background img
banner
banner

Με ιστορικό και πολιτικό βάρος το γεγονός της ‘‘Συνέλευσης της Βοστίτσας’’

Ο COVID… ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΚΥΡΩΝΕΙ

Χωρίς την επιβλητικότητα και τη λαμπρότητα προηγούμενων ετών… ένεκα των υγειονομικών μέτρων ενάντια στον covid-19, αλλά με τη ¨βαρύνουσα¨ σημασία στο ενδότερο νόημα της επετείου, θα εορτάσει το Αίγιο την τοπική αργία της ¨Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας¨.

Το πανηγυρικό πρόγραμμα, αύριο Τρίτη 26 Ιανουαρίου περιλαμβάνει, την πρωινή Αρχιερατική Θεία Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, παρουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων – Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ομιλίες του δήμαρχου και διαφόρων εκπροσώπων του πολιτικού και πολιτιστικού ¨κόσμου¨ του τόπου, ενώ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, θα παραστεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο διοργανωτής των φετινών εκδηλώσεων είναι ο δήμος και η Περιφέρεια. Λόγω των περιοριστικών και επιβαλλόμενων μέτρων της κυβέρνησης, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει προσαρμοστεί ανάλογα χωρίς την παρουσία κόσμου, δίχως όμως η εορτή να “χάνει” την σημαντικότητα και την σπουδαιότητά της. Σήμερα 25/01 και ώρα 11 το πρωί, παρουσία του δημάρχου και των αρμόδιων του τόπου, θα γίνει κατάθεση στεφάνου και τιμητική εκδήλωση – τρισάγιο που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στον Ανδρέα Λόντο, στον χώρο του “Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου¨. Στην αυριανή επίσημη δοξολογία της 26ης Ιανουαρίου δε, οι επίσημοι φορείς του τόπου έχουν ¨ετοιμάσει¨ μικρές αναφορές και πολιτικές τοποθετήσεις, λόγω του πανηγυρικού της ημέρας. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με αυστηρά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Λίγα ιστορικά στοιχεία για την ¨Μυστική Συνέλευση¨

Οι ¨Φιλικοί¨ αποφάσισαν να συναντηθούν κρυφά από τα… πολλά και εχθρικά βλέμματα, προκειμένου να οργανωθούν και να ορίσουν τον χρόνο που θα εκδηλωθεί η Επανάσταση, που ήδη ¨μύριζε¨. Ο τόπος συνάντησης αποφασίστηκε να είναι η Βοστίτσα, καθώς ήταν ιδανική τοποθεσία και υπήρχαν σχετικά λίγοι Τούρκοι, εκείνη την εποχή. Έτσι, από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου του 1821 σε τρεις διαδοχικές συναντήσεις, αποφασίστηκε ο ένοπλος αγώνας κατά των Τούρκων. Σύμφωνα με ιστορικούς, η ¨Σύσκεψη της Βοστίτσας¨ απετέλεσε σημαντική καμπή στην όλη υπόθεση της Επανάστασης. Η συγκέντρωση των Φιλικών και των προκρίτων μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν, αφού εάν κινούσαν υποψίες… θα ακολουθούσε σφαγή. Μάλιστα, τα ¨μέτρα ασφαλείας¨ που πήραν τα πρωτοπαλίκαρα, δεν περιορίστηκαν μόνο σε… δικαιολογίες προς τον τούρκικο ζυγό, αλλά για να μην κινήσουν τις υποψίες, πραγματοποιούσαν τις τρεις συνελεύσεις κάθε μέρα σε διαφορετικό σπίτι. Τα σπίτια των Αιγιωτών Ανδρέα Λόντου, Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου και Άγγελου Μελετόπουλου, ήταν αυτά που ¨φιλοξένησαν¨ τις συνελεύσεις και εκείνα που τελικά, έμελλε να αφήσουν το… δικό τους ανεξίτηλο στίγμα στην τοπική και όχι μόνο ιστορία, ενώ μία εκ των συναντήσεων σύμφωνα με τις γραφές, φιλοξενήθηκε και σε ναΐδριο πλησίον του Αιγίου.

Μπεντεβή: «Κάποιοι ιστορικοί το χαρακτηρίζουν ύψιστο πολιτικό γεγονός»

«Η φετινή εορτή δεν χάνει το νόημα της, όσο και αν… κινδύνεψε αυτό να γίνει λόγω της πανδημίας. Και μόνο ότι λογίζεται πια ως δημόσια αργία, αυτό το επικυρώνει. Ο κορωνοϊός μας αναγκάζει μεν, όλες οι εκδηλώσεις να γίνουν χωρίς την συμμετοχή του κόσμου, αλλά δεν χάνεται σε καμία περίπτωση το εορταστικό της ημέρας και η σπουδαιότητα της» αναφέρει στο protionline.gr η πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή. Να σημειωθεί, ότι ταυτόχρονα, προετοιμάζεται η επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει η ΙΛΕΑ την 25η Μαρτίου, με θέμα “Το Πανόραμα του ‘21 – Η επανάσταση μέσα από την Τέχνη”. Η συγκεκριμένη παράσταση ετοιμάζεται εδώ και πολλούς μήνες και ο φιλόλογος Κώστας Κλάγκος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, θα έχει μεγάλη και καίρια σκηνοθετική ¨παρέμβαση¨ και εάν το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες, η εκδήλωση γίνει. «Η παράσταση “Η συνέλευση της Βοστίτσας” έχει ετοιμαστεί με μεγάλο ενθουσιασμό και μεράκι και από εμένα προσωπικά αλλά και από τον Κώστα Κλάγκο, η οποία έχει παρουσιαστεί πάλι και μπορεί να γίνει και στα Καλάβρυτα ή σε πολλές άλλες περιοχές. Έχουν ετοιμαστεί πολλά πράγματα. Το αν θα παρουσιαστούν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την πορεία του κορωνοϊού. Η ΙΛΕΑ είναι έτοιμη καθ’ όλα. Αυτό όμως που θέλω να τονιστεί, είναι η σπουδαιότητα του γεγονότος. Πολλοί ιστορικοί το χαρακτηρίζουν ως το ύψιστο πολιτικό γεγονός. Και έχουν δίκιο, γιατί είναι. Είναι βαρύνουσας σημασίας ιστορικό γεγονός που καθόρισε τις εξελίξεις» καταλήγει.

Πάνε… πίσω οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις της ΙΛΕΑ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση κι αν χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια. Η ΙΛΕΑ είχε προγραμματίσει πάμπολλες εκδηλώσεις. Δυστυχώς σε αυτή τη φάση δεν θα γίνουν λόγω του covid-19. Όμως θα ήθελα να τονίσω, ότι ναι μεν δεν θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες αυτές δράσεις με την έννοια την πανηγυρική αλλά και την συμμετοχή κόσμου, όμως… μπορούμε να σταθούμε σε κάποιες εκδόσεις. Οι εκδόσεις, αφορούν ειδικά λευκώματα και βιβλία, που θα μείνουν εσαεί και θα ζουν ως σημαντική παρουσία» επισημαίνει η κ. Μπεντεβή. «Επίσης, πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα ημερολόγιο με τους τοπικούς πρωταγωνιστές των τότε χρόνων, που με την οικονομική βοήθεια κάποιων χορηγών, θα παρουσιαστεί. Μια ακόμα προγραμματισμένη ενέργεια, είναι να αφιερώσουμε το περιοδικό μας “Ρίζες” σε όλες τις τοπικές στιγμές και χαρακτήρες του ‘21, που πρόκειται να είναι έτοιμο στα μέσα του καλοκαιριού, εκτός απροόπτου» τονίζει φιλόλογος – ιστορικός της περιοχής.

Μαρία Τσουκαλά: «Εχουμε… ευθύνη απέναντι στη «Χαραυγή της  Ελληνικής Πολιτείας»

Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, σε γραπτό σημείωμά της για την 26η Ιανουαρίου, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η Συνέλευση δρομολόγησε την έναρξη της Επανάστασης και επέδρασε βαθιά στην προπαρασκευή του Αγώνα, προετοιμάζοντας τα πνεύματα των ισχυρών παραγόντων της Πελοποννήσου -και όχι μόνο-για να δεχτούν ότι η Επανάσταση ήταν αναπόφευκτη και να ακολουθήσουν την επαναστατική δράση. Γι’ αυτό η Συνέλευση ανήκει περισσότερο στα επαναστατικά παρά στα προεπαναστατικά γεγονότα. Υπήρξε δε σημαντικότατο ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την τοπική ιστορία αλλά και για την εθνική, διότι συνδέεται άρρηκτα με την οργάνωση και την έναρξη του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Υπήρξε το πρώτο πολιτικό γεγονός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, καθώς και το πρώτο επαναστατικό γεγονός, τόσο για τις αποφάσεις, όσο και για την οργάνωση του Αγώνα. Η απόφαση να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Τούρκου πασά της Τρίπολης, συνιστά ταυτόχρονα και την πρώτη επαναστατική πράξη».

Και η ανακοίνωση, συνεχίζει: «Ο Δήμος Αιγιαλείας και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Αιγίου με έμπνευση από το πνεύμα της επανάστασης και της επετείου, έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τη διάρκεια της χρονιάς 2021, ξεκινώντας με τον εορτασμό της 26ης Ιανουαρίου. Δυστυχώς, η πανδημία CoViD-19 δεν επέτρεψε την ανάπτυξη πληθώρας δραστηριοτήτων, δια ζώσης, όμως με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας σχεδιάστηκαν διαδικτυακές δράσεις μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων ούτως ώστε οι εορτές να γίνουν όπως αρμόζει η επέτειος. Δίκαια και εύστοχα χαρακτήρισε τη Συνέλευση ως «Χαραυγή της Ελληνικής Πολιτείας» ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας φυτεύτηκε ο σπόρος της Επανάστασης. Οφείλουμε να μη χαθεί ο σπόρος εκείνος ο παλιός, ως κόρη οφθαλμού να τον φυλάξουμε. Ας φυτέψει λοιπόν ο καθένας μας από έναν στο δικό του κήπο!. Έχουμε ευθύνη…».

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 26ης Ιανουαρίου

1) Κυριακή 24 Ιανουαρίου, ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (διαδικτυακή δράση): Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Πελοπόννησος – Η ναυαρχίδα της Επανάστασης του ‘21».

2) Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ώρα 11:00 – Κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της δημοτικής αρχής, της ΙΛΕΑ και διαφόρων φορέων, στην επιτύμβια πλάκα του Ανδρέα Λόντου, στον προαύλιο χώρο του “Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου”.

Ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (διαδικτυακή δράση): Η Φιλόλογος και Ιστορικός, Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας” Βάνα Μπεντεβή – Σπυροπούλου, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Ερωτήματα και απαντήσεις σχετικά με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και τη σημασία της» ενώ θα θέσει τρία ουσιώδη ερωτήματα και θα αναφερθεί στο ιστορικό βάρος του γεγονότος, σε συνεργασία με τον “Συλλόγο Αναβιωτών Βοστίτσα 1821” και τον προέδρο του κ. Λάμπη Ψυχογιάνννη.

3) Τρίτη 26 Ιανουαρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης, ώρα 10.30: Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων – Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου θα διεξαχθεί Αρχιερατική Θεία Δοξολογία.

10.50: Ανάγνωση από τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλο, μηνύματος της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, για τη σημασία του ιστορικού γεγονότος.
10.55: Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Ευανθία Μπεντεβή, φιλολόγου και προέδρου της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας.
Εν συνεχεία, μετάβαση στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων), όπου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Αμέσως μετά, ξενάγηση στο “Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου” όπου βρίσκεται η προτομή του Ανδρέα Λόντου. Σημειώνεται πως όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με αυστηρά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και αποκλειστικά και μόνο για προσκεκλημένους.

Ώρα 18:00 – (διαδικτυακή δράση): Δρώμενο από την παιδική νεανική χορωδία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α: Η παιδική χορωδία τιμά το ιστορικό γεγονός της Αιγιάλειας απαγγέλοντας ένα ποίημα του Θοδωρή Τογαντζή, για την επανάσταση και ερμηνεύει τραγούδια του 1821. Συντονισμός: Μπέση Νάση.

Ώρα 19:00 – (διαδικτυακή δράση): Αφιέρωμα στον «Ιστορικό Σύλλογο Βοστίτσα 1821»: Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α μιλώντας με τα μέλη του συλλόγου θέλει να θυμίσει σε όλους τους Αιγιαλείς, περασμένες εκδηλώσεις αλλά και να υποσχεθεί ότι μετά το τέλος της πανδημίας, όλα θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Η δημοσιογράφος Ιωάννα Δημουλά συνομιλεί με τον πρόεδρο Λάμπη Ψυχογιάννη για περασμένες δράσεις αλλά και για το μέλλον του συλλόγου ενώ το μέλος Αφρόδιτη Τριανταφύλλου, αναφέρεται στην συμβολή της «Βοστίτσας» στην Ελληνική Επανάσταση.
Ώρα 20:00 – (διαδικτυακή δράση): Προβολή θεατρικής παράστασης «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας»: Διαδικτυακή προβολή της θεατρικής παράστασης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2020 στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων». Συνεργάστηκαν οι σύλλογοι: Θεατρική Έκφραση Αιγίου, Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Θεατρική Ομάδα Μονόλογοι, Θεατρική Ομάδα Διακοπτού, Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», Θεατρική Ομάδα «αποφοίτων». Τραγούδι: Αγγελόπουλος Δημήτρης, Σκηνοθετική καθοδήγηση: Κώστας Κλάγκος.

4) Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (διαδικτυακή δράση): O Νομικός Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο ιδρυτής της “Εταιρίας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια” Ανδρέας Κούκος, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Οι διπλωματικές προσπάθειες του Ι. Καποδίστρια για την Διεθνή αναγνώριση του Ελληνικού Ζητήματος και την Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους κατά την περίοδο 1822-1827». (Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821»).

5) Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (διαδικτυακή δράση): O Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας (Οθωμανικής Περιόδου) του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Σταθακόπουλος, θα δώσει διάλεξη με θέμα: “Οι Ιστορικές και Κοινωνικές δομές κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης – τα θετικά και παθογένειες από τότε μέχρι σήμερα”.
– Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις θα μεταδοθούν μέσα από τις σελίδες facebook και youtube της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Αιγίου, στις διευθύνσεις:

https://www.facebook.com/DimotikiKoinofelisEpixeirisiAigialeias
https://www.youtube.com/channel/UCxoIRih2swd0gN3NTqc4JSA 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας οι εκδηλώσεις για τη Μυστική Συνέλευση


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr