background img
banner
banner

Μπορούμε να ελπίζουμε στο έτος 2021;

-Του ΑΝΤΩΝΗ Σ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ*-

Η είσοδος σε κάθε νέο έτος, μας γεμίζει με ελπίδες και προσδοκίες. Εάν ερωτηθεί το 95% του πληθυσμού θα σου απαντήσουν ότι ελπίζουν το 2021 να είναι καλύτερο από το 2020. Οι προβλέψεις όμως, μπορούν εύκολα να ανατραπούν όπως ήδη έχουμε διδαχτεί από τα προηγούμενα έτη.

Η κοινωνία μας, ύστερα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, δοκιμάζεται με συνεχόμενα lockdown και κανείς δεν γνωρίζει, ακόμα και οι πλέον ειδικοί , πότε θα βγούμε στο ξέφωτο, και πότε θα σταθούμε στα πόδια μας υγιείς για να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητες μας.

Η χώρα μας δοκιμάστηκε από την υγειονομική κρίση, με αποτέλεσμα να γκρεμιστούν όσα είχαν χτιστεί τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, να πληγωθούν οι κλάδοι των υπηρεσιών, των μεταφορών, της εστίασης, της ένδυσης και υπόδησης, χιλιάδες θέσεις εργασίας να τεθούν σε αναστολή και να κλονιστούν γενικά όλες οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων, με ότι όλα αυτά συνεπάγονται για την επιβίωση μιας οικογένειας και την πραγμάτωση των αναγκών και των στόχων της.

Παρότι η κρίση αυτή φαίνεται να είναι πρόσκαιρη, ανέδειξε τις χρόνιες δομικές αδυναμίες της οικονομίας μας, όπως για παράδειγμα την υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό, την αδυναμία των πολύ μικρών επιχειρήσεων να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες και στις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο, την έλλειψη εξαγωγικού προσανατολισμού και τέλος τις διοικητικές – εργασιακές αγκυλώσεις.

Η πανδημία έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος σημαντικά και οι επενδύσεις σε πρωτογενή πλεονάσματα θα πάρουν αρκετό χρόνο. Το πρόβλημα μάλιστα επιδεινώνεται και από τις αυξημένες δαπάνες στον τομέα της υγείας και της εθνικής άμυνας.

Εάν όμως κάνουμε μια ρεαλιστική ανάγνωση, στην ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου και των διεθνών αγορών, στο γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα διαγραφής των χρεών της πανδημικής περιόδου, στη δημιουργία κατάλληλου πλαισίου συμμετοχής ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων που διαθέτουν τεχνογνωσία και οικονομική επάρκεια, στα μηδενικά επιτόκια δανεισμού της χώρας μας, μπορούμε να ελπίζουμε ότι το έτος 2021 θα είναι πιο σταθερό και ελπιδοφόρο. Εάν λάβουμε ακόμη , υπόψη τα σημαντικά ποσά (70 δις) που θα εισρεύσουν στην χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία αν αξιοποιηθούν αποτελεσματικά θα δώσουν μια σημαντική ώθηση στην οικονομίας μας.

Για όλα αυτά είναι ανάγκη να επιτευχθούν διαρθρωτικές αλλαγές, να ενθαρρυνθούν οι παραγωγικές επενδύσεις και να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Η χώρα μας διαθέτει επαρκές δυναμικό επιστημόνων σε όλον τον κόσμο, πρέπει να μοχλεύσουμε τους τρόπους και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που διαθέτουν, ώστε και αν ακόμη δεν κατοικούν στην Ελλάδα να προσφέρουν τις γνώσεις τους με τηλεργασία και με βάση τις ψηφιακές δεξιότητες και τις ανθρώπινες σπουδές , η παραγωγικότητα να επιταχυνθεί και να τρέξει πιο γρήγορα.

Πρέπει να υπάρξουν νέα μοντέλα εργασίας σύμφωνα με τα οποία η σχέση εργοδότη και εργαζομένου θα βασίζεται στην συνεργασία, στον σεβασμό και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Μοντέλα που όλοι μας έχουμε βιώσει: έχω δικαιώματα αλλά δεν έχω υποχρεώσεις, παίρνω αλλά δεν δίνω, ασκώ διοίκηση προκαλώντας τον φόβο στους υφιστάμενους μου, έχουν παρέλθει και είναι απλά θέμα χρόνου να το καταλάβουμε.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι επιστήμονες, ότι το φθινόπωρο θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πατρίδα μας και θα δούμε τους οικονομικούς δείκτες σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έτσι θα ανοίξει μια νέα περίοδος ανάπτυξης που θα θεραπεύσει τις πληγές και θα διαγράψει τις προοπτικές ενός καλύτερου αύριο για όλους μας.

Μέχρι τότε θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση , να βγούμε από τον λήθαργο και την απραξία, να βγούμε από την βολικότητά μας και να δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό από αυτό που κάναμε μέχρι σήμερα, να θέσουμε από τώρα τους στόχους μας, να πιστεύουμε σε αυτούς και με δράση και επιμονή να τους πετύχουμε.

Μπορούμε και πρέπει να ελπίζουμε στο νέο έτος ,αφού το μέλλον ανήκει σε αυτούς που είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν σε αυτό.

* Οικονομολόγος, Σύμβουλος επενδυτικών προγραμμάτων, επιχειρήσεων και προϊόντων. Τηλ. Επικοινωνίας : 6981854782 Email: [email protected]


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr