background img
banner
banner

«Χάρτης» των παρεμβάσεων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Mε την αβεβαιότητα γύρω από το πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας να παραμένει, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει το «χάρτη» των μέτρων στήριξης για το επόμενο χρονικό διάστημα έχοντας προϋπολογίσει ποσό 7,5 δισ. ευρώ για φέτος. Η Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση δίνει στη δημοσιότητα προς ενημέρωση των επαγγελματιών της περιοχής, το… ημερολόγιο των παρεμβάσεων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Καταβολή «μηδενικού» ή μειωμένου ενοικίου στις επιχειρήσεις που πλήττονται, ένας ακόμα κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής και η συνέχιση πληρωμής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το «παζλ» των άμεσων παρεμβάσεων για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Πιο συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό από την Π.Α.Ε.Κ., συνεχίζεται και τον Ιανουάριο η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για το σύνολο του μήνα, για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση θα είναι σε αναστολή με αντίστοιχη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το Κράτος. Συνεχίζεται το «πάγωμα» των ρυθμισμένων οφειλών προς το Δημόσιο οι οποίες θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης. Μέτρο το οποίο αφορά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους των οποίων αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με το ποσό που θα διατεθεί να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Και σε αυτό τον κύκλο το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί, θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου για τους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2020, το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης θα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ενώ όσοι τη λάβουν δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις έως τον Ιούνιο του 2021. Όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αναμένεται να είναι η ίδια με τους τρεις πρώτους κύκλους.

Ενίσχυση με βάση τις δαπάνες για τις πάγιες ανάγκες

Γίνεται ακόμη γνωστό ότι το οικονομικό επιτελείο ήδη σχεδιάζει να προβεί στην ενίσχυση επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη, με βάση τις δαπάνες που είχαν για κάλυψη παγίων αναγκών (ενοίκια, προμήθειες, κ.α.). Ουσιαστικά θα ξεκινήσει μετά τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καλύπτει δαπάνες έως 3 εκατ. ευρώ και θα αφορά εταιρίες οι οποίες καταγράφουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα βασίζεται στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. που αφορά ενισχύσεις υπό τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στοχευμένο το οποίο αν και ακόμα είναι υπό διαμόρφωση, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο. Στο… τραπέζι είναι η επέκταση της αναστολής καταβολής δόσεων δανείων καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις έχει παρέλθει το 9μηνο ισχύος.

Τι αλλάζει στα ενοίκια

Με διαφοροποιήσεις στην καταβολή των ενοικίων ξεκινά το 2021 καθώς σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις οι χρηματικές αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες φτάνουν έως και το 80% ανάλογα με το αν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο και ο ενοικιαστής είναι επιχείρηση που παραμένει κλειστή έως τις 11 Ιανουαρίου ή ανήκει στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Ειδικότερα: Πλήρης αναστολή καταβολής ενοικίου. Αφορά τον Ιανουάριο για τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία. Επίσης, όλες τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα. Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους θα αποζημιωθούν από το Κράτος με το 80% επί του αρχικού μισθώματος. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40%. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις που υπάγονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, θα καταβάλουν τον Ιανουάριο μειωμένο ενοίκιο κατά 40%. Τα φυσικά πρόσωπα που είναι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων εκτιμάται ότι θα αποζημιωθούν με το 50% είτε του μισθώματος είτε των απωλειών, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Για το Φεβρουάριο, με τα έως τώρα δεδομένα, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%. Δηλαδή η επιχείρηση θα πληρώσει μόνο το 20% τους ενοικίου. Το 60% του μηνιαίου μισθώματος θα δοθεί ως αφορολόγητη χρηματική αποζημίωση στους ιδιοκτήτες- φυσικά πρόσωπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 40% του ενοικίου.

Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή, αναμένεται να καταβάλλουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40% για την κύρια κατοικία ή/και για τη φοιτητική στέγη του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr