background img
banner
banner

Χρονιά ορόσημο το 2021 για σημαντικά έργα στην Αιγιάλεια

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΔΕΥΑ

Παρά τα πενιχρά οικονομικά του, ο δήμος Αιγιαλείας έχει προγραμματίσει την εκτέλεση σημαντικών έργων, με το 2021 να αποτελεί χρονιά ορόσημο για πολλά από αυτά. Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες για τη σύνταξη μελετών με σκοπό τη χρηματοδότηση σημαντικών παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Στο ίδιο… μήκος κύματος και η ΔΕΥΑΑ που παρουσιάζοντας ετοιμότητα από άποψη τεχνικών μελετών, βάζει ψηλά τον πήχη με αξιώσεις.

Το μεγαλύτερο εν εξελίξει έργο που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του Αιγίου, είναι η ανάπλαση των πλατειών Αγ. Λαύρας και Βάλφουρ και των δρόμων γύρω από αυτές προϋπολογισμού 3,5 εκ.€.
Εντός του έτους αναμένεται να εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος του, δείχνοντας το πώς θα διαμορφωθεί το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί εργασίες επισκευής σχολείων (216.000 ευρώ), το νέο κτίριο του ΕΚΑΜΕ Αιγίου (3,5 εκατ. ευρώ), η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου (354.000 ευρώ), η αξιοποίηση των Παλαιών Σφαγείων Αιγίου (270.000 ευρώ), η ασφαλτόστρωση δρόμων του Διακοπτού στα πυρόπληκτα (600.000 ευρώ), οι τσιμεντοστρώσεις σε Κουνινά, Μελίσσια και Κάτω Πτέρη, στα πυρόπληκτα (998.000 ευρώ), η αγροτική οδοποιία του Αιγίου (με επενδυτικό δάνειο 868.000 ευρώ), οι αθλητικές εγκαταστάσεις (830.000 ευρώ), οι μελέτες επανάχρησης κτιρίων της Χαρτοποιίας (663.000 ευρώ) κ.ά.
Ακόμη, έργα που καλούνται να παραδοθούν μέσα στο έτος που μόλις ξεκίνησε, είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των Δικτύων Ύδρευσης πυρόπληκτων οικισμών (1,1 εκατ. ευρώ), η ολοκλήρωση των παιδικών χαρών, η πλατεία και ο χώρος άθλησης Τέμενης (50.000 ευρώ), οι πλατείες Μεσσηνέζη και Αγίου Αθανασίου Αιγίου (450.000 ευρώ), μικρά τεχνικά έργα στο Αίγιο (233.000 ευρώ), στη Συμπολιτεία (100.000 ευρώ), στον Ερινεό (77.000 ευρώ), στην Ακράτα (43.000 ευρώ) και στην Αιγείρα (50.000 ευρώ).

«Τρέχουν» μελέτες για ένταξη από τον δήμο

΄΄Βρισκόμαστε σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου ώστε να ετοιμάσουμε μελέτες για έργα που θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για χρηματοδότηση.
Η προθεσμία πήρε παράταξη από τις 31 Δεκεμβρίου για τις 31 Μαρτίου και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε φακέλους΄΄, σημείωσε στo protionline.gr ερωτηθείς σχετικά ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Λεωνίδας Καράμπελας.

Κατά τα άλλα, όπως ανέφερε, ΄΄εχουμε να εκτελέσουμε χαλικοστρώσεις 24 χιλιομέτρων, τσιμεντοστρώσεις 12 χιλιομέτρων, να δρομολογήσουμε την επισκευή του παλαιού Λιμεναρχείου αλλά και την αξιοποίηση κι άλλων κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου. Επίσης, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία τριών ακόμη παιδικών χαρών από τις δεκατρείς που κατασκευάζονται και εκτιμούμε ότι θα παραδοθούν μέχρι το Πάσχα΄΄.

Επίσης, τα νέα έργα που έχει προγραμματιστεί να γίνουν, είναι: Κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτιρίων Αιγιάλειας 24.800 ευρώ. Επισκευές σχολικών κτιρίων Αιγίου 141.750 ευρώ. Περιβαλλοντικές μελέτες έργων 24.800 ευρώ. Μελέτη ανάπλασης κοινοχρήστων Συμπολιτείας 49.887 ευρώ. Κυκλοφοριακή μελέτη Αιγίου 50.000 ευρώ. Μελέτες αναλογισμού και τακτοποίησης Αιγίου – Ακράτας – Συμπολιτείας – Ερινεού – Αιγείρας 65.000 ευρώ. Τοπογραφικές μελέτες Αιγιάλειας 45.000 ευρώ. Μελέτες φωτοερμηνείας 8.660 ευρώ. Ψηφιακή αποτύπωση οικισμών Δήμου 15.000 ευρώ. Σύμβουλος μελέτης Σχεδίου Πόλης Συλίβαινας Ακράτας 14.000 ευρώ. Περίφραξη κοιμητηρίων, κατασκευή μικρών τεχνικών έργων και κατασκευή έργων οδοποιίας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Η ΔΕΥΑΑ ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη!

Είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αιγιάλειας όμως που εξελίσσεται σε μαγνήτη ευρωπαϊκών κονδυλίων, που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά τις περιβαλλοντικές υποδομές του δήμου. Το 2021 η ΔΕΥΑΑ περιλαμβάνει σημαντικά έργα στο Τεχνικό της Πρόγραμμα.

Όπως εξήγησε στo protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος, ΄΄πρόκειται για έργα που είτε είναι υπό κατασκευή, είτε δημοπρατούνται, ή έχουν υποβληθεί αλλά και κάποια των οποίων οι μελέτες και οι φάκελοι είναι έτοιμα ώστε να κατατεθούν για χρηματοδότηση΄΄.

Εστίασε δε στο μεγάλο έργο του διυλιστηρίου Σελινούντα που πρόκειται να ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Περιλαμβάνει την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού από τον ποταμό Σελινούντα, στο Αίγιο, με κονδύλι 19,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το μεγάλο έργο, θεωρείται εφάμιλλο του Βιολογικού Καθαρισμού Αιγίου, έχει προκριθεί εδώ και τρεις δεκαετίες, ως το μόνο που μπορεί να λύσει το θέμα της υδροδότησης του Αιγίου, κοινοτήτων και οικισμών ανατολικά και δυτικά της πόλης, αποφέροντας σημαντικό οικονομικό όφελος στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης αφού θα οδηγήσει μείωση στις δαπάνες διαχείρισης των σημερινών διάσπαρτων γεωτρήσεων, οδηγώντας σταδιακά και σε μείωση του τιμολογίου, προς όφελος δημοτών – καταναλωτών αλλά και επιχειρήσεων.

Άλλα έργα της ΔΕΥΑΑ που βρίσκονται στο στάδιο της υποβολής είναι: Τα δίκτυα αποχέτευσης στους παραλιακούς οικισμούς Διγελιωτίκων, Βαλιμιτίκων, Τέμενης, η ωρίμανση μελέτης για οικισμούς Δ΄ (Ακράτα, Δαμακίνι, Ζήρια, Ελαιώνας, Πλάτανος κ.λπ.), η υποβολή πρότασης για Φ/Β 3ΜW ή 500KW, η υποβολή πρότασης για άρδευση Διακοπτού με τηλεμετρικά συστήματα και η υποβολή χρηματοδότησης έρευνας για ευφυή συστήματα στη διαχείριση του νερού και των λυμάτων. Υπενθυμίζεται πως έργα που έχουν υποβληθεί είναι: 11.000 ΑΜR- Ευφυή συστήματα 3.370.000 ευρώ, αντικατάσταση καταθλιπτικού αγωγού Αιγείρας 1.388.000 ευρώ, κατασκευή νέου αγωγού αποχέτευσης της οδού Κορίνθου 1.500.000 ευρώ.

Υπό κατασκευή είναι η ύδρευση Κουνινάς – Κερνίτσας από τα πυρόπληκτα, η αντικατάσταση υδρομέτρων Αιγίου από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος και η τηλεμετρία Δ.Ε. από το ΕΣΠΑ. Τέλος, υπό δημοπράτηση είναι το έργο αποκατάστασης του κτιρίου σφαγείων (αποθήκες ΔΕΥΑ) προϋπολογισμού 991.000 ευρώ.

Τέλος η ΔΕΥΑΑ φέτος, είναι έτοιμη να υπογράψει σύμβαση για το μεγάλο έργο των Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης Παραλιακών Κοινοτήτων της Αιγιάλειας, προϋπολογισμού 33.740.000€.
Πρόκειται για την τρίτη φάση του μεγάλου αποχετευτικού έργου της Αιγιάλειας που θα ενώσει Αιγείρα, Ακράτα, Διακοπτό, Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Λόγγο και Καμάρες με τον Βιολογικό Καθαρισμό στην Μυρτιά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr