και υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς ενώ το πάκτωμα αυτό δεν επιτρέπει την ανάπτυξη νέων δέντρων.

Με απευθείας ανάθεση μετά τους άγονους διαγωνισμούς

Στην τελευταία συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας ενέκρινε την απευθείας ανάθεση, τον καθορισμό της τιμής και τους όρους σύμβασης, εκμίσθωσης του δικαιώματος υλοτόμησης και απολήψεως του λήμματος συστάδων για τα διαχειριστικά έτη 2020 -2025,

Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος για τη διαδικασία ανάθεσης, ΄΄η εκμίσθωση ακινήτων των δήμων γίνεται με δημοπρασία. Αν η δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα επαναλαμβάνεται. Αν και η δεύτερη δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει με απευθείας συμφωνία. Έτσι και έγινε και μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίσαμε τους όρους της συμφωνίας. Οι τιμές δεν είναι πολύ υψηλές όμως είναι συμφέρουσες για τον δήμο΄΄. Να σημειωθεί ότι κατόπιν των δύο άγονων διαγωνισμών η τιμή εκκίνησης ορίστηκε να ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ /κ.μ. για όλα τα παραγόμενα ανά κατηγορία ανώτερα δασικά προϊόντα, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο πίνακα υλοτομίας και βάσει του «πρωτοκόλλου τελικής επιθεώρησης υλοτομίας», που θα συνταχτεί από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δασαρχείου Αιγίου, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Αιγιαλείας & του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Ζαρούχλας.

Η διάρκεια της μίσθωσης επιμερίζεται σε έξι διαχειριστικά ημερολογιακά έτη, σύμφωνα με τη διαχειριστική μελέτη και με την προβλεπόμενη δυνατότητα παράτασης.

Πώς θα γίνουν οι υλοτομίες

Οι υλοτομίες θα είναι κυρίως καλλιεργητικές των σύμπυκνων ενώσεων ενώ παράλληλα θα διενεργηθούν και αναγεννητικές (τελικές υλοτομίες) κατά τις οποίες θα απομακρύνονται τα αυξητικώς και βιολογικώς ώριμα μεμονωμένα και αραιά – γηραιά άτομα τα οποία υπέρκεινται σύμπυκνων ενώσεων μέσης ή νεότερης ηλικίας και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Συγχρόνως θα γίνουν και κρασπεδικές υλοτομίες γύρω από υπάρχοντες κώνους αναγέννησης για διεύρυνση και επέκταση των εστιών αναγέννησης που υπάρχουν. Προτεραιότητα θα έχουν οι εξυγιαντικές υλοτομίες με τις οποίες θα αφαιρούνται εφόσον αυτό επιβάλλεται από δασοπονικούς λόγους, ογκώδη , γηραιά , κουφαλερά , διχαλωτά, κακόμορφα και κακόμορα άτομα κ.λπ. Το λήμμα είναι ενδεικτικό κατά κλάσεις διαμέτρων και δασοπονικό είδος και οριστικό ως προς τον όγκο με δυνατότητα αυξομείωσης 20%. Η αναλογία τεχνητού ξύλου και καυσόξυλου είναι ενδεικτική. Η υλοτομία θα διενεργηθεί με παρακρατήματα με ποσοστό απόληψης από 8% έως 12% (μέσο ποσοστό συστάδας 10%), κατά ομάδες ή ενώσεις σε θέσεις με τους καλύτερους δείκτες δασοκομικής εξέλιξης, σύμφωνα με την διαχειριστική μελέτη και την υπόδειξη του Δασαρχείου.

Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, ΄΄πέρα από το οικονομικό όφελος για τον δήμο, θα πρέπει να σταθούμε και στο περιβαλλοντικό. Πέρα από το με την αραίωση προστατεύεται το δάσος από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, θα συμβάλει και στην αναγέννησή του η οποία δεν είναι εφικτή με τη σημερινή πύκνωση΄΄.

Υπενθυμίζεται ότι η λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για να προχωρήσει η διαδικασία, μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν. Αντιθέτως, το Τμήμα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του δήμου διαμέσου του προϊσταμένου του Λάμπη Στεφανίδη, από το 2012 έχουν κινήσει τις διαδικασίες, αρχικά για την εξεύρεση και οριοθέτηση της δημοτικής έκτασης μέσα στο δάσος της Ζαρούχλας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr