background img
banner
banner

Με την ευχή να… φύγει ο κορωνοϊός και να ξεκινήσουν οι δράσεις!

Η Ι.Λ.Ε.Α. ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΙΜΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ

Χωρίς τον κόσμο, τους χαιρετισμούς, τα δώρα και τη μουσική που συνοδεύουν κάθε χρόνο τη γιορτή της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας για το νέο έτος, αλλά με μία ουσιαστική ευχή, να περάσει γρήγορα η δοκιμασία του κορωνοϊού ώστε να δοθεί η δυνατότητα δράσης στα μέλη της, η Ι.Λ.Ε.Α. έκοψε προχθές το απόγευμα την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στον χώρο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγιαλείας.

Ήταν μία σύντομη αλλά ουσιαστική συνάντηση σε στενό «οικογενειακό» κύκλο που έδωσε όμως τη δυνατότητα στα παριστάμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, να εκτιμήσουν την κατάσταση και να χαράξουν στόχους, οι οποίοι, επί το πλείστον είναι συνυφασμένοι με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Λίγες ημέρες πριν ο δήμος Αιγιαλείας τιμήσει ξανά τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, το μέγα προεπαναστατικό γεγονός που καθιέρωσε την 26η Ιανουαρίου ως τοπική εορτή και αργία για το Αίγιο, τα περιθώρια διοργάνωσης των αρμοζουσών εκδηλώσεων εξακολουθούν να είναι πολύ στενά λόγω των μέτρων ενάντια στη διασπορά του covid-19. Ωστόσο, η περιοχή δεν ξεχνάει, αντιθέτως όλο και περισσότερο γίνεται συνείδηση των Αιγιαλέων ο καθοριστικός ρόλος των προγόνων τους και η συμβολή τους στην έκβαση της ελληνικής ιστορίας!

Ο αγώνας για την αναγνώριση αυτής της σπουδαιότητας και την καθιέρωση της τοπικής εορτής, είναι συνυφασμένα με την ίδια την ιστορία και δράση της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, ενός εκ των σημαντικότερων συλλόγων που δραστηριοποιήθηκαν ποτέ στην περιοχή με πρωτεργάτρια την πρόεδρό της Βάνα Μπεντεβή.

Σε… στενό οικογενειακό κύκλο

Στην κοπή της πίτας, εκτός της κ. Μπεντεβή παρέστησαν η γεν. γραμματέας Σοφία Χατζοπούλου, ο ειδικός γραμματέας Γιώργος Αγγελόπουλος, η ταμίας Αθηνά Σκανδάμη, ο κοσμήτωρ Κώστας Κλάγκος, ενώ απούσα ήταν η αντιπρόεδρος Μάτα Μαγκανιώτη που ένα ατύχημα που υπέστη την κρατά για την ώρα μακριά από την Ι.Λ.Ε.Α. Επίσης, έλειπε και ο έφορος Γιώργος Γεωργόπουλος λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Μετά το κόψιμο της πίτας, η κ. Μπεντεβή ανέφερε: ‘‘Κόψαμε την πίτα μας σε στενό οικογενειακό κύκλο, ευχόμαστε σε όλα τα αγαπητά μέλη της Ι.Λ.Ε.Α. να έχουμε μία καλή και ήσυχη χρονιά, να ξεπεράσουμε τον σκόπελο του covid-19 και να κάνει χαρούμενους στην πορεία του το νέο έτος. Μέσα στο 2021 να μπορέσουμε να κάνουμε δράσεις για την απόδοση τιμής στους αγωνιστές που πολέμησαν ώστε να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Στην αντιπρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Α. Μάτα Μαγκανιώτη ευχόμαστε να επιστρέψει με το καλό γιατί μας λείπει’’. Να σημειωθεί ότι το φλουρί της πίτας έτυχε στο κομμάτι της ίδιας της Ι.Λ.Ε.Α. με τους παριστάμενους να εύχονται να φέρει… γούρι για τη δράση της το νέο έτος.

Τρία προγράμματα… περιμένουν υλοποίηση

Κατά τα άλλα, στη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη της Εταιρείας να συζητήσουν για τη δράση της ευελπιστώντας πως θα ξεπεραστούν άμεσα στα εμπόδια που θέτουν τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό. Σημειωτέον ότι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν εγκριθεί και θα επιχορηγηθούν τρία προγράμματα από αυτά που είχε υποβάλει. Συγκεκριμένα, από το σύνολο της επιχορήγησης που είχε αιτηθεί, της εγκρίθηκε περίπου το ¼, χρήματα που θα καταβληθούν μετά την παρουσίαση των δράσεων. Βεβαίως για να γίνει αυτό θα πρέπει να το επιτρέψουν οι συνθήκες. Άπαντες πάντως συμφώνησαν πως οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν λίγο αργότερα μέσα στο έτος. Οι δράσεις αυτές αφορούν θεατρικά, ημερολόγιο, το Πανόραμα που είναι ένα αφιέρωμα στους αγωνιστές του 1821 το οποίο επιμελούνται οι κ. Κλάγκος και Μπεντεβή κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr