background img
banner
banner

ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΟΦΥΛΑΣ: «Τα ατομικά αθλήματα έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των ομαδικών»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 10 μηνών, η χώρα διανύει καθεστώς καραντίνας, με τον αθλητισμό να διακόπτεται ξανά βίαια. Τα πρωταθλήματα των ομαδικών αθλημάτων, αλλά και οι προπονήσεις σταμάτησαν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ τη «γλύτωσαν» τα ατομικά κατά κύριο λόγο. Τα πρωταθλήματα που συνεχίζεται η αγωνιστική δράση είναι αυτά της super league και basket league ενώ πρόσφατα η αρμόδια επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» στη Super League 2 και την Volley League, ενώ θα συνεχίσουν να προπονούνται οι αθλητές που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς ή τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Σε ό,τι αφορά στα ατομικά αθλήματα, το καθεστώς είναι διαφορετικό, μιας και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι σαφώς πολύ μικρότερος και έτσι οι προπονήσεις σε ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, φυσικά με περιοριστικά μέτρα, ανά 3 άτομα και με την παρουσία του προπονητή.

Συνεχίζουν τις προπονήσεις

Από την περιοχή μας, ένα από τα σωματεία που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία είναι ο «Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς» οι αθλητές του οποίου προπονούνται σε καθημερινή βάση στο δημοτικό στάδιο Αιγίου. Ωστόσο, αν και βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι των ομαδικών αθλημάτων στα οποία το… λουκέτο συνεχίζεται, οι συνθήκες προπόνησης λόγω των περιοριστικών μέτρων και της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, δεν είναι και οι πλέον ιδανικές. Επιπλέον, οι αθλητές είναι αρκετό καιρό μακριά από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα γεγονός που επηρεάζει την προετοιμασία τους. Τουλάχιστον όμως συνεχίζουν τις προπονήσεις και όπως επισημαίνει στο protionline.gr ο προπονητής του συλλόγου στίβου του Αιγίου, Νίκος Τσιοφύλας:

«Τα ατομικά αθλήματα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, η αλήθεια είναι πως έχουν από την φύση τους ένα πλεονέκτημα καθώς οι προπονήσεις μπορούν να είναι καθαρά ατομικές και δεν χρειάζεται απαραίτητα η παρουσία όλων των αθλητών κάθε συλλόγου, όπως συμβαίνει με τα ομαδικά. Επιπλέον, λόγω κυρίως αυτής της ιδιαιτερότητας με τις ‘’μοναχικές’’ προπονήσεις και την δυνατότητα αποφυγής του συγχρωτισμού, τα στάδια στίβου είναι ανοιχτά για τους αθλητές των αγωνιστικών κατηγοριών που έχουν την δυνατότητα συμμετοχής σε επίσημους αγώνες και πανελλήνια πρωταθλήματα. Έχει σταματήσει φυσικά η λειτουργία των ακαδημιών για να δοθεί προτεραιότητα στους μεγαλύτερους αθλητές και αθλήτριες που προετοιμάζονται για τα πανελλήνια πρωταθλήματα και στοχεύουν και σε κάποιες διακρίσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις ένα πανελλήνιο μετάλλιο δεν φέρνει μόνο την ικανοποίηση της κατάκτησης του και την ανταμοιβή των κόπων κάθε αθλητή, αλλά συνοδεύεται και από ένα μικρό μπόνους για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Για πόσο διάστημα μείνατε εκτός προπονήσεων;

«Μετά το γενικό κλείσιμο των πάντων στις 6 Νοεμβρίου, το στάδιο άνοιξε ξανά μετά από περίπου μια εβδομάδα μετά και την σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Τα στάδια άνοιξαν πάλι με αυστηρότερο υγειονομικό πρωτόκολλο και περισσότερους περιορισμούς. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι ότι οι αθλητές θα πρέπει να είναι πιο αραιωμένοι μέσα στο στάδιο και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ταυτόχρονα μέσα στο στάδιο είναι τα 60 άτομα. Οι αθλητές του Αθηνόδωρου μετά το άνοιγμα ξεκίνησαν μουδιασμένα και την πρώτη εβδομάδα ήταν περίπου 10 άτομα που προσερχόταν στην προπόνηση και ήταν φυσικά αυτοί που βλέπουν ένα πανελλήνιο μετάλλιο να είναι μέσα στις δυνατότητες τους, άρα είχαν και το ισχυρότερο κίνητρο».

Τώρα ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά πολύ;

«Σταδιακά ακολούθησαν και αρκετοί από τους υπόλοιπους αθλητές των αγωνιστικών κατηγοριών (Γυμνάσιο και μεγαλύτεροι) και αυτή τη στιγμή συνολικά οι αθλητές του συλλόγου που κάνουν προπονήσεις είναι περίπου 35 με 40 σε καθημερινή βάση. Προσέρχονται στην προπόνηση σε διαφορετικές ζώνες σε όλη την διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο τους. Όσοι είναι φοιτητές και τώρα βρίσκονται στην πόλη μας και παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως , προτιμούν κατά κανόνα τις πρωινές ώρες ή και κάποιες φορές τις βραδινές. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που παρακολουθούν μαθήματα το πρωί, προσέρχονται τις απογευματινές ώρες και κυρίως στην ζώνη 16.00 με 17.00 που έχει παραχωρηθεί από το στάδιο αποκλειστικά για χρήση από τους αθλητές των σωματείων στίβου. Τηρούν όλα τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί από την ΓΓΑ γενικά, αλλά και από το ΝΠΔΔ ειδικά για το στάδιο Αιγίου. Η προπόνηση τους γίνεται κυρίως ατομικά ή σε ζευγάρια ή το πολύ σε ομάδες των τριών ατόμων».

Ποια είναι τα επιπλέον μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν;

«Φέρνουν όλοι τα προσωπικά τους αντικείμενα (πχ πετσέτα για διατάσεις, όργανα προπόνησης όπως λάστιχα, χρονόμετρα, αντισηπτικά, ατομικό μπουκαλάκι νερού κλπ). Βέβαια για να μην χάνουν χρόνο σε μετακινήσεις πολλοί αθλητές κάνουν αρκετές από τις προπονήσεις τους σε εξωτερικούς χώρους, με βάση οδηγίες που έχουν πάρει από τους προπονητές τους, και όχι στο στάδιο. Εξάλλου και στο στάδιο δεν υπάρχει πάντα προπονητής, αφού οι προπονήσεις γίνονται σε όλη την διάρκεια της ημέρας, οπότε η καθοδήγηση γίνεται κατά κανόνα εξ αποστάσεως. Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας εξάλλου μας επιτρέπει στην εποχή μας να έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Εννοείται ότι οι περιορισμοί που υπάρχουν ως προς των αριθμό των ατόμων σε κάθε γκρουπ, η μη δυνατότητα κοινής χρήσης οργάνων κτλ φέρνουν κάποιες μικρές δυσκολίες».

Η αναβολή όλων των αγώνων πόσο σας προβληματίζει;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα και για τον στίβο είναι ότι οι αθλητές βλέπουν τους αγώνες να αναβάλλονται και υπάρχει μια αβεβαιότητα ακόμη και για τους εαρινούς και καλοκαιρινούς αγώνες, οι οποίοι είναι και οι πιο σημαντικοί. Η αποχή από αγώνες για μεγάλο διάστημα δεν τους κρατάει σε εγρήγορση και χάνουν κάποιοι και το ενδιαφέρον τους για την προπόνηση. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι οι περιορισμοί αυτοί στις προπονήσεις, αλλά και η αποχή από τους αγώνες θα κρατήσουν περίπου μέχρι τον Μάιο. Είμαι όμως αισιόδοξος για την πορεία των αθλητών μου και της ομάδας συνολικότερα. Την προηγούμενη χρονιά κατά την οποία μείναμε 3 μήνες εντελώς εκτός σταδίου καταφέραμε και είχαμε μεγάλες διακρίσεις με πανελλήνια μετάλλια όλων των χρωμάτων σε πολλά αθλήματα, αλλά και επίτευξη ορίου για το πανευρωπαικό από τον Ανδρέα Μπαχό στα 10.000 μέτρα βάδην. Αξιοσημείωτο φυσικά είναι ότι ακόμη και στο δέκαθλο, με τόσα τεχνικά αγωνίσματα που χρειάζονται καθημερινή προπόνηση στο στάδιο, ο Πολυχρόνης Ιατρόπουλος κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στην μεγαλύτερη κατηγορία των εφήβων και το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία παίδων, παίρνοντας μάλιστα και το ρεκόρ Αχαΐας από αθλητή που το κατείχε σχεδόν για τρεις δεκαετίες».

Άρα είστε αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον

«Τα παραδείγματα αυτά μόνο αισιόδοξους μπορούν να μας κάνουν. Εξάλλου σύμφωνα με τον Δαρβίνο, αυτός που επιβιώνει δεν είναι ο πιο δυνατός, ούτε ο πιο έξυπνος, αλλά αυτός που προσαρμόζεται καλύτερα στην αλλαγή.

Πέρυσι το καταφέραμε και χρησιμοποιήσαμε τις αναγκαστικές αλλαγές όσο περισσότερο γινόταν προς όφελος μας και τα καταφέραμε. Φέτος είμαστε στον ίδιο δρόμο και έχουμε και το παράδειγμα της προηγούμενης χρονιάς να μας δίνει περισσότερη εμψύχωση. Αυτό ακριβώς λέω στους αθλητές μου και προσπαθώ να τους μεταδώσω της αισιοδοξία και την θετική μου διάθεση.
Ωστόσο τίποτα δεν κατακτιέται από μόνο του και οφείλουμε όλοι να παλέψουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Οφείλουμε επίσης σε αυτή την δύσκολη συγκυρία να δείχνουμε υπευθυνότητα και να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας. Για τον λόγο αυτό είμαι αρκετά αυστηρός και θυμίζω συνεχώς τους κανόνες και ειδικά την τήρηση αποστάσεων. Εύχομαι να φύγουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για όλη την κοινωνία οι επόμενοι δυο τρεις δύσκολοι μήνες και να επιστρέψουμε όλοι υγιείς και δυνατοί κατά την άνοιξη σε μια κανονικότητα και να βρούμε πάλι όσα έχουμε στερηθεί».


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr