background img
banner
banner

Κορωνοϊός: 10 περίεργα ή σπάνια συμπτώματα

Εδώ και έναν χρόνο η πανδημία του κορωνοϊού σχεδόν μονοπωλεί την επικαιρότητα, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι αν γνωρίζουμε σήμερα, μετά από τόσους μήνες έρευνας, όλα τα συμπτώματα της Covid-19.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν ως γνωστόν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αρθραλγίες, καταβολή και δυσχέρεια στην αναπνοή, ωστόσο, υπάρχουν, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Sun και άλλα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα της Covid-19, που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προκαλέσει από δερματικά εξανθήματα, μέχρι σύγχυση.

1. Η «γλώσσα Covid-19: H ομάδα του καθηγητή Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, Τιμ Σπέκτορ έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή για τη μελέτη των συμπτωμάτων της Covid-19, την Covid Symptom Study App, γνωστή και ως “Zoe app” και την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε μέσω του Twitter τους χρήστες να αγρυπνούν για ένα σύμπτωμα που περιγράφεται ως «γλώσσα Covid-19». «Παρατηρούμε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων γλώσσας Covid και περίεργα έλκη στη στοματική κοιλότητα», σημειώνουν. Ο καθηγητής κάλεσε όσους δουν την ανάρτησή του να μένουν στο σπίτι τους αν νιώθουν αδιαθεσία, προσθέτοντας ότι και πολλά άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά μιας μόλυνσης από τη νόσο. Σε συνεργασία μάλιστα με την δερματολόγο του NHS, δρα Βερονίκ Μπατάιγ σημειώνει ότι το κοινό θα πρέπει να έχει κατά νου ότι «η γλώσσα» σε τέτοιες περιπτώσεις, «θυμίζει λίγο χάρτη, μπορεί να πονά πολύ αν και τα συμπτώματα σε κάποια άτομα φεύγουν και επανέρχονται., Μπορεί να διαρκέσουν από λίγες μέρες έως λίγους μήνες». Φυσικά οι πόνοι στη γλώσσα μπορεί να είναι ένδειξη κι άλλων προβλημάτων, αλλά ο καθηγητής Σπέκτορ επισημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχούμε αν εμφανίζουμε κι άλλα συμπτώματα της Covid-19.

2. Παράξενες γεύσεις και οσμές: «Τον περασμένο Μάιο ανακαλύψαμε ότι η ανοσμία και η αγευσία μπορεί να είναι ενδείξεις της Covid-19 και αργότερα όντως προστέθηκαν στον κατάλογο των επίσημων συμπτωμάτων», λέει ο Βρετανός επιδημιολόγος. «Αλλά ενώ ορισμένα άτομα δεν βιώνουν ανοσμία, βρίσκουν ότι όλα έχουν περίεργη γεύση, που συχνά περιγράφεται ως μεταλλική γεύση στο στόμα. Κάποιοι ανέφεραν μάλιστα ότι ακόμη και οι οσμές του δικού τους σώματος μυρίζουν περίεργα. Νιώθουν σαν να ζέχνουν και κάνουν λόγο για μια πολύ δυσάρεστη αίσθηση».

3. Tριχόπτωση: «Ένα από τα σπανιότερα και πιο περίεργα συμπτώματα [της Covid-19] που ανέφεραν ορισμένοι άνθρωποι είναι η τριχόπτωση», τόνισε ο καθηγητής Σπέκτορ αναφερόμενος στους χρήστες της εν λόγω εφαρμογής. Τον περασμένο Αύγουστο η Αμερικανίδα ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο είχε δείξει στον λογαριασμό της στο Instagram την τριχόπτωση που της προκάλεσε η Covid-19. «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας αν πρόκειται για κάτι σημαντικό. Το μελετούμε κι είναι κάτι που ίσως προσθέσουμε στον κατάλογο [των συμπτωμάτων] στο μέλλον», λέει. Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι η τριχόπτωση, που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι, δεν είναι αποτέλεσμα του κορωνοϊού, αλλά του άγχους για την καταπολέμηση της Covid-19. Ακόμη και άτομα που δεν μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, αναφέρουν προβλήματα τριχόπτωσης φέτος, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από απώλειες αγαπημένων προσώπων, δουλειάς, οικονομικές και άλλου είδους δυσκολίες συνεπεία της πανδημίας. Τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί μετά από μια ασθένεια ή μια μόλυνση, αφού επηρεάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις η παραγωγή νέων κυττάρων κι η δημιουργία πρωτεϊνών στους θυλάκους των τριχών.

4. Σύγχυση – παραλήρημα: Σύμφωνα με τον Βρετανό επιδημιολόγο, «ορισμένες φορές κάποια άτομα βιώνουν σύγχυση ή παραληρηματικές καταστάσεις μετά τη νόσησή τους από την Covid-19, κάτι που είναι συνηθέστερο ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Κι ίσως αυτός να είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες πρόβλεψης της Covid-19 στους μεγαλύτερους ανθρώπους, ενώ ενίοτε έπονται και στομαχικά προβλήματα και διάρροια». Σύμφωνα με έρευνα που αναλύει τα στοιχεία που συνελέγησαν από την εφαρμογή “Zoe” και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Age And Ageing, οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το παραλήρημα είναι ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι ακόμη και απουσία άλλων πιο χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της Covid-19, όπως ο βήχας και ο πυρετός. Ένας στους τρεις που αντιμετώπισαν τέτοια προβλήματα δεν ανέφεραν τα κλασικά συμπτώματα της νόσου και ένας στους πέντε επεσήμαναν ότι το παραλήρημα ήταν το μοναδικό τους σύμπτωμα.

5. Επιπεφυκίτιδα: Σε ένα ποσοστό έως και 3% των κρουσμάτων της Covid-19 ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει και πόνους στα μάτια, δηλαδή επιπεφυκίτιδα, με τα μάτια να αποκτούν ένα χαρακτηριστικό ροζ ή κόκκινο χρώμα. Ειδικοί λένε ότι αυτό συνήθως παρατηρείται σε ύστερα στάδια της νόσου μαζί με άλλα, πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως ο βήχας και ο πυρετός. Το πρόβλημα παρατηρείται συνήθως σε άτομα με σοβαρότερα συμπτώματα – το 3% των οποίων εμφάνισαν επιπεφυκίτιδα, σε αντίθεση με το 0,7% εκείνων με ήπια συμπτώματα της Covid-19. Σύμφωνα με την οφθαλμολογική κλινική Moorfields του Λονδίνου, ελάχιστοι από τους ασθενείς ανέφεραν τέτοια συμπτώματα και αν όντως ευθύνεται γι’ αυτά ο κορωνοϊός, τότε αυτό πρόεκυψε από την «άμεση έκθεση της επιφάνειας των οφθαλμών στην Covid-19».

6. Κεφαλαλγία και μυαλγία: O πονοκέφαλος, η κόπωση και η μυαλγία είναι συνήθως οι πρώτες ενδείξεις που θα παρουσιάσουν ασθενείς με Covid-19. «Είναι πολύ συνηθισμένα συμπτώματα. Περίπου το 80% διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους, κόπωση και σοβαρή μυαλγία την πρώτη μέρα της αδιαθεσίας τους», σημειώνει ο καθηγητής Σπέκτορ.

7. Παράλειψη γευμάτων – ανορεξία στα παιδιά: H παράλειψη γευμάτων λόγω ανορεξίας μπορεί να είναι μια σημαντική ένδειξη ότι κάποιος έχει νοσήσει από την Covid-19 στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνελέγησαν από την εφαρμογή Covid Symptom Study App, πρόκειται για ένα από τα πέντε βασικά συμπτώματα της νόσου στα παιδιά.

8. Πόνοι και εξανθήματα στην κοιλιακή χώρα στα παιδιά: Ενδεικτικοί της Covid-19 στα παιδιά μπορεί να είναι και οι πόνοι και τα εξανθήματα στην κοιλιακή χώρα καθώς και η διάρροια, εφόσον μάλιστα είχαν υψηλό πυρετό για τουλάχιστον τρία 24ωρα. Τα περισσότερα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά από τον κορωνοϊού, αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός τους ανέπτυξε μια ασυνήθιστη κατάσταση, γνωστή ως πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, που φαίνεται ότι συνδέεται με τον κορωνοϊό. «Είναι πολύ σπάνιο. Ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα, κάποια συμπτώματα στην κοιλιακή χώρα, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις τα παιδιά είχαν επίσης υψηλό πυρετό επί αρκετές ημέρες», λέει ο επιδημιολόγος.

9. Δερματικά εξανθήματα: Τα δερματικά εξανθήματα θα μπορούσαν να αποτελούν βασική ένδειξη της Covid-19, σύμφωνα με τη δρα Μπατάιγ, που επισημαίνει ότι το 9% των διαγνωσθέντων με τη νόσο εμφάνισαν τέτοια προβλήματα. «Από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου δερματολόγοι ανά την υφήλιο διαπίστωσαν μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης εξανθημάτων. Κάποια ήταν συνηθισμένα με άλλους ιούς, αλλά ορισμένα ήταν χαρακτηριστικά της Covid-19. «Το πιο συνηθισμένο ήταν ένα θηλώδες ή ερυθηματώδες φυσαλιδώδες εξάνθημα, κόκκινο και ανώμαλο στην υφή, που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά ειδικά στα χέρια και τα γόνατα. Το δεύτερο συνηθέστερο ήταν ένα εξάνθημα κυψελοειδές, που προκαλεί κόκκινα “μπαλώματα”, που μπορεί να φεύγουν και να επανέρχονται και συνήθως προκαλούν έντονο κνησμό». Τα εξανθήματα αυτά πιστεύεται ότι προκαλούνται από την ανοσοαπόκριση του οργανισμού και συνήθως εμφανίζονται μετά τη μόλυνση. «Το 21% όσων ανέφεραν τέτοια εξανθήματα, είπαν ότι ήταν το μοναδικό σύμπτωμα που ανέπτυξαν κι ότι αν δεν τα είχαν εμφανίσει, δεν θα γνώριζαν ότι είχαν νοσήσει με Covid-19, επεσήμανε η δρ Μπατάιγ.

10. Τα «δάχτυλα Covid»: Ένα ακόμη σύμπτωμα, που επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι τα εξανθήματα που μπορεί να εμφανιστούν στις άκρες των δακτύλων των άνω και κάτω άκρων, που «θυμίζουν λίγο χιονίστρες ή κρυοπαγήματα», όπως λέει η δρ Μπατάιγ, ερευνήτρια του King’s College του Λονδίνου. Τα εξανθήματα αυτά εμφανίζονται συνήθως μ’ ένα ερυθρωπό ή μοβ χρώμα στις άκρες των δακτύλων. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι το πρώτο σημάδι λοίμωξης, όμως σε άλλους ανθρώπους γνωρίζουμε ότι παρουσιάζεται αρκετούς μήνες μετά την εμφάνιση της Covid-19. Είναι συχνότερα στα παιδιά. Είναι το είδος του εξανθήματος που απαντάται συνήθως το χειμώνα, αλλά προκάλεσε εντύπωση επειδή εντοπίστηκε από δερματολόγους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Έτσι συνειδητοποιήσαμε ότι συνδέεται με την Covid-19», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΣΜΟΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr