background img
banner
banner

Κοινό μέτωπο ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αιγίου | ΦΩΤΟ

ΠΟΛΥΠΛΗΘΗΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Ανάκληση… εδώ και τώρα, της απόφασης μετακίνησης ακόμη μίας αναισθησιολόγου του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, απαίτησαν την Δευτέρα 11/1 υγειονομικοί, εργαζόμενοι του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων, που έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι γιατροί στην είσοδο του νοσοκομείου, υπό την «ομπρέλα» της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας. Παράλληλα, εξωτερίκευσαν την βούληση για κοινή γραμμή πλεύσης και αγώνα ενάντια σε οποιαδήποτε κίνηση υποβάθμισης της τοπικής νοσηλευτικής μονάδας που θα αποβεί εις βάρος όλης της τοπικής κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται πως η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 12.00 το μεσημέρι και σήμανε την έναρξη της τετράωρης στάσης εργασίας των γιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι αντιδρούν έντονα σε αυτή τη μετακίνηση που, όπως τόνισαν, θα σημάνει την επισφαλή λειτουργία των χειρουργείων. Η συγκέντρωση είχε πρωτοφανή συμμετοχή από πλευράς προσωπικού του νοσοκομείου αλλά και τοπικών φορέων, εκφράζοντας την αγωνία τους για τη λειτουργία του, δεδομένης της αποδυνάμωσης που υφίσταται.

Το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη, «ΜΠΡΟΣΤΑ για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγγελική Κουρή, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Μπούνιας (ιατρός, χειρουργός του νοσοκομείου), Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, Γιώτα Γκρέμου, Παναγιώτης Μαρινόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, ο αντιπρόεδρος (χειρουργός του νοσοκομείου) Αριστείδης Κοκορές, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο επικεφαλής της ΠΑΕΚ, α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Στάθης Μπούνιας.

Τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των Αιγιαλέων…

Με χαρακτηριστικό τρόπο, ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Δημήτρης Κανελλόπουλος έδωσε στους συγκεντρωμένους να καταλάβουν τις συνέπειες που έχει στη λειτουργία του νοσοκομείου αλλά και την κάλυψη των πολιτών ο αποδεκατισμός του αναισθησιολογικού τμήματος, φέροντας το εξής παράδειγμα: Αν οι δύο εναπομείναντες αναισθησιολόγοι είναι μέσα στο χειρουργείο, ποιος θα επιληφθεί ενός έκτακτου περιστατικού που θα διακομισθεί; Εκεί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κάποιος πρέπει να αποφασίσει ποιος από τους ασθενείς θα ζήσει και ποιος όχι…

Εξήγησε δε πως ο αναισθησιολόγος είναι αυτός που… δίνει πνοή στον ασθενή και είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Επίσης, τάχθηκε κατά των κινήσεων τέτοιου είδους από πλευράς του διοικητή της 6ης ΥΠε κ. Καρβέλη λέγοντας πως κάπως έτσι ‘‘καταστρέφει το νοσοκομείο μας και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη γεωγραφική περιοχή καθώς και τον τεράστιο αριθμό πολιτών που εξυπηρετεί’’.

Την ανησυχία των πολιτών μετέφερε ο δήμαρχος δηλώνοντας πως «ο αγώνας ξεκινάει»

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, που λίγη ώρα νωρίτερα επισκέφθηκε τον διοικητή του ιδρύματος Θανάση Γεωργάκη και του παρέδωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, μετέφερε την πάγια θέση της κοινωνίας της Αιγιάλειας για επαρκή στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και αποτροπή οποιασδήποτε υποβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου).

«Ως θεσμικός εκφραστής του Δήμου, μεταφέρω τη δικαιολογημένη ανησυχία και τη διαμαρτυρία των πολιτών και ταυτόχρονα πως δεν αποδεχόμαστε καμία κίνηση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Αιγίου, που διαχρονικά επιδεικνύει υψηλού επιπέδου παροχές στον τομέα της δημόσιας υγείας» σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Καλογερόπουλος, προσθέτοντας: «Είναι δεδομένο πως ξεκινάμε έναν νέο αγώνα για την ανάκληση της απόφασης για την απόσπαση των δύο αναισθησιολόγων από την τοπική νοσηλευτική μονάδα και ταυτόχρονα για να διεκδικήσουμε την επάρκεια προσωπικού, ώστε να βελτιώνονται διαρκώς οι παροχές φροντίδας υγείας προς τους νοσηλευομένους, χωρίς βεβαίως να μπούμε σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου». Τέλος συμπλήρωσε «Η επαρκής στελέχωση των μονάδων υγείας είναι καθαρά υπόθεση και υποχρέωση της Πολιτείας».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Καλογερόπουλος χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ανησυχία που υπάρχει, αναφέρθηκε στην ιστορία και το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου προς τον πολίτη, γι’ αυτό, όπως είπε, έχουμε τη βούληση όλοι να ευθυγραμμιστούμε με τις φωνές των υγειονομικών και να αντιδράσουμε στην αποψίλωση του νοσοκομείου από προσωπικό. Ξεκαθάρισε δε πως δεν επιθυμεί να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση και πως ο δήμος για τους δημότες επιθυμεί επάρκεια προσωπικού του νοσοκομείου ούτως ώστε να παρέχει τις υπηρεσίες στον βαθμό που μπορεί.

Οι διαβεβαιώσεις που έλαβε ο δήμαρχος

Ερωτηθείς για τις ως τώρα επαφές του για το θέμα, ανέφερε πως έχει μιλήσει με τον διοικητή του νοσοκομείου αλλά και τον διοικητή της 6ης ΥΠε ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως έχει την προσοχή του στο νοσοκομείο Αιγίου και ότι η απόφαση για την μετακίνηση της αναισθησιολόγου αφορά πολύ μικρό χρονικό διάστημα, για το οποίο ωστόσο – όπως είπε – «εμείς ανησυχούμε και πιέζουμε να ανακληθεί μιας και υπάρχει υποστελέχωση της ιατρικής υπηρεσίας».

Ανάστατοι οι γιατροί για τα περί… μικρής δραστηριότητας από το χειρουργικό τμήμα

Ο κ. Κοκορές και Κοίλιας είπαν πως ο Ιατρικός Σύλλογος θα εξετάσει την κατάσταση έτσι όπως θα διαμορφωθεί με τα νέα δεδομένα στο Νοσοκομείο και ότι θα επανέλθουν με άλλους τρόπους αντίδρασης και διεκδίκησης. Εκ μέρους της Ε.Ι.Ν.Α. μίλησε ο αντιπρόεδρος Στέλιος Τσόχατζης κατηγορώντας ευθέως τον διοικητή της 6ης ΥΠε για την απόφαση και τονίζοντας πως κανένας επίσημος φορέας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου δεν ζήτησε ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος έτσι ώστε να δικαιολογείται η μετακίνηση από το Αίγιο.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Τσόχατζης όσο και ο κ. Μπούνιας δήλωσαν ενοχλημένοι από τις δηλώσεις του διοικητή της 6ης ΥΠε σε πατρινά μέσα ενημέρωσης ότι διαθέτει στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζουν όχι μεγάλη δραστηριότητα από το χειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου Αιγίου.

Παράσταση στο υπουργείο πρότεινε η Β. Ψυχράμη

Η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη ανέφερε πως η παράταξή της τάσσεται υπέρ του αγώνα για την ενίσχυση του νοσοκομείου και πιέσεις προς την κεντρική εξουσία διότι, όπως είπε, εκεί είναι το πρόβλημα, εκφράζοντας φόβους ότι προτίθενται κάποια στιγμή να κλείσουν την τοπική νοσηλευτική μονάδα. Κατά καιρούς – όπως είπε – ακούγονται διάφορα και γίνονται κινήσεις υποβάθμισης, παραλληλίζοντας τη λειτουργία του με αυτή του παραρτήματος του Πανεπιστημίου στο Αίγιο που φθίνει. Τόνισε πως «αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση».

Επίσης, ανέφερε πως «οι διοικητές που παίρνουν αποφάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να δέχονται την κατακραυγή της κοινωνίας και της πολιτείας. Εάν η πολιτεία διορίζει διοικητές χωρίς να τους ρωτά για τις ανάγκες των νοσοκομείων τότε στις προκηρύξεις που θα γίνουν, να ζητείται τροχονόμος και όχι διοικητής, γιατί κάποιος βάζει και βγάζει τους γιατρούς ό,τι ώρα θέλει κι αυτό είναι απαράδεκτο». Πρότεινε τέλος στον δήμαρχο να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Υγείας ώστε να διασφαλιστεί ότι το Γ.Ν. Ανατ. Αχαΐας δεν θα το πειράξει κανείς.

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος: «Ο δήμαρχος να ασκήσει πιέσεις για να ανακληθεί η απόφαση»

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. αναφέρει: «Το Γ.Ν. Αιγίου ξεθεμελιώνεται αν και προγραμματίζεται να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid! Η εντολή μετακίνησης και δεύτερης αναισθησιολόγου στο ΠΓΝΠ από το ήδη υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Αιγίου, το οποίο εφημερεύει καθημερινά, καλύπτοντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Ανατολικής Αχαΐας δημιουργεί τεράστια λειτουργικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του και σηματοδοτεί περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Η κυβέρνηση αντί πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας επέλεξε τον ανέξοδο τρόπο μετακίνησης γιατρών αποδυναμώνοντας περισσότερο νοσοκομεία με σημαντικό ρόλο στην κάλυψη της δημόσιας περίθαλψης, όπως το νοσοκομείο Αιγίου. Απαιτούμε την ανάκληση της απόφασης. Συντασσόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων για τη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Αιγίου με αυξημένες δυνατότητες και παροχές στους ασθενείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους. Καλούμε ΑΜΕΣΑ , το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν θέση και να ασκήσουν πίεση μαζί με τους φορείς για ανάκληση αυτών των αποφάσεων και να απαιτήσουν ενίσχυση του νοσοκομείου με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό! Τώρα πριν είναι ΑΡΓΑ».

Οι καθηγητές ενώνουν τη… φωνή τους με τους υγειονομικούς

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας δεν δηλώνει… ξαφνιασμένη για το θέμα τονίζοντας πως είναι «ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα υποβάθμισης του Νοσοκομείου της Ανατολικής Αιγιάλειας και άλλη μια απόδειξη της αδιαφορίας της κυβέρνησης και των εντολοδόχων της για τις ανάγκες των κατοίκων της Αιγιάλειας στο επίπεδο της υγείας και των δυνατοτήτων πρόσβασης που (δεν) έχουν σε παροχές δημόσιας υγείας».

Όπως αναφέρει, ΄΄οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό έχουν στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και με αυτοθυσία παρέχουν τις υπηρεσίες τους επί ένα χρόνο τώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται από την πανδημία. Η κυβέρνηση, αντιθέτως, και οι διορισμένοι διοικητές των νοσοκομείων όχι μόνο δεν διευκολύνουν το έργο τους, αλλά φέρνουν προσκόμματα, δεν παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και στέλνουν γιατρούς σε ΕΔΕ γιατί τολμούν να νοσήσουν!΄΄. Προσθέτει ακόμη τα εξής: ΄΄Συντασσόμαστε με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τον Ιατρικό Σύλλογο και τους τοπικούς φορείς που διαμαρτύρονται για την απαξίωση και του Νοσοκομείου Αιγίου και του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο από μια κυβέρνηση που στα ερείπιά του οραματίζεται τη δόξα της ελεύθερης αγοράς και της επιχειρηματικής δράσης των εμπόρων της υγείας. Επισημαίνουμε ότι σε μια κοινωνία που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από μια δεκαετία μνημονίων και δοκιμάζεται ένα χρόνο σχεδόν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ο αγώνας για τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας που βάλλονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης είναι όρος επιβίωσης της κοινωνίας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς αντιδρώντας στην υποβάθμιση του τοπικού νοσοκομείου, αλλά και στα πλήγματα που δέχεται το ΕΣΥ συνολικά. Απαιτούμε να γίνουν άμεσα Διορισμοί Γιατρών και Νοσηλευτών, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες΄΄.

Παρόντες διά του προέδρου τους και οι έμποροι

Το «παρών» στη  συγκέντρωση έδωσε ο Εμπορικός Εισαγωγικός & Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιαλείας. Ο Εμπορικός Σύλλογος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Λάμπη Παπαδόπουλο ο οποίος δήλωσε πως ΄΄είναι ανεπίτρεπτο στη δεύτερη χρονιά covid19 που διανύουμε αντί να ενισχύουμε το Νοσοκομείο Αιγίου, που καλύπτει άνω των 60 χιλιάδων συμπολιτών μας, να το υποστελεχώνουμε. Όλη η τοπική κοινωνία, είναι αντίθετη στην αιφνίδια μετακίνηση και δεύτερου αναισθησιολόγου προς το νοσοκομείο του Ρίου. Σύσσωμο το προεδρείο του συλλόγου συμπαρίσταται στην διαμαρτυρία των γιατρών του Νοσοκομείου μας και στηρίζει τα αιτήματά τους για την εύρυθμη λειτουργία του΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr