background img
banner
banner

Κουδούνι… ξανά την προσεχή Δευτέρα

ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗΣ ΩΡΑΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

Εν αναμονή της επιστροφής στις σχολικές αίθουσες βρίσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή, επί… ποδός όμως είναι και οι διευθυντές, προκειμένου να καταφέρουν να προσαρμόσουν τη λειτουργία των σχολείων στις νέες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των παιδιών και τη μείωση των πιθανοτήτων μετάδοσης του κορωνοϊού. Από πλευράς δήμου θα συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων σε ό,τι αφορά την καθαριότητα των σχολείων.

Ήδη, έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία, βάσει της οποίας, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια θα αναλάβουν υπηρεσία, σήμερα Παρασκευή. Επίσης σήμερα, τα γυμνάσια και τα λύκεια και της περιοχής, θα αρχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η ένσταση των διευθυντών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων έχει να κάνει κυρίως με την κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης των μαθητών καθώς επίσης και τη χρήση διαφορετικών εσόδων και εξόδων, διατάξεις εξαιρετικά δύσκολες στην πράξη που είναι σαφές ότι δεν θα εξυπηρετήσουν τους γονείς. Μιλώντας στο protionline.gr ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης Δημήτρης Ελευθεριώτης, αναφέρει πως, όπως όλα δείχνουν τα σχολεία θα ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου καθώς αυτό αποτελεί πολιτική απόφαση, τονίζοντας: ΄΄Σαν σχολική επιτροπή έχουμε πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, ο καθαρισμός των σχολείων θα συνεχιστεί όπως γινόταν και πριν κλείσουν, επισταμένα και ελπίζουμε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα΄΄. Για τις καθαρίστριες ανέφερε πως παρά τη σχετική απόφαση του δήμου ΄΄ακόμη οι τρίωρες δεν έχουν γίνει πεντάωρες καθώς η απόφαση επιστράφηκε από την Περιφέρεια στον δήμο για τυπικούς λόγους. Ευελπιστώ ότι μέσα στον Ιανουάριο θα διευθετηθεί το θέμα΄΄.

Εφικτό «λέει» το υπουργείο

Η υπουργός πάντως Νίκη Κεραμέως, παρουσιάζοντας τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων υποστήριξε ότι θα υπάρχει δυνατότητα για διαφορετική ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών, γονέων και κηδεμόνων. Παράλληλα, όπως είπε, θα υπάρξουν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα, θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων για τους ίδιους λόγους.

Το… μπαλάκι στους διευθυντές

Ο κ. Ελευθεριώτης για το θέμα αυτό εξέφρασε επιφυλάξεις κρίνοντας πως είναι αδύνατο στην πράξη στα περισσότερα σχολεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, σημείωσε: ΄΄Ας υποθέσουμε ότι κάποιο σχολείο έχει τη δυνατότητα για διαφορετικές εισόδους και εξόδους. Κι ας πούμε ότι εφαρμόζονται οι διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης. Όταν ένας γονιός έχει δύο ή και τρία παιδιά στο ίδιο σχολείο θα πηγαίνει να πάρει αυτό που σχολάει πρώτο και στη συνέχεια θα περιμένουν το άλλο; Έτσι δεν δημιουργείται περισσότερος συνωστισμός; Κι όταν το ένα του παιδί βγαίνει από τη μία πόρτα και το άλλο από την άλλη την ίδια ώρα πού θα επιλέξει να πάει; Στο δικό μου σχολείο το 60% των μαθητών μεταφέρονται, άρα καταφθάνουν μαζί. Πώς θα εφαρμοστεί το διαφορετικό ωράριο; Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην πράξη ως προς αυτές τις υποδείξεις΄΄.

Είναι εμφανές ότι το υπουργείο έχει μεταφέρει το… μπαλάκι προς τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι, για ακόμη μία φορά, καλούνται να χειριστούν μία δύσκολη κατάσταση η οποία σχετίζεται με τους δύο πιο ευαίσθητους χώρους της κοινωνίας: Την υγεία και την παιδεία.

Εξετάσεις και εμβόλια

Επίσης, η κ. Κεραμέως έκανε γνωστό ότι θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς για να κάνουν προληπτικά τεστ από τις 14:00 έως τις 17:00. «Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να υπάρξει μια εικόνα», είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα αυτή αφορά και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν μέσω αυτής την εξέτασή τους για τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μπορούν να υποβληθούν, εφόσον το επιθυμούν, σε rapid test αύριο Σάββατο, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ η υπουργός έχει ήδη κάνει γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό, και πως προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr