background img
banner
banner

«Τα κατά συνθήκην και μη»

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΙΝΗΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑΣ ΠΟΛΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΒΑΚΙΡΛΗ

Κατά συνθήκην ομολογία, κατά συνθήκην ελευθερία, κατά συνθήκην χαμόγελα κι άλλα τόσα ψεύδη, κατά συνθήκην ευτυχία κι έρωτας… Πόσες και πόσες ανθρώπινες συμπεριφορές δεν καταγράφονται στη νέα ποιητική συλλογή της καταγόμενης από την Ακράτα ποιήτριας Πόλας Γιαννακοπούλου – Βακιρλή, πόσες και πόσες σκέψεις δεν ξεπηδούν από τους στίχους της. Τίτλος της συλλογής, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, «Τα κατά συνθήκην και μη», εμπεριέχοντας 45 ποιήματα και όλα εκείνα που, πολλές φορές μας κάνουν να ακροβατούμε ανάμεσα στον συμβιβασμό και την ελευθερία…

Η ίδια η ποιήτρια, μιλώντας για τη συλλογή της, αναφέρει πως πρόκειται για ΄΄μία προσπάθεια περιγραφής με λόγο ποιητικό αλλά και κατανόησης μιας ανθρώπινης συμπεριφοράς. ΄΄“Τα κατά συνθήκην” είναι τα συμπεφωνημένα, τα κατ’ επιταγήν έργα, τα μετά από συμβιβασμό δημιουργήματα και επιλογές. Είναι ακόμα όσα υποχρεωνόμαστε να κάνουμε όχι από ελεύθερη επιλογή μας αλλά επειδή αναγκαζόμαστε πολλές φορές ή άλλοτε επιλέγουμε με υποκριτική διάθεση να ξεγελάσουμε ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό΄΄, σημειώνει η λογοτέχνης, προσθέτοντας: ΄΄Διαχρονικά η συβιβασμένη και υποκριτική συμπεριφορά ήταν δείγμα ανελεύθερου ανθρώπου, ματαιόδοξου και κενού με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στον αντίποδα αυτών των ανθρώπινων χαρακτήρων βρίσκει κανείς τον ασυμβίβαστο και ανυπόκριτο άνθρωπο που όλη του η ζωή δεν αποτελεί παρά ένα πέταγμα προς την ελευθερία΄΄.

Η πορεία της ποιήτριας

Γεννήθηκε στο Σύδνεϋ αλλά κατάγεται από την Ακράτα όπου και μεγάλωσε .Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθήνας φιλολογία, στη Φιλοσοφική Σχολή. Δίδαξε σαν φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Τα τελευταία είκοσι χρόνια υπηρέτησε στο 2ο Λύκειο Πεύκης από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Είναι μέλος του καλλιτεχνικού σωματείου ΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΙ ΥΔΡΑΝΗ στου οποίου τις δράσεις συμμετέχει ενεργά, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του ομίλου ΞΑΣΤΕΡΟΝ (όμιλος Π. Ζαλώνη), της Αμφικτυονίας Ελληνισμού και υποψήφιο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Γράφει δοκίμια, άρθρα και ποίηση. Δημοσιεύει τα ποιήματά της σε λογοτεχνικούς ιστότοπους και περιοδικά όπως το βιβλίο net, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ, HOMO UNIVERSALIS, anemos mag azine, Κελαινώ, Αίτιον, Φρέαρ, Poetry newς, Ποιείν, fractal, Αιολικά γράμματα. Πολλά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί επίσης σε ηλεκτρονικά περιοδικά.

Έχει τιμηθεί με το Β’ βραβείο του περιοδικού Κελαινώ για το 2014 για το ποίημά “Ζωή όπως θάλασσα“ καθώς και με έπαινο για το ποίημα ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ το 2017. Συμμετέχει στο κίνημα “100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή” όπου και διακρίθηκε για το ποίημα “Τα δικά μας μάρμαρα”. Το 2015 απέσπασε το γ’ βραβείο στους Πανελλήνιους Δελφικούς αγώνες ποίησης με το ποίημα “Μετακομίζω”. Το 2017 τιμήθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αναγέννησις» Ακράτας για την προσφορά της στα γράμματα.

Το 2018 απέσπασε τιμητική συμμετοχή για το ποίημα ΠΑΘΩΝ ΛΥΤΡΩΣΗ στους Πανελλήνιους Δελφικούς αγώνες ποίησης. Το 2018 έλαβε το βραβείο Αρχιλόχου από την Αμφικτυονία Ελληνισμού για το ποίημα ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο “Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ” της Παναγιώτας Ζαλώνη εκδ. Αγγελάκη ,στη β’ και γ’ ομαδική ποιητική συλλογή των εκδόσεων ΔΙΑΝΥΣΜΑ, στο βιβλίο ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ εκδ. Το βιβλίο 2016, στην ομαδική συλλογή του περιοδικού Αιολικά γράμματα, στο Ανθολόγιο ποίησης του Έλευσις και Υδράνη, στην Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, στα καλλιτεχνικά ημερολόγια το βιβλίο net και στα ημερολόγια Ερωτικής ποίησης εκδ Βεργίνα.

Έχει εκδώσει ακόμη τέσσερις ποιητικές συλλογές: φως στην άκρη της καταχνιάς, εκδ. Bookstars, 2014 ,ΜΙΚΡΟ ΑΛΩΝΙ εκδ. Γαβριηλίδης 2015, ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ εκδ. Βεργίνα 2016 και ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ εκδ, Βεργίνα 2018. Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Βακιρλή, φαρμακοποιό, κι έχει δυο γιους.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr