background img
banner
banner

Τα Αιγιωτάκια σκαρφαλώνουν στα… 2021!

-Γράφει ο ΠΑΝ. ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

«Πού πάτε εσείς τα Αιγιωτάκια να μπείτε στην Ιατρική ή σε άλλες μεγάλες σχολές; Με βάση τους αριθμούς και τα ποσοστά είναι αδύνατον!» Αυτή την… ατάκα είχε πει πέρυσι σε μερικούς άριστους μαθητές της Γ’ Λυκείου ένας καθηγητής τους. Σε μια προσπάθεια να τους κόψει τα φτερά και να τους προσγειώσει ανώμαλα. Τα παιδιά έμειναν άφωνα. Αντί για ψυχολογική υποστήριξη εισέπραξαν περιφρόνηση και υποτίμηση! Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και τα νέα παιδιά διέψευσαν πανηγυρικά τον… απαισιόδοξο καθηγητή τους. Στις πανελλήνιες εξετάσεις του περσινού καλοκαιριού πέρασαν στις καλύτερες σχολές: Ιατρική, Στρατιωτικές, Οικονομικά, Πληροφορική, Ψυχολογία και άλλες. Τα Αιγιωτάκια τα κατάφεραν! Απέδειξαν πρώτα στον εαυτό τους και μετά στους κακόπιστους, ότι είναι ικανά για το καλύτερο.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, λόγω των προσωπικών δεδομένων, δε δημοσιοποιούνται τα ονόματα των επιτυχόντων υποψηφίων. Το φωτεινό παράδειγμα του 2ου Λυκείου Αιγίου έγινε γνωστό και προκάλεσε αίσθηση. Έξι παιδιά από ένα τμήμα μόνο υποψηφίων εισήχθησαν σε Ιατρικές σχολές ανά την Ελλάδα! Ίσως να είναι το μοναδικό δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα με τέτοιο υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Πού οφείλεται; Πρώτα και κύρια στα παιδιά, στους καθηγητές τους, στους φροντιστές τους και φυσικά στην οικογένειά τους. Παρόμοιες επιτυχίες όμως είχαν και Περιφερειακά Λύκεια της Αιγιάλειας, αποδεικνύοντας έτσι το υψηλό επίπεδο σπουδών.

Προσωπικά χάρηκα ιδιαίτερα που δεκάδες Αιγιωτάκια έσπασαν τα… στερεότυπα και έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Όσο για τους… επαγγελματίες απαισιόδοξους, μάθανε φαντάζομαι, ότι δεν πρέπει να υποτιμούν τη νεολαία μας. Είμαστε όλοι εύκολοι στην αρνητική κριτική και δύσκολα παραδεχόμαστε αυτούς που τα καταφέρνουν. Ίσως γιατί κάποιοι εξακολουθούν να λογίζονται ως «αυθεντίες», τη στιγμή που οι εποχές αυτές έχουν ξεπεραστεί. Τα σημερινά παιδιά είναι εξυπνότερα και πιο ιανά από τις προηγούμενες γενιές. «Άσοι» στην τεχνολογία, στις ξένες γλώσσες, στα ενδιαφέροντα και στην προσωπικότητα. Οι μικρές ή μεγαλύτερες νίκες τους το αποδεικνύουν.

Όμως είναι και καλοί χαρακτήρες. Μεγάλωσαν μέσα στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και αυτό τους χαλύβδωσε. Δεν είναι τυχαίο που πολλά παιδιά μας σήμερα σπουδάζουν και ταυτόχρονα εργάζονται για να βοηθήσουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Είναι μαχητές της νέας τους ζωής και μπράβο τους!

Ας μην κλείνουμε τα μάτια λοιπόν για το πόσα μπορούν να πετύχουν τα Αιγιωτάκια.

Δείτε γύρω σας πόσοι Αιγιώτες διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις επιστήμες, στις τέχνες, στον αθλητισμό, παντού. Έχουμε κορυφαίους επιστήμονες που μας κάνουν περήφανους. Σπουδαίους ανθρώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων, Αιγιώτες που ανοίγουν νέους δρόμους στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Δεν έχουμε λοιπόν κανένα λόγο να αυτομαστιγωνόμαστε. Αντιθέτως. Το Αίγιο και η περιοχή μας έχουν αποδείξει εδώ και πολλές δεκαετίες ότι έχει πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο υψηλό. Μόνο τα δυο ονόματα των κορυφαίων Δουσμάνη και Κοντόπουλου, φτάνουν για να το πιστοποιήσουν. Στο δικό τους δρόμο βαδίζουν και τα σημερινά παιδιά. Κι ας μη θέλουν κάποιοι να το αποδεχθούν. Στα Πανεπιστήμια, στα ερευνητικά κέντρα, στα σχολεία, στην εργασία οι Αιγιώτες ξεχωρίζουν.

Νέοι άνθρωποι με γνώσεις, ταλέντο, δουλειά και ικανότητες. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται εθελοτυφλεί. Πρέπει να είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι για τη νεολαία μας. Ας τους δείξουμε εμπιστοσύνη, με χαμόγελο και επαίνους. Όχι άλλη μιζέρια και εσωστρέφεια. Οι νέοι μας αγωνίζονται, παλεύουν και θα καταφέρουν πολλά. Θα φτάσουν πολύ ψηλά για να τους καμαρώνουμε όλοι. Εκεί στα… 2021!

Στην κορυφή της νέας χρονιάς.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr