background img
banner
banner

Θανάσης Γεωργάκης: «Την αναβάθμιση την κάνουμε πράξη καθημερινά»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ – ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΡΙΟ

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας, πέρυσι στις 20 Ιανουαρίου, ο Αιγιώτης οδοντίατρος Θανάσης Γεωργάκης, διαδεχόμενος την επίσης Αιγιώτισσα Γιούλη Μαμμή, έβαλε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την αναβάθμιση του τοπικού ιδρύματος, τόσο σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού, όσο και σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η υγειονομική κρίση ελέω πανδημίας αλλά και η πρόσφατη διαμαρτυρία για την μετακίνηση της αναισθησιολόγου, έφεραν το νοσοκομείο και τον ίδιο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ο κ. Γεωργάκης όλο το προηγούμενο διάστημα κράτησε χαμηλούς τόνους, αφοσιωμένος στο έργο του και σήμερα, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, μέσω της συνέντευξής του στην «Π», ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για όλους και για όλα.

Από τη στιγμή που αναλάβατε τη διοίκηση στο Νοσοκομείο και ενημερωθήκατε από την προκάτοχό σας, ποια ήταν τα τρία πράγματα που είχαν προτεραιότητα για εσάς;
Ανέλαβα πριν ένα χρόνο τη διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος και από την ενημέρωση που είχα αξιολόγησα ως τα πιο επείγοντα τα παρακάτω:

  • Ενίσχυση της δομής με ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό
  • Άμεση αντιμετώπιση της κάλυψης των εφημεριών του ακτινολογικού τμήματος και την επαναλειτουργία του αξονικού τομογράφου .
  • Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
  • Αναβάθμιση και επέκταση του πληροφοριακού συστήματος
  • Αναβάθμιση και ενίσχυση των υποδομών

Τι από τα παραπάνω υλοποιήθηκε και ποιος είναι ο σχεδιασμός της περιόδου που διανύουμε;
Με κεντρικό στόχο την λειτουργική ενίσχυση της νοσηλευτικής μονάδας προσελήφθησαν: μόνιμος ιατρός παθολογίας Ε. Β΄, 7 ιατροί Ε. Β΄ διαφόρων ειδικοτήτων και 39 άτομα επικουρικό προσωπικό( νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό)
Η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του ακτινολογικού τμήματος (κάλυψη εφημεριών ) και η επαναλειτουργία του αξονικού τομογράφου αρχικά για εσωτερικούς ασθενείς και τρεις ημέρες την εβδομάδα, επετεύχθη με τη μετακίνηση 3 ιατρών από όμορα Νοσοκομεία .Η έναρξη της καθημερινής λειτουργίας του αξονικού θα γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και η ανάληψη υπηρεσίας των δύο μόνιμων ιατρών ακτινοδιαγνωστικής Ε. Β΄ .
Έγινε αγορά από ίδιους πόρους, διαφόρων μηχανημάτων συνολικού ύψους €80.000,00 ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω προγραμμάτων ΠΔΕ(προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων) ύψους €300.000,00 πχ laser, αναπνευστήρας, φορητός υπέρηχος κτλ. και αναμένουμε την παραλαβή τους.
Με την από 21.12.2020 έγκριση έκτακτης επιχορήγησης ύψους 210.000,00 ευρώ, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού της 6ης ΥΠΕ και μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, έως τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί η προμήθεια 2 αναπνευστήρων, ενός συστήματος μοριακών εξετάσεων PCR, Υπέρηχου φορητού τροχήλατου με τρεις κεφαλές, συστήματος διουριθρικής διπολικής εκτομής με εξάχνωση πλάσματος και ενός υπερσύγχρονου λαπαροσκοπικού πύργου.
Τέλος αναμένεται απόφαση έγκρισης για την ένταξη και χρηματοδότηση μέσω νέου ΠΔΕ προϋπολογισθείσας δαπάνης 230.000,00 ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για:

  • την αντικατάσταση του συστήματος παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων ασθενών (κεντρικός σταθμός που συνδέεται με τέσσερις τηλεμετρίες και τέσσερα μόνιτορ), της καρδιολογικής κλινικής
  • σύστημα ψηφιακών ασύρματων και ενσύρματων ανιχνευτών με σταθμό εργασίας του ακτινολογικού τμήματος
  • ANGIOOCT με κάμερα βυθού και φλουροαγγειογραφία του οφθαλμολογικού τμήματος

Έγινε προμήθεια συστήματος RadiologyInformationSystem (RIS) για την ενίσχυση του ιατρικού φακέλου στο ακτινολογικό εργαστήριο.
Προμήθεια ρομποτικής συσκευής CD/DVDΤΟΥ Ακτινολογικού τμήματος για την εγγραφή εξετάσεων CR,CT,U/S κλπ με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασθενών.
Με τη προμήθεια συστήματος MediOrderστο μικροβιολογικό εργαστήριο μπήκε φραγμός στην άσκοπη επαναλαμβανόμενη μη απαραίτητη παραγγελία εξετάσεων που δεν έχουν καμία διαγνωστική αξία για τους ιατρούς.
Έγινε προμήθεια και εγκατάσταση ασύρματων σημείων πρόσβασης (Wi-Fi) για τη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών και των συνοδών τους στο διαδίκτυο.
Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για τη προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR)

Πραγματοποιήθηκαν κτιριακές παρεμβάσεις για την αξιοποίηση ανενεργών χώρων όπως:

  • Η ανακαίνιση χώρου στην πτέρυγα της Χειρουργικής Κλινικής για την δημιουργία γαστρεντερολογικού ιατρείου ενώ πριν λίγες ημέρες έγινε η εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος ενδοσκοπήσεων πεπτικού
  • Έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση – ανακαίνιση χώρου για τη δημιουργία ανεξάρτητης αίθουσας καλλιεργειών του μικροβιολογικού εργαστηρίου και την εγκατάσταση θαλάμου βιοασφάλειας επιπέδου ΙΙ
  • Έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση – ανακαίνιση ανεξάρτητου παιδιατρικού ιατρείου στον χώρο των ΤΕΠ
  • Ολοκληρώνεται η διαμόρφωση-ανακαίνιση χώρου του ακτινολογικού τμήματος για την εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονου μαστογράφου
  • Έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση – ανακαίνιση χώρου για την δημιουργία νέας και ενιαίας Κεντρικής Αποθήκης
  • Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση συστήματος διακίνησης βιολογικών δειγμάτων μέσω σωληνωτού ταχυδρομείου για την ασφαλή και άμεση μεταφορά τους από το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Μικροβιολογικό εργαστήριο.
  • Επισκευή στέγης – ανακαίνιση και αποκατάσταση όψης κτιρίου ιδιοκτησίας του νοσοκομείου επί των οδών Κλ. Οικονόμου και Ερμού. Η έναρξη των εργασιών έχει δρομολογηθεί για το τέλος Ιανουαρίου.

Προβήκαμε στις απαραίτητες ενέργειες κερδίζοντας το χαμένο χρόνο για την οριστική ένταξη στο πρόγραμμα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ του Νοσοκομείου , έργο προϋπολογισμού ύψους 1.765.925,00 ευρώ του οποίου η υλοποίηση αρχίζει τον Ιούνιο.
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων η διοίκηση έχει σχεδιάσει μια σειρά πρωτοβουλιών που σκοπό έχουν την ολοένα αυξανόμενη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

  • Είναι επιτακτική ανάγκη η τροποποίηση του υπάρχοντος οργανισμού του Νοσοκομείου, με την αύξηση των κλινών από 100 σε 114,έτσι ώστε να επεκταθεί σε νέες ειδικότητες και κλινικές .
  • Ένταξη νέων ειδικοτήτων στον οργανισμό με προσθήκη παθολόγου-ογκολόγου,γαστρεντερολόγου,ΩΡΛ,πνευμονολόγου και δύο ιατρών γενικής ιατρικής ή παθολογίας για το τμήμα επειγόντων περιστατικών .
  • Επαναλειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) δυναμικότητας 5 κλινών με σκοπό τη φιλοξενία περιστατικών ήπιας και μέτριας βαρύτητας του παθολογικού και χειρουργικού τομέα που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας από το νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Κλινική ημερήσιας νοσηλείαςδυναμικότητας 4 κλινών για χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε ογκολογικούς ασθενείς και κλινική χειρουργείων ημέρας 5 κλινών για επεμβάσεις που απαιτούν ολιγόωρηπαραμονή και παρακολούθηση στο Νοσοκομείο.

Κληθήκατε να διαχειριστείτε την πανδημία. Ποια τα μέτρα που πήρατε και πόσο επιβαρύνθηκε το νοσοκομείο από τα περιστατικά που προέκυψαν;
Από την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην χώρα μας το Νοσοκομείο ξεκίνησε άμεσα την προετοιμασία του για την αντιμετώπιση της πανδημίας με άψογο προγραμματισμό και άριστη οργάνωση από την υπεύθυνη Νοσηλεύτρια Λοιμώξεων με την εποπτεία και την υποστήριξη της έμπειρης Δ/ντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και τη πολύτιμη συμβολήτου Πρόεδρου των Λοιμώξεων και Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας .
Συγκεκριμένα:
1. Καταρτίστηκε Επιχειρησιακό Σχέδιο ετοιμότητας για την διαχείριση των περιστατικών covid-19 σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
2. Τηρήθηκαν απαρέγκλιτα τα μέτρα πρόληψης για το περιορισμό της μετάδοσης και τη προστασία των πολιτών με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους χώρους του Νοσοκομειακού Ιδρύματος
3. Υποχρεωτική είσοδος μετά από θερμομέτρηση όλων των επισκεπτών από το τμήμα επειγόντων περιστατικών και αποφυγή συγχρωτισμού στις αίθουσες αναμονής των εξωτερικών ιατρείων και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
4. Γίνεται διαλογή στην είσοδο των ΤΕΠ στη συνέχεια εξέταση από τους ιατρούς και έχουν οριστεί χώροι νοσηλείας ύποπτων περιστατικών covid-19 στην Παθολογική Κλινική.
5. Συνεχείς εκπαιδεύσεις όλου του προσωπικού από την Νοσ/τρια Λοιμώξεων για την χρήση Μέτρων Ατομικής Προστασίας και νοσηλευτικής διαχείρισης περιστατικών covid-19 ενώ είχε προγραμματιστεί και εξασφαλιστεί η επάρκεια μεσων ατομικής προστασίας .
6. Έγινε αναστολή του Χειρουργικού Τομέα σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας με εξαίρεση τα έκτακτα χειρουργικά, ορθοπεδικά και οφθαλμολογικά περιστατικά .

Το Νοσοκομείο παρέλαβε τα πρώτα εμβόλια και έγιναν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Πώς κρίνετε την συμμετοχή του υγειονομικού προσωπικού στον εμβολιασμό; Το Νοσοκομείο θα συμβάλει ως εμβολιαστικό κέντρο για τους πολίτες;
Ξεκίνησε την Δευτέρα 4/1/21 και ολοκληρώθηκε την Τρίτη 5/1/21 ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του Νοσοκομείου, τουΚέντρου Υγείας Αιγίου και του ΚΥΑκράτας Η συμμετοχή του Ιατρικού προσωπικού ήταν καθολική ενώ κρίθηκε ικανοποιητική η συμμετοχή του υπόλοιπου προσωπικού.
Το Νοσοκομείο προς το παρόν είναι το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο της Αιγιαλείαςκαι λειτουργεί στο χώρο των επειγόντων περιστατικών Ήδη σήμερα Σάββατο 16-1-21 εμβολιάστηκαν οι πρώτοι 20 ηλικιωμένοι πολίτες ενώ ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τα προγραμματισμένα ραντεβού.Σε όλους τους εμβολιασμούς δεν παρουσιάστηκε καμιά αλλεργική αντίδραση στους εμβολιαζόμενους.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η διαδικασία των εμβολιασμών δεν επηρεάζει καθόλου τη λειτουργία του Νοσοκομείου το οποίο συνεχίζει την λειτουργία του απρόσκοπτα και προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες που έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή πρέπει να καταλάβουμε όλοι τη τεράστια σημασία που έχει η αυστηρή προσήλωση στον εθνικό στόχο που είναι η όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας.

Σε ποιο βαθμό η συνεργασία σας με την 6η ΥΠΕ και τον διοικητή Γιάννη Καρβέλη, κινείται προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του τοπικού ιδρύματος;
Υπάρχει αμέριστη συμπαράσταση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου. Η συνεργασία μας είναι άψογη , και στέκεται πάντα αρωγός σε όλα τα αιτήματα που του έχουν τεθεί και που έχουν σαν στόχο τη καθημερινή βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στους πολίτες της Αιγιαλείας. Είναι πολύτιμη η συμβολή του στον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση των δομών της Νοσηλευτικής Μονάδας. Στη πρόσφατη επίσκεψή του, κατά την έναρξη των εμβολιασμών, μετά τη ξενάγησή του σε όλους χώρους του Νοσοκομείου δήλωσε ικανοποιημένος από το έργο που επιτελείται. Του εξέθεσα τους άμεσους και κοστολογημένους στόχους της διοίκησης και εξέφρασε τη πλήρη στήριξη του στην υλοποίηση τους.Υποσχέθηκε δε την κάλυψη του ποσού για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας .

Οι πρόσφατες αντιδράσεις των ιατρών σχετικά με την μετακίνηση της αναισθησιολόγου, πόσο δικαιολογημένες είναι. Εσείς ανησυχείτε για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου;
Η 6η ΥΠΕ έχει ρυθμιστικό ρόλο να σταθμίζει και να διαβλέπει τις επείγουσες ανάγκες των Νοσοκομείων ευθύνης της και να λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση και με δεδομένη την έκτακτη ανάγκη που βιώνει η χώρα και τη πίεση που υφίσταται το νοσηλευτικό σύστημα αυτής, ο Διοικητής της 6ηςΥΠΕ κατόπιν σταθμίσεως του υπέρτερου συμφέροντος που είναι η αποσυμφόρηση επειγόντων χειρουργείων βαρέως πασχόντων ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίουαποφάσισε τη μετακίνηση 2 αναισθησιολόγων ,έναν από το ΓΝ Αν.ΑΧΑΪΑΣ και ένα από το Γ.Ν. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ενός μηνός, μόνο πρωϊνό ωράριο, πενθήμερο και χωρίς να επηρεάζονται οι εφημερίες των Νοσοκομείων που ανήκουν.
Με ρωτήσατε αν ανησυχώ για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου .
Επειδή ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις θα σας ρωτούσα εγώ με τη σειρά μου

  • Είναι υποβάθμιση οι μόνιμες προσλήψεις ήδη ενός ιατρού παθολόγου και άμεσα δύο ακτινολόγων, μικροβιολόγου, ορθοπεδικού;
  • Είναι υποβάθμιση η ενίσχυση του Νοσοκομείου με7 επικουρικούς ιατρούς και 11 ιατρών με τη διαδικασία της μετακίνησης;
  • Είναι υποβάθμιση η ενίσχυση του Νοσοκομείου με 41 άτομα νοσηλευτικό διοικητικό, παραϊατρικό, τεχνικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό, όταν μεγάλος αριθμός από αυτές τις θέσεις θα γίνουν μόνιμες;
  • Είναι υποβάθμιση η αγορά αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού;
  • Είναι υποβάθμιση τα έργα πουέχουν ολοκληρωθεί και τα έργα που προγραμματίζονται και στο άμεσο μέλλον θα ολοκληρωθούν;
  • Είναι υποβάθμιση η υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο;
  • Είναι υποβάθμιση η έγκριση λειτουργίας απογευματινών ιατρείων από την 6η ΥΠΕ με τον σχεδιασμό έναρξης τους λόγω πανδημίας το επόμενο διάστημα;
  • Είναι υποβάθμιση οι σχεδόν μηδενικές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε σχέση με τον μεγάλο όγκο δαπανών που διαχειρίζεται το νοσοκομείο;

Θεωρώ κ Παπαγιαννόπουλε ότι κάθε καλόπιστος αναγνώστης σας αντιλαμβάνεται το έργο που έχει παραχθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία .
Κλείνοντας θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής ότι το Νοσοκομείο θα συνεχίσει να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr