background img
banner
banner

ΚΡΗΝΗ: Ο… «καρυδότοπος» «γεννά» προσδοκίες

Η… ΜΙΚΡΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ… ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Πρόκειται για μία περιοχή της Αιγιάλειας, που συμβαδίζει με την εποχή και τις εξελίξεις μεν… αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να παράγει προϊόντα με τον… κλασικό, παραδοσιακό τρόπο: Την καλλιέργεια της πλούσιας γης. Η κτηνοτροφία, η σταφίδα και οι αμπελώνες της, ήταν πάντα τα ¨δυνατά¨ της σημεία. Τα ¨αδύνατα¨, είναι οι συχνές κατολισθήσεις, αλλά και η λύση του… ¨γόρδιου δεσμού¨ με τις εργασίες στον παραποτάμιο δρόμο προς το χωριό. Όμως η Κρήνη έχει δύο… ¨άσσους στο μανίκι¨: Το επικείμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρία που ήδη βρίσκεται στην περιοχή και τα… καρύδια!

Λίγα λόγια για την κοινότητα

Το χωριό Κρήνη έχει το… σύνδρομο του ¨ασανσέρ¨ ως προς την μόνιμη κατοίκησή του. Τους χειμώνες δεν ξεπερνά τα 30 άτομα συνολικά, ενώ τους θερινούς μήνες τετραπλασιάζεται… φτάνοντας μέχρι και τα 140 άτομα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων και απέχει 28 χιλιόμετρα από την πόλη του Αιγίου. Το πότε οικίστηκε η Κρήνη στα βάθη των χρόνων δε, παραμένει άγνωστο. Αναφέρεται στις ενετικές απογραφές του 1699 με το παλαιό σλάβικο όνομά της, ως ¨Αράχωβα¨ και η λέξη ετυμολογικά σημαίνει ¨καρυδότοπος¨. Ο οικισμός Μικρόνι, βρίσκεται στα 1.250 μέτρα και στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους. Το έτος 1943 κάηκε ολοσχερώς από τον ιταλικό στρατό κατά την αποχώρησή του. Ο Ιερός Ναός της κοινότητας, είναι η ¨Κοίμηση της Θεοτόκου¨ που εορτάζει κάθε Δεκαπενταύγουστο, με εκδηλώσεις και δραστηριότητες πάσης φύσεως. Πρόεδρος της κοινότητας Κρήνης, είναι ο Γεώργιος Κάγκαλος από το 2018.

Το αγροτικό δίκτυο και ο κύριος δρόμος του χωριού

Ο κύριος δρόμος του δικτύου ο οποίος ανήκει στην Περιφέρεια, βρίσκεται κατά 90% σε πολύ καλή κατάσταση, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και κρίνεται προσβάσιμος. Τα όποια μικροπροβληματάκια προκύπτουν, προέρχονται κυρίως από διάφορες κατολισθήσεις και ενίοτε από φυσικές διαβρώσεις, κατά το πέρασμα του χρόνου. Έχει γίνει γνωστό το ζήτημα των κατολισθήσεων του κύριου δρόμου με ανάλογη εισήγηση προς την δημοτική αρχή, περιμένοντας να μεριμνήσει αυτή, για το θέμα.

Στο αγροτικό οδικό δίκτυο – το οποίο ¨χιλιομετρικά¨ είναι ένα από τα δύο πιο μεγάλα στην Αιγιάλεια – έγιναν φέτος πάρα πολλές παρεμβάσεις συντήρησης και προσπάθειες, της σωστής λειτουργίας του. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί και ο στόχος επετεύχθη. Η καλή συνεννόηση μεταξύ του Αντιδημάρχου κ. Ανδριόπουλου και του προέδρου, αποδίδει καρπούς… καθώς οι αρκετά συχνές κατολισθήσεις, αντιμετωπίζονται έγκαιρα σε γενικές γραμμές.

Κρήνη VS Σκουπίδια

Τα απορριμματοφόρα του δήμου εμφανίζονται δύο φορές την εβδομάδα και η σημερινή εικόνα σε αυτόν τον ¨ευαίσθητο¨ τομέα, είναι πολύ ενθαρρυντική. Δεν υπάρχουν πια συσσωρευμένα σκουπίδια και το έμπρακτο ενδιαφέρον του αντιδημάρχου Καθαριότητας εκτός από ορατό… είναι και πλήρως αποτελεσματικό. Η συνέπεια της συνεχούς αποκομιδής των σκουπιδιών έχει την καλύτερη δυνατή ροή και δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον και η δημιουργία μιας πρώτης ¨πράσινης γωνιάς¨, καθώς αυτή την ώρα δεν υπάρχει. Οι κάδοι είναι όλοι λειτουργικοί και ανανεώνονται τακτικά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις.

Το πρόβλημα του παραποτάμιου δρόμου και η λύση του

«Αυτό που πρωτεύει για εμάς είναι ο παραποτάμιος δρόμος. Μιλώ δηλαδή, για τον δρόμο μήκους 15 χιλιομέτρων, που είναι ο συντομότερος δρόμος από τον κύριο επαρχιακό δρόμο και αποτελεί τον εναλλακτικό τρόπο που ανεβαίνει από την “ΕΒΟ”, προς το χωριό. Σε αυτό το ζήτημα, έχουμε ρίξει το βάρος και ζητάμε την απόλυτη συμβολή από την Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει και να μας βοηθήσει, για να διευθετηθεί. Έχω μιλήσει με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο επί του θέματος και έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Ξεκίνησαν και οι ενέργειες, ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2021 θα αποπερατωθεί το έργο» αναφέρει στo protionline.grο κ. Κάγκαλος, όσον αφορά την κατασκευή ¨σαρζανέτ¨ στο σημείο κοντά στο ποτάμι, με την πραγματοποίηση ανάλογου διαγωνισμού από την Περιφέρεια. Τα ¨σαρζανέτ¨ είναι λιθόκτιστες κατασκευές από ειδικό σύρμα, που σταματούν την ροή του ποταμού δίχως να δημιουργεί διάβρωση και ταυτόχρονα, οριοθετεί το νερό και το στέλνει σε διάφορες επιθυμητές κατευθύνσεις.

Η κοινότητα στον… μεγεθυντικό φακό

Ο ηλεκτροφωτισμός και ο δημοτικός φωτισμός βρίσκονται σε καλό επίπεδο και δεν παρουσιάζουν πρόβλημα. Οι δε βλάβες, οι οποίες προκύπτουν ή τα έκτακτα περιστατικά, αντιμετωπίζονται άμεσα και με συνέπεια από την Τεχνική Υπηρεσία. Αυτή την εποχή μάλιστα, πρόκειται να τοποθετηθεί επιπρόσθετος καλλωπιστικός φωτισμός στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ο οποίος θα ομορφύνει ακόμα περισσότερο την συνολική εικόνα.

Στην ΔΕΥΑ ανήκουν τα δύο δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, τα οποία λειτουργούν άψογα και με πολύ καλό ρυθμό. Οι… αρκετές βλάβες που προκύπτουν, αποκαθίστανται σε μικρό χρονικό διάστημα και όπως αναφέρει ο τοπικός ¨άρχοντας¨… «έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την ΔΕΥΑ και όλα αντιμετωπίζονται σε ελάχιστο χρόνο, η υπηρεσία είναι δραστική και τους ευχαριστούμε για αυτό και ειδικά τον Τεχνικό Διευθυντή κ. Νικολόπουλο που είναι πάντα στο πλευρό μας». Στο κομμάτι της άρδευσης, η ΔΕΥΑ δεν πραγματοποίησε επεμβάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις σε τοπικά κτήματα προσφάτως, επειδή δεν είχαν δηλωθεί κάποια στρέμματα. Το συνολικό δίκτυο λειτουργεί, με φυσική ροή του νερού και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα, πρακτικό ή οικονομικό.

Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο κρούσμα του κορωνοϊού στην περιοχή. Ο κόσμος είναι αρκετά προσεκτικός και λειτουργεί με συνέπεια απέναντι στα διαρκή και επιβαλλόμενα υγειονομικά μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Η επισκεψιμότητα στην περιοχή όμως… είναι αισθητά μειωμένη λόγω του covid-19, “πλήττοντας” έτσι και τις επιχειρήσεις, από τα όποια πιθανά έσοδα. Τα δύο καταστήματα του χωριού που υπάρχουν και επιχειρούν – ως μίνι μάρκετ και καφενεία ταυτόχρονα – δεν βρίσκονται σε λειτουργία λόγω του ισχύοντος lock down.

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές πλατείες στην κοινότητα. Αυτές, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και είναι όλες πλήρως οργανωμένες. Βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και από πλευράς καθαριότητας και συνάμα πρακτικότητας, αφού όλες διαθέτουν παγκάκια για τους τυχόν περαστικούς ή τους ντόπιους. Στην μια από αυτές δε, αναμένονται οσονούπω, μικρές καλλωπιστικές παρεμβάσεις και πλακόστρωση.

Το κοιμητήριο της περιοχής ανήκει στην κοινότητα και πρόκειται για έναν χώρο αρκετά μεγάλο, με δυνατότητα επέκτασης σε όμορο (κενό) οικόπεδο, αν χρειαστεί. Η συντήρησή του γίνεται με την “παγία προκαταβολή” του προέδρου και είναι προσεγμένο.

Οι δράσεις στην περιοχή και οι απώτεροι στόχοι

Προετοιμάζονται διάφορες δράσεις, όπως η διάνοιξη νέων μονοπατιών προς το βουνό που θα εξυπηρετούν την φυσική άσκηση, την ορειβασία ή την ποδηλασία. Στα μικρά ξωκλήσια της κοινότητας δε, προετοιμάζονται καθοριστικές παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευής, ώστε να είναι και επισκέψιμα πολύ σύντομα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά για τις ανάγκες της περιοχής: «Έχουμε σαν κοινότητα, μεγάλη υποχρέωση στον πρώην Αντιδήμαρχο Μιχάλη Κυριακόπουλο, ο οποίος επί πολλά χρόνια έχει συμβάλει τα μέγιστα στην περιοχή, με το διαρκές ενδιαφέρον του στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Ο τόπος όσο αναπτύσσεται και συγκροτείται, τόσο περισσότερο θα παράγει. Ζητάμε το συνεχές ενδιαφέρον των αρμοδίων για τα ζητήματα της περιοχής» ενώ σε ερώτηση τou protionline.gr για το πώς κρίνει το μέχρι στιγμής έργο της Δημοτικής Αρχής, τονίζει: «Όπως και με την προηγούμενη, έτσι και την τωρινή Δημοτική Αρχή, έχουμε μια άψογη συνεργασία και γίνεται από όλους μια συλλογική προσπάθεια. Εκτιμώ ότι η τρέχουσα και ο κ. Καλογερόπουλος, έχει κάνει ήδη σημαντικό έργο και ότι στο τέλος θα καταφέρει πολλά από όσα στόχευσε από την αρχή» καταλήγει ο πρόεδρος.

Μια… διαφορετική “πρόταση” σκέφτεται ο πρόεδρος – Στο πλευρό του όλο το χωριό

Μια σκέψη που δεν είναι δύσκολο και να υλοποιηθεί, καθώς έχει “μαζί” της… το σύνολο των ντόπιων κατοίκων, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο: Την επαναφορά του παλαιού ονόματος του χωριού της Κρήνης, σε “Αράχωβα” εκ νέου! Μια προσωπική σκέψη του προέδρου, που όχι μόνο βρίσκει σύμφωνους το 100% των κατοίκων, αλλά πολύ περισσότερο θα έβρισκε σύμφωνους και πολλούς Αιγιαλείς ακόμα, καθώς το παλαιότερο όνομα χρησιμοποιείται σωρηδόν μέχρι και σήμερα από πλήθος κόσμου! Το δε… ακόμη πιο μεγαλεπήβολο “όραμα” του κ. Κάγκαλου είναι στο μέλλον, κάποιοι δρόμοι της κοινότητας, να μετονομαστούν και να πάρουν ονόματα απλών ανθρώπων που είτε έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην περιοχή, είτε έχουν χρηματίσει σε οργανικές θέσεις. Η κινητοποίηση προς αυτήν την κατεύθυνση ξεκινά, ώστε σύντομα να μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Επένδυση εν μέσω lockdown

Τέλος, να τονιστεί ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από μια εταιρεία, η οποία εστιάζεται σε κατασκευή οινοποιείου στην περιοχή, καθώς και επέκταση των εργασιών των καλλιεργειών των αμπελιών και των αγαθών που παράγει ο τόπος. Το οινοποιείο που προτίθεται να δημιουργήσει η εταιρεία αυτή, καθώς και την ανάπτυξη των προϊόντων της γης, επιμελείται ο αντιπρόσωπος της, που ήδη βρίσκεται στην κοινότητα και μελετά τις όποιες προοπτικές και τις δυνατότητες αυτής της οικονομικής και επεκτατικής επένδυσης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr