background img
banner
banner

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΕΜΕΝΗΣ: Σε κανονικότητα μετά το άδειασμα του ΣΜΑ | ΦΩΤΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η πιο πολυσυζητημένη περιοχή των καιρών, είναι αναμφισβήτητα η κοινότητα της Τέμενης. Ένα χωριό μια… ανάσα από το Αίγιο, που ¨βασανίζεται¨ μεν από πολλά… μέτωπα, αλλά και ¨βασανίζει¨ πολλούς με την ¨φωνή¨ των κατοίκων της.

Το protionline.gr καταγράφει το ιστορικό των γεγονότων και των αναγκών της περιοχής, που… με βάση τα όσα αναφέρει ο πρόεδρός της Δημήτρης Μακρής, βρίσκεται στην καλύτερη φάση της από οποτεδήποτε άλλοτε. Εξάλλου η κοινότητα, ήταν και είναι ένα από τα πιο κομβικής σημασίας σημεία της Αιγιάλειας. Ο δε Πολιτιστικός Σύλλογος θεωρείται ένας από τους πιο δραστικούς Συλλόγους των τελευταίων ετών. Η δημιουργία μιας ¨νέας¨ πλατείας και η αξιοποίηση του μονύδριου του Αγίου Γεωργίου, η εξέλιξη και διαπλάτυνση της περιοχής, αλλά και η τεράστια επισκεψιμότητά της, είναι τελικά… η πιο ¨πληρωμένη¨ απάντηση στα όσα πολλά τράβηξε ο τόπος τα τελευταία χρόνια.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αγγίζουν τους 1200 στο σύνολό τους. Μεγάλη συμβολή στα τεκταινόμενα και στο πολιτιστικό και κοινωνικό πρόσωπο της Αιγιάλειας, έχει ο “Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμένης” και όπως λέει και ο πρόεδρός του, Αλέξης Σωτηρόπουλος… «είμαστε ένας από τους πιο σημαντικούς και δραστήριους Συλλόγους της Αιγιάλειας και θα συνεχίζουμε να είμαστε».

Τέμενη VS Σκουπίδια

Υπάρχουν ακόμα ορισμένες ελλείψεις όσον αφορά την επάρκεια τον κάδων απορριμμάτων σε όλη την περιοχή. Αυτό οφείλεται κυρίως στην… ¨ολιγωρία¨ προηγούμενων δράσεων και τη μη σωστή προμήθεια κάδων, αλλά και την κατάσταση που επικρατούσε επί σειρά ετών. Η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη τον τελευταίο χρόνο, καθώς η κινητοποίηση του αντιδημάρχου καθαριότητας σε συνδυασμό με την δράση του Τ.Σ. φέρνουν ήδη τα καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν δύο ¨πράσινες γωνιές¨. Η μία στην ¨νέα¨ πλατεία που είναι υπό κατασκευή και άλλη μία στην περιοχή του υδραγωγείου. Οι κάτοικοι δε, είναι αρκετά συνεπείς ως προς την ανακύκλωση και βοηθούν τα μέγιστα στην διατήρηση της ικανοποιητικής κατάστασης. Το όχημα του δήμου που πλένει τους κάδους, εμφανίζεται τακτικά και αυτό βοηθά ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Τέλος, το ¨φαινόμενο¨ των σημείων με μπάζα ή βαριά αντικείμενα που ταλαιπωρούσαν την κοινότητα μέχρι πρότινος, εξαλείφεται… καθώς το αρμόδιο τμήμα του δήμου απομακρύνει εσπευσμένα ανάλογες περιπτώσεις, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Ο κόσμος δε, ανταποκρίνεται άψογα.

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων… σήμερα

Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Μακρής, αναφερόμενος στο ¨καυτό¨ θέμα αναφέρει: «Έχει αποκατασταθεί στο 100% ο ΣΜΑ. Εκείνο το τεράστιο… ¨χάλι¨ δεν υπάρχει πια. Το μόνο που μένει, είναι ένα μικρό κομμάτι των ¨μπαλών¨ από την εποχή Καραφωτιά. Έχουμε μπει σε μία κανονικότητα επιτέλους. Δεν ήμασταν ποτέ αντίθετοι στο να λειτουργεί ο ΣΜΑ. Το μόνο που ζητήσαμε ήταν να λειτουργούν όλα με συνέπεια και υπό νόμιμα πλαίσια. Πληρώνουμε λάθη ετών δυστυχώς. Μολύνθηκε ο υδροφόρος ορίζοντας και ο ποταμός και στο τέλος, τον κακό αυτό χειρισμό τον ¨πλήρωσαν¨ οι ντόπιοι κάτοικοι». Να σημειωθεί, ότι οι ¨ιστορικές μπάλες¨ έκαναν τεράστια ζημιά στην περιοχή. Δρομολογούνται τάχιστα νέες εξελίξεις, από το νέο έτος. «Κατηγορηθήκαμε ότι σαν κοινότητα δεν κάναμε τίποτα στο κομμάτι της εναπόθεσης που έκαναν οι δύο τελευταίες δημοτικές αρχές. Είμαστε αντίθετοι με αυτό, απλά είναι και ο τρόπος που το λες… όταν λες κάτι. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να κουβεντιάσουμε. Όμως έπρεπε να πληρώσει η Τέμενη την… ¨νύφη¨; Δώσαμε ένα περιθώριο στην δημοτική αρχή ώστε να αποκατασταθεί ο ΣΜΑ. Ήμασταν αντίθετοι με το γεγονός ότι τα δεχόμαστε μεν, αλλά συνάμα και απολύτως συνεργάσιμοι. Σε κάθε ζήτημα, ας υπάρχει συνεννόηση και διάλογος» λέει ο κ. Μακρής.

Η κοινότητα στο… μικροσκόπιο

Δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα covid-19 στην περιοχή. Ο κόσμος της κοινότητας δε, είναι αρκετά συνεπής. Τηρεί τα υγειονομικά μέτρα και προσέχει αρκετά, διατηρώντας την ατομική του προστασία σε πρώτη προτεραιότητα. Οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε κάθε επίπεδο και υπάρχει μια έντονη ανησυχία, καθώς η μείωση στα έσοδά τους δεν έχει τελειωμό. Το τωρινό lock down είναι ο ¨Γολγοθάς¨ του επιχειρηματικού κόσμου.

Υπάρχουν σημεία που ο ηλεκτροφωτισμός της κοινότητας δεν επαρκεί. Πρόκειται για μία αρκετά μεγάλη σε έκταση περιοχή και αυτό αυτόματα… σημαίνει και αυξημένες ανάγκες. Η επέκταση του φωτισμού επί συνόλου κρίνεται άμεση και απαραίτητη, καθώς ο ίδιος ο τόπος ¨διευρύνεται¨ και αυξάνεται μέρα με την μέρα. Η Τέμενη θεωρείται ουσιαστικά ¨προάστιο¨ του Αιγίου. Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και η ΔΕΗ, ανταποκρίνονται άμεσα σε κάθε ζήτημα που προκύπτει. Στόχος, είναι η ενίσχυση του φωτισμού σε κάθε γειτονιά.

Η διάβρωση της ακτογραμμής είναι αρκετά μεγάλη. Όπως και στις όμορες κοινότητες των Βαλιμιτίκων και των Διγελιωτίκων, έτσι και στην Τέμενη, χρόνο με τον χρόνο η στάθμη της θάλασσας ¨αγριεύει¨ και υπερπηδά συχνά τον παραλιακό δρόμο. Οι ζημιές λόγω των διαβρώσεων είναι ήδη μεγάλες. Επιβλητική κρίνεται μια άμεση και καίρια παρέμβαση του δήμου και της Περιφέρειας, με συγκεκριμένη μελέτη από κλιμάκιο, για την οριστική λύση του θέματος.

«Ας ρίξουν όλοι λίγο ¨νερό στο κρασί τους¨ και ας… συνεργαστούν επιτέλους»

Ερωτώμενος ο ¨αρχηγός¨ της Τέμενης Δημήτρης Μακρής, το πώς κρίνει το μέχρι στιγμής έργο του κ. Καλογερόπουλου, τονίζει: «Είναι νωρίς για να κριθεί το έργο της δημοτικής αρχής. Θεωρώ πως θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Με στεναχωρεί αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα με όλες τις παρατάξεις, που υπάρχουν τόσες εντάσεις και διαξιφισμοί. Ας ρίξουν όλοι λίγο “νερό στο κρασί” τους και ας… συνεργαστούν! Πάνω από όλες τις παρατάξεις ή τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες, είναι ο τόπος και οι πολίτες του. Σαν κοινότητα έχουμε άψογη συνεργασία με τους αντιδημάρχους και τις τεχνικές αρμόδιες υπηρεσίες» αναφέρει ο κ. Μακρής, ενώ σπεύδει να προσθέσει: ¨Να τονίσω ότι οι τρεις πρόεδροι των κοινοτήτων Διγελιωτίκων, Τέμενης και Βαλιμιτίκων, καθώς και οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων τους, είχαμε μια απόλυτα ικανοποιητική συνεργασία για το θέμα του ΣΜΑ. Ενημερώναμε καθημερινά τον κόσμο για τις εξελίξεις και υπήρξαμε απολύτως δραστικοί και στο πρακτικό κομμάτι, της απομάκρυνσης των σκουπιδιών από το ¨Νησί¨» καταλήγει ο πρόεδρος.

Ύδρευση – Άρδευση

Η περιοχή παλαιότερα προμηθευόταν νερό μέσω του υδραγωγείου. Από το 2011 και έπειτα, τα νερό για την ύδρευση και την άρδευση υπάχθηκε στην ΔΕΥΑ. Δεν υπάρχουν αλλαγές ή βελτιώσεις στο δίκτυο και το πόσιμο νερό, περνάει ακόμα από τους παλαιού τύπου αμιαντοσωλήνες. Η παρέμβαση στον ¨Υδατόπυργο¨ πέρυσι ήταν η μόνη και τελευταία παρέμβαση που έχει γίνει. Το δε νερό που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για τα κτήματά τους, αντλείται κυρίως από τα αυλάκια και δεν υπάρχει κάποιο παράπονο για κακή ή μη χρηστική λειτουργία. Οι ενέργειες για την αλλαγή των παλαιών σωληνώσεων δρομολογούνται με το νέο έτος και σε αυτό το κομμάτι, η Τοπική Αρχή εντατικοποιεί τις προσπάθειες της, σύμφωνα με τα λεγόμενα του συμβουλίου Κοινότητας.

Οι δρόμοι, η ¨νέα¨ πλατεία και οι κοινόχρηστοι χώροι της κοινότητας

Το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι αρκετά μεγάλο σε έκταση, ειδικά στο κομμάτι της αγροτικής οδοποιίας. Υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να βελτιωθούν και χρίζουν συντήρησης. Τα προβλήματα στο κομμάτι αυτό, χρονολογούνται από το 2007 όταν και πραγματοποιήθηκε η τελευταία ασφαλτόστρωση. Γίνονται προσπάθειες κατά καιρούς μεν, αλλά δεν επαρκούν διότι κάθε χρονιά, λόγω των φυσικών φαινομένων, δημιουργούνται νέες ανάγκες. Επιβεβλημένες κρίνονται οι άμεσες τσιμεντοστρώσεις σε αρκετά οδικά σημεία. Η Τοπική Αρχή διεξάγει συχνά ¨μπαλώματα¨ στα σημεία που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη (με τσουβαλάκια πίσσας) ενώ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τον δήμο, για το θέμα.

Η Τέμενη και οι ντόπιοι τιμούν το έργο της ιεροσύνης και βρίσκονται κοντά και με συνέπεια στα θρησκευτικά δρώμενα. Σε αυτό βεβαίως, συμβάλει πολύ ο “αεικίνητος” ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου. Η περιοχή “φιλοξενεί” και το μονύδριο του Αγίου Γεωργίου, όπου εκεί όπως λέγεται… έγινε μέρος από την μυστική συνέλευση της Βοστίτσας και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως ένας πλήρως επισκέψιμος τουριστικός χώρος.

Εν κατακλείδι

Για το θέμα του κοιμητηρίου, απαραίτητη κρίνεται η άμεση μέριμνα του δήμου για την ανάγκη της επέκτασής του, καθώς αρχίζει και “στενεύει” επικίνδυνα. Το νεκροταφείο είναι κοινοτικό και για αυτό τον λόγο, η συντήρησή του γίνεται κυρίως μέσω της “παγίας” που λαμβάνει ο πρόεδρος.

Μέσω του προγράμματος LEADER, πρόκειται πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί το έργο της περιοχής για την “νέα” πλατεία, η οποία θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί ακόμα περισσότερο κόσμο, καθώς στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχει και μια καινούρια παιδική χαρά και γήπεδο μπάσκετ με περιμετρική μεταλλική κατασκευή. Αυτό το έργο θα δώσει άλλη… πνοή και θα “ανεβάσει” το βιοτικό επίπεδο ακόμα περισσότερο.

Να αναφερθεί ότι η Τέμενη είναι ένα μέρος κατ’ εξοχήν παραγωγικό, με πλούσια αγροτικά προϊόντα και τρομερά μεγάλη παραγωγή εσπεριδοειδών. Το πικρό “παράπονο” των ντόπιων παραγωγών, είναι πως γίνεται εισαγωγή εσπεριδοειδών από την Τουρκία, ενώ τα “δικά” μας… σαπίζουν κάτω από τα δέντρα. «Οι αρμόδιοι ας ρίξουν μια ματιά σε αυτό… γιατί είναι κρίμα να “χρυσοπληρώνονται” ξένα προϊόντα, ενώ τα ντόπια να τα “τρώνε” οι χωματερές», αναφέρουν. Να επισημανθεί επίσης, πως πολλά είναι τα παλαιά, εγκαταλελειμμένα σπίτια στην Τεμένη, που είναι ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για πάσης φύσεως ατυχήματα, τα οποία ο δήμος οφείλει να μεριμνήσει προς την κατεδάφιση τους.

Τέλος, πάγιο αίτημα της περιοχής, αποτελεί το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της αποχέτευσης. Λήμματα συσσωρεύονται στην θάλασσα, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι η παραλία πολλές φορές να μην είναι στην σωστή κατάσταση για μπάνιο και είναι… κρίμα, γιατί πρόκειται για μια φιλόξενη ακτή και ένα “κοσμοπολίτικο” σημείο της Αιγιάλειας, κατά τους θερινούς κυρίως μήνες διαθέτοντας μάλιστα και κάμπινγκ με μεγάλη δυναμική.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr