background img
banner
banner

Με πλασματικό προϋπολογισμό ο Δήμος Αιγιάλειας

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΛΛΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – «ΜΠΑΛΑΚΙ» ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η διαφωνία των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε σοβαρά θέματα που αφορούν τον δήμο Αιγιαλείας, προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις που πλήττουν τη λειτουργία του δήμου αλλά και τους δημότες εν γένει. Το νέο έτος ήρθε ωστόσο ο δήμος, για την ώρα, πορεύεται χωρίς προϋπολογισμό, ο οποίος για να συνταχθεί θα έπρεπε να έχουν καθοριστεί τα δημοτικά τέλη, πλην όμως βρίσκονται ακόμη προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Επιπλέον, ο δήμαρχος έχει προσφύγει στην εν λόγω υπηρεσία, ζητώντας ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για συγκεκριμένο τέλος καθώς και για το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλογερόπουλος στις 17 Δεκεμβρίου επικαλούμενος έννομο συμφέρον, έκανε προσφυγή στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ζητώντας ακύρωση, άλλως τροποποίηση της 163/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίθηκε η εναλλακτική πρόταση σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2021, τονίζοντας πως «με την απόφαση αυτή παραβιάζεται ξεκάθαρα η κείμενη νομοθεσία, ενώ καθίσταται αδύνατη η παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους πολίτες της Αιγιάλειας». Εξηγώντας του λόγους που χαρακτηρίζει ως μη σύννομη την προσβαλλόμενη απόφαση, τονίζει πως οι εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονται από εισήγηση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, κάτι που δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Ομοίως, την ίδια ημερομηνία, ο δήμαρχος με προσφυγή του στην Αποκεντρωμένη, στράφηκε κατά της απόφασης 165/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίθηκε εναλλακτική πρόταση σχετικά με τον καθορισμό τιμής χρήσης βυτιοφόρου στα διοικητικά όρια του δήμου για το 2021, τονίζοντας πως «διά της απόφασης αυτής παραβιάζεται ξεκάθαρα η κείμενη νομοθεσία, ενώ καθίσταται αδύνατη η παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, ζητώντας ακύρωση, άλλως τροποποίηση της προσβαλλόμενης». Στέκεται δε στο γεγονός ότι η εναλλακτική πρόταση που ψηφίστηκε δεν συνοδευόταν από εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας.

Το περιεχόμενο των προσφυγών κοινοποιήθηκε στις παρατάξεις που ψήφισαν τις εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες καλούνται έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου να διαβιβάσουν στην υπηρεσία έγγραφα ή στοιχεία που αφορούν την υπόθεση και να τεκμηριώσουν, με παράθεση συγκεκριμένων διατάξεων της νομοθεσίας, τις απόψεις τους επί των αναφερόμενων στις προσφυγές.

Χρ. Γούτος: «Θα δώσουμε ακόμη όσες «μάχες» χρειαστούν για να στηρίξουμε τους δημότες»

‘Όταν ένας δήμαρχος προσφεύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας ακύρωση των αποφάσεων του κορυφαίου οργάνου του δήμου, οι οποίες ελήφθησαν με γνώμονα το καλό των δημοτών, αυτό μόνο προβληματισμό πρέπει να προκαλεί σε όλους μας για τον άνθρωπο αυτόν αλλά είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να είναι θετικό για τον δήμο. Εμείς θα κάνουμε αυτό που μας ζητήθηκε, θα δώσουμε δηλαδή τις απαραίτητες εξηγήσεις στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης, ώστε να μπορούμε να ελαφρύνουμε τους δημότες ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία που ξέρουμε όλοι τι γίνεται στην αγορά. Δώσαμε μία «μάχη» ώστε να μεταφερθεί ο παλμός των δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε απόφαση η ελάφρυνσή τους και θα δώσουμε ακόμη όσες «μάχες» χρειαστούν ώστε να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία΄΄.

Με τα παραπάνω σχολίασε στο protionline.gr ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος την κίνηση του δημάρχου να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη για τις δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, εστίασε και στο πώς διοικείται ο δήμος, επισημαίνοντας: ΄΄Από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την προσβάλλει ο δήμαρχος, τίθεται και το θέμα εάν τελικά διοικείται ο δήμος με το Δημοτικό Συμβούλιο ή όχι; Θεωρώ ότι το ανώτατο όργανο διοίκησης του δήμου πρέπει να είναι αυτό. Γι αυτό έχουν εκλεγεί κάποιοι άνθρωποι. Όταν προσπαθώ να διοικήσω με άλλους τρόπους, τότε δεν υπερασπίζομαι τα συμφέροντα του δήμου. Ο κ. Καλορόπουλος οφείλει επιτέλους να αποδεχθεί τη βούληση του Δ.Σ. σε κάθε περίπτωση΄΄.

Σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα που κατέθεσε η παράταξή του μαζί με τις άλλες δύο και έχει ψηφιστεί, είπε: ΄΄Και το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο ως προς τις ανάγκες του δήμου τις οποίες λάβαμε υπόψη μας. Είναι δε βέβαιο ότι ανταποκρίνεται πιο καλά και πιο αναλογικά στους πρώην δήμους, δίνοντας βάση σε περιοχές στις οποίες προορίζονταν χαμηλά ποσά όσον αφορά τα μικρά τεχνικά έργα. Κυρίως, αναφέρομαι στην Ανατολική Αιγιαλεια που για πρώτη φορά, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του δήμου, εξισορροπήθηκε μία κατάσταση΄΄. Κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως ΄΄ο δήμαρχος πρέπει να εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι να προσπαθεί να τις ακυρώσει΄΄.

Β. Ψυχράμη: «Είναι αδικαιολόγητο “έγκλημα” ο δήμαρχος να αφήνει τον δήμο χωρίς προϋπολογισμό»

Δριμεία κριτική στους χειρισμούς του δημάρχου, ασκεί μιλώντας στo protionline.gr, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας Βάσω Ψυχράμη, διαπιστώνοντας τεράστιες καθυστερήσεις εις βάρος των δημοτών και τονίζοντας πως «είναι αδικαιολόγητο έγκλημα να αφήνει τον δήμο χωρίς προϋπολογισμό. Όταν δεν έχει ψηφιστεί, ο δήμος υπολειτουργεί. Πληρώνει μόνο τις υποχρεωτικές δαπάνες. Συνεπώς, δεν θα πληρωθούν οι προμηθευτές του και όσοι παρέχουν υπηρεσίες στον δήμο. Πόση αναλγησία και ανευθυνότητα μπορεί να χαρακτηρίζει μία δημοτική αρχή ώστε να οδηγεί τα πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση; Πώς αντιλαμβάνεται τους συνεργάτες του δήμου; Ως εκατομμυριούχους ή ως επαίτες; Ντροπή και όνειδος για τον δήμο Αιγιαλείας η εξέλιξη αυτή. Και η αποκλειστική ευθύνη βαρύνει τον δήμαρχο και τους συν αυτώ για την εγκληματική αυτή καθυστέρηση».

Σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλαγή των πληγεισών επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη, σημειώνει: ΄΄Έχουμε επιχορηγηθεί με 2,7 εκατ. € . Ποιος δεν αντιλαμβάνεται το αυτονόητο; Πολλοί δήμοι της χώρας έλαβαν την απόφαση αυτή, που από τον περασμένο Μάρτιο έχει νομοθετηθεί από την πολιτεία και έδωσαν μια ανάσα στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν την δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Ο δήμος Αιγιαλείας μόνο δεν μπορείς “Εφάρμοσε, δήμαρχε, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό είναι το καθήκον σου” και υποχρέωση όλων μας΄΄.

Σχετικά με το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2021, θέτει το ερώτημα «γιατί 40 μέρες κρατήθηκαν στο συρτάρι και δεν εστάλησαν οι αποφάσεις τελών και Τεχνικού Προγράμματος στην Αποκεντρωμένη; Και σαν να μην έφτανε αυτή η καθυστέρηση, έκανε και προσφυγές κατά αυτών; Ποιος ζημιώνεται από την καθυστέρηση αυτή; Ανικανότητα ή σκοπιμότητα;΄΄.

Επιπλέον θέτει και το θέμα των καθαριστριών, ρωτώντας «γιατί οι αποφάσεις για τις 34 καθαρίστριες ΙΔΟΧ και τις 4 ΙΔΑΧ εστάλησαν με ελλιπή δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Αποκεντρωμένη να τις στείλει για ΦΕΚ;», προσθέτοντας: ΄΄Η πολιτεία στέλνει τα χρήματα που απαιτούνται για τις καθαρίστριες. Δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου. Γιατί λοιπόν αυτή η άδικη, ανεύθυνη διαχείριση του θέματος αυτού; Πώς θα ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία; Έχουμε λάβει εδώ και 2 μήνες τις σχετικές αποφάσεις΄΄.

Και προσθέτει: ΄΄Όπως φαίνεται είναι μύθος η ικανότητα και η εμπειρία του δημάρχου, Καλογερόπουλου . Αλαζονεία, έπαρση και αδιαλλαξία είναι τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν.
Όποτε δεν του αρέσουν οι ολοκληρωμένες προτάσεις μας, μας “στολίζει” με όσα απαξιωτικά ουσιαστικά και επίθετα διαθέτει η ελληνική γλώσσα: Ανευθυνότητα, προχειρότητα, επιπολαιότητα, αμάθεια… και άλλα πολλά. Του τα επιστρέφουμε και του υπενθυμίζουμε ότι ο καλός δήμαρχος είναι αυτός που δείχνει κατανόηση στα προβλήματα των δημοτών, αυτός που αγκαλιάζει όλους με πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας, αυτός που συνθέτει, που σέβεται τις διαφορετικές απόψεις και αυτούς που τις εκφράζουν, που εγγυάται την ηρεμία και το καλό κλίμα στους κόλπους του Δημοτικού Συμβουλίου συνεπώς και της κοινωνίας΄΄.

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος: «Ο δήμαρχος τι θα πει στους δημότες; Κατάφερα να μην μειωθούν τα τέλη σας»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, ερωτηθείς από τo protionline.gr σχολίασε τα εξής: ΄΄Όταν ένας δήμαρχος μάχεται για να ακυρώσει αποφάσεις υπέρ των δημοτών, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι χειρότερο σε ένα δήμο. Και ερωτώ: Τι θα επιτύχει με αυτό; Τι θα πει στους δημότες; «Κατάφερα να μην μειωθούν τα τέλη σας;». Εμείς αγωνιζόμαστε μήπως μέσα από τις διαδικασίες που επιτρέπουν οι νόμοι, υιοθετηθούν καλύτεροι όροι για τους δημότες. Από εκεί και πέρα, ας κρίνουν μόνοι τους, ο κάθε ένας, τη στάση του δημάρχου. Επιπλέον, θα πρέπει ο δήμαρχος να γνωρίζει πως με την κίνησή του αυτή επιχειρεί να ακυρώσει την απόφαση των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου…΄΄.

Αναφορικά με τις διαδικασίες έγκρισης των αποφάσεων και τις καθυστερήσεις, είπε τα εξής: ΄΄Είναι θέμα προγραμματισμού της δημοτικής αρχής. Δεν παράγει που δεν παράγει, επιλέγει στο παρά πέντε να λειτουργήσει, εκτίθεται και τα φορτώνει στην αντιπολίτευση.

Φταίμε εμείς που ζητήσαμε μείωση των τελών; Αν λειτουργούν αυτοί έτσι δεν φταίμε εμείς που κάνουμε προτάσεις. Δεν μπορεί η πολυφωνία να παρεμποδίζει το δημοτικό έργο. Το γεγονός ότι δεν έχουμε προϋπολογισμό οφείλεται στην βραδυπορία της δημοτικής αρχής. Έπρεπε ήδη να έχει εξετάσει το θέμα και να επικυρώσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Περιμένουν το τι θα πουν οι λογιστές, οι ίδιοι δεν είναι ενημερωμένοι, δεν έχουν σηκώσει τα μανίκια να εργαστούν.

Αναλώνονται στο να κερδίσουν τις εντυπώσεις ώστε να καλλιεργήσουν το έδαφος για την επόμενη τετραετία΄΄.

Δημ. Καλαμίδας: «Θα συντάξουμε πλασματικό προϋπολογισμό τριμήνου»

Κατά πόσο όμως μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος χωρίς να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός; Και ποια προβλήματα δημιουργούνται; Όπως είπε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, ΄΄δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε προϋπολογισμό δίχως τα δημοτικά τέλη, τα οποία είναι στην Περιφέρεια και δεν έχουν επιστραφεί.
Ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα μεν έσοδα που εξαρτούνται από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη και τα δε έξοδα από το Τεχνικό Πρόγραμμα. Αναγκαστικά, τις επόμενες ημέρες, υπολογίζω ως τις 10 του μήνα, θα προσπαθήσουμε με το οικονομικό επιτελείο του δήμου να δημιουργήσουμε έναν πλασματικό προϋπολογισμό τριμήνου, κάτι που επιτρέπει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα να προϋπολογίσουμε μέχρι να μπορέσουμε να συντάξουμε τον πραγματικό προϋπολογισμό΄΄.

Σημείωσε ακόμη πως ΄΄το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς εύκολα να δουλέψεις έναν πλασματικό προϋπολογισμό. Θα πρέπει να καταφέρεις να κουμπώσει με τον πραγματικό. Δηλαδή τον Απρίλιο, αν δεν είναι σωστός και έχει μεγάλη απόκλιση από τον πραγματικό, θα υπάρξει πρόβλημα αφού θα αναγκαστούμε να πάρουμε από αλλού. Ο προϋπολογισμός είναι η ευθυγράμμιση της οικονομίας μέσα στον χρόνο.

Αν υπάρχει απόκλιση, τα χρήματα θα λείψουν από αλλού. Γι’ αυτό και κάνουμε τόσες αναμορφώσεις μέσα στον χρόνο. Να έχει μία απόκλιση της τάξεως του 7% με 12% έχει μία λογική, όχι όμως περισσότερο΄΄.

Μικρό το μεταφερόμενο  υπόλοιπο στο νέο έτος

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε ακόμη στην «επιτυχία», παρά των δύσκολων συνθηκών, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή είναι ίσως η μόνη χρονιά που το μεταφερόμενο υπόλοιπο, δηλαδή τα τιμολογούμενα που δεν έχουν εξοφληθεί και μεταφέρονται στο νέο έτος είναι μόλις 600.000 -700.000 ευρώ. ΄΄Αυτό το καταφέραμε και λόγω της βοήθειας του κράτους με την επιχορήγηση για τον covid και με τα ληξιπρόθεσμα, αλλά και με την σωστή οικονομική διαχείριση που περιόρισε τις δαπάνες και έβαλε σωστές προτεραιότητες στις πληρωμές. Τα χρήματα που μεταφέρονται για να πληρωθούν το επόμενο διάστημα είναι πάρα πολύ λίγα για δήμους της δικής μας οικονομικής εμβέλειας΄΄, σημείωσε ο κ. Καλαμίδας, προσθέτοντας: ΄΄Εκτιμώ ότι το δεύτερο εξάμηνο του ’21 και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες με τα απορρίμματα, η ροπή της οικονομικής διαχείριση του δήμου θα μας επιτρέψει να δείξουμε ευνοϊκές τάσεις υπέρ των πολιτών, με ό,τι αυτό σημαίνει. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπήρξε χαμηλή εισπραξιμότητα μέσα στο 2020 λόγω οικονομικής ύφεσης και ειδικά λόγω covid και η βοήθεια που ήρθε από το κράτος ήταν εκείνη που ναι μεν μας βοήθησε, ωστόσο με αυτά τα χρήματα προσπαθήσαμε να καλύψουμε τη χαμένη εισπραξιμότητα. Γι’ αυτό είμαστε ικανοποιημένοι που περάσαμε με τόσο χαμηλές υποχρεώσεις αποπληρωμής τιμολογούμενων στο νέο έτος΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr