background img
banner
banner

Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος: «Η νέα γενιά στρέφεται όλο και πιο πολύ προς την παραδοσιακή μουσική»

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ

Σήμερα φιλοξενούμε έναν ακόμη γνήσιο εκφραστή της δημοτικής μουσικής παράδοσης που βρίσκεται στο χώρο από πολύ νεαρή ηλικία καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες. Από παιδί απέκτησε μουσικά ακούσματα από το οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς ο παππούς του υπήρξε επαγγελματίας βιολιστής. Σε νεαρή ηλικία άρχισε να παίρνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις ερμηνεύοντας παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια ενώ παράλληλα επιδόθηκε στην εκμάθηση μουσικών οργάνων όπως κιθάρα, λαούτο και μπάσο.

Ο Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος γεννήθηκε το 1974 στο χωριό Κυπάρισσος του δήμου Αγρινίου. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια, είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Είναι απόφοιτος Νοσηλευτικής Σχολής. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην Αθήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία». Κατόπιν, εγκαταστάθηκε στην πόλη του Αιγίου όπου, εργάζεται ως νοσηλευτής στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου μέχρι και σήμερα. Κατά τη διάρκεια ενασχόλησής του με τη μουσική συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάκης Μπέκος, ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, ο Κώστας Αριστόπουλος και αρκετοί άλλοι.

Με μόνιμους συνεργάτες τους Γιώργο Τσενέκο και Τούλα Κατσιβάλη συνεχίζει την καλλιτεχνική του δράση με ζωντανές εμφανίσεις και με την ηχογράφηση νέων τραγουδιών που θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Πόσο σημαντικό είναι για εσένα να τηρείς την παράδοση; Πιστεύεις πως η νέα γενιά ακούει δημοτική μουσική;
Παράδοση είναι η μεταβίβαση ενός εθίμου ή ενός ήθους της καθημερινής ζωής του ανθρώπου σε κάποιους μεταγενέστερους. Προσωπικά πιστεύω ότι το δημοτικό τραγούδι και ο χορός αποτελούν στοιχεία της παράδοσης που συνιστούν τη διαχρονική ποιητική και μουσική έκφραση των Ελλήνων, καθώς και ένα ξεχωριστό τρόπο επικοινωνίας. Η νέα γενιά δείχνει να στρέφεται όλο και πιο πολύ προς την παραδοσιακή μουσική. Θεωρώ λοιπόν ότι οι νέοι μουσικοί οφείλουν να πειραματίζονται και να διασκευάζουν με σεβασμό το πρωτογενές υλικό της παράδοσης ώστε να μην φαντάζει οπισθοδρομική αλλά να παραμείνει ζωντανή και σύγχρονη.

Τι σε εκφράζει καλύτερα; Τα νυχτερινά μαγαζιά ή τα πανηγύρια και οι διάφορες εκδηλώσεις γενικότερα; Και γιατί;
Κατά τη διάρκεια της μουσικής μου πορείας έχω πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε όλους αυτούς τους χώρους. Διαπίστωσα ότι κάθε τέτοιος χώρος έχει τους δικούς του κανόνες και τις δικές του απαιτήσεις. Αυτό που με ευχαριστεί περισσότερο δεν σχετίζεται με το χώρο που εμφανίζομαι αλλά με την ανταπόκριση του κοινού και με το κλίμα επικοινωνίας που δημιουργείται. Σκοπός μου πάντοτε είναι η διασκέδαση του κόσμου.

Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια η δισκογραφία στην Ελλάδα πεθαίνει σιγά σιγά … Θεωρείς ότι αυτό δυσκολεύει στο να διαφημίσουν την δουλειά τους οι τραγουδιστές; Kαι πόσο βοηθούν σε αυτό το διαδίκτυο και τα social media;
Για πάνω από μια δεκαετία παρατηρείται μεγάλη συμπίεση της δισκογραφίας καθώς η σύγχρονη ψηφιακή εποχή έχει το δικό της τρόπο παραγωγής, αγοράς και ακρόασης της μουσικής. Επιπλέον στη συμπίεση της δισκογραφίας έχει επιδράσει η σύγχρονη μουσική τεχνολογία που προσφέρει πολλές δυνατότητες, όπως αυτή της ηχογράφησης ακόμα και στον προσωπικό χώρο κάποιου πολύ πιο οικονομικά μέσα. Όλα αυτά βέβαια, μπορεί να οδηγούν ορισμένες φορές σε ασυγκράτητη μουσική παραγωγή σε βάρος της ποιότητας
Όμως αυτές οι αλλαγές που έχουν επέλθει δεν φαίνεται να δυσκολεύουν τη διαφήμιση της δουλειάς των καλλιτεχνών διότι το διαδίκτυο και τα social media διαχέουν ταχύτατα την κάθε μουσική παραγωγή στο κοινό και δίνουν τη δυνατότητα της εύκολης και γρήγορης διαφήμισης.

Υπήρξε κάποιος καλλιτέχνης που αποτέλεσε πρότυπο για σένα; Ή περισσότεροι;
Από την παιδική ηλικία δέχτηκα ποικίλα μουσικά ερεθίσματα. Ανάμεσα στους σημαντικούς καλλιτέχνες που επηρέασαν τον τρόπο της μουσικής μου έκφρασης συμπεριλαμβάνονται ο Γιάννης Κωνσταντίνου, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Αντώνης Βαρδής. Επίσης ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος και οι Ελένη Βιτάλη συνέβαλαν ιδιαίτερα στο να γνωρίσω το βυζαντινό τρόπο ερμηνείας.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα όταν γράφεις ένα τραγούδι;
Η έμπνευση έρχεται με την συστηματική εργασία και μελέτη πάνω στη μουσική. Μόνο έτσι μπορεί να γεννηθεί μία ιδέα που θα δημιουργήσει κάτι νέο. Πολλές φορές πηγή έμπνευσης είναι τα προσωπικά μου βιώματα καθώς και ο παλμός της καθημερινότητας.

Πόσο επηρέασε τον κλάδο της διασκέδασης η πανδημία; Πως βιώνεις εσύ τους τελευταίους μήνες αυτή την κατάσταση; Και ποια είναι η εκτίμησή σου; Θα επιστρέψουμε σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς;
Η πανδημία έχει επηρεάσει την καθημερινότητα σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και η διασκέδαση που δέχτηκε μεγάλο πλήγμα τόσο σε σχέση με την ψυχαγωγία όσο και με την οικονομική επίπτωση στους διάφορους επαγγελματίες του χώρου. Η αποχή μου από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με στεναχωρεί, όμως αυτή την περίοδο προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να κάνουμε υπομονή μέχρι να βγούμε από αυτή την ιδιότυπη κρίση, γεγονός που ελπίζω να γίνει σύντομα.

Με τον Άρη Μουγκοπέτρο

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Στα άμεσα σχέδια μου περιλαμβάνεται η κυκλοφορία νέων τραγουδιών που ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο ηχογράφησης. Τα περισσότερα τραγούδια βασίζονται σε στίχους και μουσική του Γιώργου Τσενέκου, ενός ανθρώπου με σημαντική πορεία στο δημοτικό τραγούδι που νιώθω ότι του οφείλω πολλά διότι είναι για εμένα σπουδαίος φίλος, συνεργάτης και δάσκαλος. Συμμετέχει επίσης η εξαιρετική ερμηνεύτρια Τούλα Κατσιβάλη με την οποία συμπορευόμαστε μουσικά, εδώ και αρκετά χρόνια. Για τη δημιουργία των νέων τραγουδιών έπαιξαν σημαντικοί μουσικοί όπως ο Άρης Μουγκοπέτρος, ο Σωτήρης Κόκκορης, ο Νίκος Δημητρακόπουλος, ο Χρήστος Βασιλείου, ο Θοδωρής Δημητρακόπουλος, ο Βασίλης Δούκας , ο Παναγιώτης Τρίψας, ο Λεωνίδας Καΐσης και ο 16χρονος Φάνης Καΐτσας τους οποίους ευχαριστώ και ευελπιστώ σε μελλοντικές συνεργασίες. Εύχομαι τα τραγούδια να έχουν απήχηση και να αγαπηθούν από τον κόσμο. Υγεία και καλή χρονιά σε όλους!!!

Με Γιώργο Τσενέκο και Τούλα Κατσιβάλη

Με τον αείμνηστο Μάκη Μπέκο

Με τον Σωτήρη Κόκκορη (αριστερά) στο γάμο του Γιώργου Ραμπαβίλα


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr