background img
banner
banner

Ψάχνοντας τη «χρυσή τομή» για τις Φιλαρμονικές

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ – ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΕ ’’ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ’’

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και η πρόσφατη υγειονομική κρίση και τα αποτελέσματά της έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε ιστορικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Αιγιάλειας, μεταξύ των οποίων και στην Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη». Το ενδεχόμενο λειτουργίας της υπό τον δήμο Αιγιαλείας που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, «σκοντάφτει» στο γεγονός ότι υπάρχει ήδη Φιλαρμονική που λειτουργεί υπό τον δήμο κι αυτή είναι η μπάντα της Αιγείρας. Έτσι, ο μόνος τρόπος στήριξης από τον δήμο είναι η συγχώνευση των Φιλαρμονικών σε μία, πράγμα που μόνο εύκολο δεν φαίνεται…

Στην περιοχή της Αιγιάλειας υπάρχουν τρεις διαφορετικές Φιλαρμονικές. Αυτές είναι, η ¨Δημοτική Φιλαρμονική της Αιγείρας¨ η οποία είναι και η μόνη Φιλαρμονική που επισήμως στηρίζεται οικονομικά και τεχνικά από τον δήμο, ο ¨Μουσικοχορευτικός Σύλλογος – Φιλαρμονική Ακράτας¨ ο οποίος λειτουργεί εντελώς αυτόνομα ως Σύλλογος και τέλος η ιστορική ¨Ευτέρπη¨, δηλαδή ο παλαιότερος μουσικός Σύλλογος που εκπροσωπεί την πόλη του Αιγίου.

Ξεκινούν επαφές και  συζητήσεις για το αν είναι βιώσιμη μια τέτοια λύση

Το πρόβλημα επιβίωσης της Φιλαρμονικής Αιγίου τέθηκε εκ νέου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας από την παράταξη του κ. Γούτου, με τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του δήμου στον οποίο εντάσσονται τέτοιου είδους σωματεία, να αναφέρει πως ούτε λίγο ούτε πολύ, ο μόνος τρόπος να γίνει η «Ευτέρπη» δημοτική, είναι να συγχωνευτεί με την ήδη υπάρχουσα δημοτική Φιλαρμονική.

Πλέον, εξετάζονται όλα τα νομικά και διαδικαστικά πλαίσια, προκειμένου μέσα στις αρχές του 2021, να δρομολογηθεί και να δοθεί μια τέτοια λύση για το θέμα. Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορεί να είναι βιώσιμη και πρακτική μια τέτοια λύση και για τις Φιλαρμονικές και φυσικά… ποιο θα είναι το πλαίσιο της ενδεχόμενης συγχώνευσής τους. Αυτό, γίνεται εν όψει μάλιστα και της επικείμενης… ¨ανανέωσης¨ του Νομικού Προσώπου, αφού αυτή την στιγμή, σαν οργανισμός λειτουργεί με πάρα πολλές ελλείψεις προσωπικού. Το Νομικό Πρόσωπο δε, είναι ξεκάθαρο και συνειδητοποιημένο στο συγκεκριμένο ζήτημα της συνέχισης της οικονομικής ενίσχυσης Φιλαρμονικών, λέγοντας πως δεν μπορεί και ούτε δύναται να χορηγεί κονδύλια σε Συλλόγους, παρά μόνον στην επίσημη ¨Δημοτική¨ Φιλαρμονική και αυτό… όταν και όσο είναι εφικτό.

Ανδριόπουλος: «Ο δήμος αδυνατεί να συντηρεί τρεις διαφορετικές φιλαρμονικές»

Ερωτώμενος από το protionline.gr για το θέμα της συγχώνευσης, ο κ. Ανδριόπουλος, τονίζει: «Η μοναδική Δημοτική Φιλαρμονική που υπάρχει στον δήμο Αιγιάλειας επισήμως, είναι αυτή της Αιγείρας. Εμείς σαν Νομικό Πρόσωπο, έχουμε ήδη κάνει κάποιες επαφές για το θέμα και είχαμε προγραμματίσει και άλλα πράγματα να κάνουμε όσον αφορά τον διάλογο και την συνεννόηση που επιβάλλεται να γίνει, με τους Συλλόγους που εκπροσωπούν οι Φιλαρμονικές του Αιγίου και της Ακράτας και Αιγείρας, αλλά λόγω κορωνοϊού έχουν καθυστερήσει. Το ζήτημα είναι να δούμε τι τρόποι υπάρχουν και ποια τα κοινά σημεία, ούτως ώστε να μπορέσουν να συνυπάρξουν. Ο δήμος αδυνατεί να συντηρεί τρεις Φιλαρμονικές. Η ¨Δημοτική Φιλαρμονική¨, θα πρέπει να είναι μία και μόνη. Το καταστατικό των δήμων πανελληνίως, αυτό ορίζει. Το θέμα είναι, αν υπάρχει πρόθεση συγχώνευσης από τις Φιλαρμονικές του Αιγίου και της Ακράτας, στο να ενταχθούν και αυτές στην ενιαία Δημοτική Φιλαρμονική», αναφέρει ο αντιδήμαρχος.

Δημοτική αλλά χωρίς… μέριμνα η μπάντα της Αιγείρας

Μιλώντας στo protionline.gr ο αρχιμουσικός Δημήτρης Μίχαλος, εκπροσωπώντας την μοναδική επισήμως Δημοτική Φιλαρμονική που υπάρχει στην Αιγιάλεια, δήλωσε: «Υπήρξε και παλαιότερα κάποια πρόταση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η λειτουργία μίας Φιλαρμονικής ως ενιαία, δηλαδή. Αυτό έγινε πριν μερικά χρόνια. Και τότε αλλά και τώρα, σε μια τέτοια προοπτική… υπάρχουν πολλές ¨τεχνικές¨ δυσκολίες για να υλοποιηθεί. Πώς θα λειτουργεί; Ποιο θα είναι το καταστατικό της; Τι θα πλαισιώνει και θα εκπροσωπεί; Έπειτα από την οικονομική κρίση του ‘10 και μέχρι και σήμερα, ¨στήριξη¨ του δήμου με κονδύλια για τις ανάγκες όλων των Φιλαρμονικών, δεν έχει υπάρξει. Απευθυνθήκαμε σε άλλους φορείς, έτσι ώστε να βρούμε ένα ¨οικονομικό¨ μέσον υπό την μορφή της χορηγίας. Αυτή η χορηγία, είχε να κάνει κυρίως με τα τρέχοντα, τις μετακινήσεις μας, τους πόρους και τα πάγια έξοδά μας. Αυτό, συνέβη και στις τρεις περιπτώσεις των Φιλαρμονικών, απ΄όσα γνωρίζω. Τα τελευταία πέντε χρόνια που εκπροσωπώ την ¨Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας¨ ως αρχιμουσικός, αυτό που ξέρω να πω με σιγουριά είναι ότι συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο στήριξής μας από την δημοτική αρχή, δεν υπάρχει» τονίζει ο κ. Μίχαλος.

Δημ. Μίχαλος:  «Είμαστε θετικοί σε κάθε διάλογο»

Ο κ. Μίχαλος, σε σχετική ερώτηση τoυ protionline.gr για το αν είναι θετικός στο να υπάρχει η προοπτική συγχώνευσης των ήδη υπαρχουσών Φιλαρμονικών σε μία ενιαία, αναφέρει: «Είμαστε ανοιχτοί και συνεργάσιμοι σε κάθε είδους πρόταση και προοπτική. Αυτό που μας δυσκολεύει, είναι μόνο το τεχνικό κομμάτι μιας συγχώνευσης. Θα μπορεί να λειτουργήσει ως κοινό σύνολο και ενιαία δράση; Το καταστατικό του δήμου είναι σαφές και ξεκάθαρο, δικαιολογεί μια και μόνο Φιλαρμονική η οποία χαρακτηρίζεται ως ¨Δημοτική¨ σε όλη την Αιγιάλεια. Ως τέτοια, έχουμε χαρακτηριστεί ότι είμαστε μόνο εμείς. Επισημαίνω πως είμαστε ανοιχτοί και θετικοί σε κάθε διάλογο και κάθε δίαυλο επικοινωνίας, είτε με το Νομικό Πρόσωπο, είτε με τους αρμόδιους, είτε με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων Φιλαρμονικών της περιοχής. Διαθέτουμε πνεύμα συνεργασίας και όλες οι ενδεχόμενες προτάσεις, είναι συζητήσιμες από εμάς.

Αρκεί να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και να έχουν προβλεφθεί όλες οι λεπτομέρειες λειτουργίας και να έχουν προβλεφθεί τα ¨τεχνικά¨ προβλήματα και η επίλυσή τους», καταλήγει ο αρχιμουσικός.

Λ. Χαραλαμπόπουλος:  «Η Φιλαρμονική Αιγίου έχει ήδη γίνει δεκτή στο Νομικό Πρόσωπο του δήμου»

To protionline.gr σε επικοινωνία που είχε με τον μαέστρο Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο και ερωτώμενος για την σχετική ερώτηση στήριξης της «Ευτέρπης» που έγινε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζει: «Η ερώτηση που κατατέθηκε και ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφορούσε την άρνηση της ενίσχυσης της Φιλαρμονικής μας σε οικονομικό επίπεδο, καθώς για ποιους λόγους δεν μας έχει δεχτεί ο κύριος δήμαρχος να μιλήσουμε, ενώ έχουμε ζητήσει ραντεβού μαζί του από τον Οκτώβριο του ’19. Σύμφωνα με την εφημερίδα της κυβερνήσεως και της επίσημης απόφασής της, την οποία και διαθέτω, αναφέρει ρητά ότι μπορούν να συνυπάρχουν τρεις φιλαρμονικές υπό την αιγίδα του νομικού προσώπου.

Επίσης, διαθέτω την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, δηλαδή επί Παναγόπουλου, που αναφέρει ότι έχει γίνει δεκτή η Φιλαρμονική Αιγίου στο νομικό πρόσωπο του δήμου» λέει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Δεν… συζητά για συγχωνεύσεις

Σε άλλη ερώτηση, για το αν υπάρχει η πρόθεση συνεργασίας με τις υπόλοιπες Φιλαρμονικές της περιοχής, σε περίπτωση που υπάρξει όντως μια τέτοια πρόθεση συγχώνευσης από την Δημοτική Αρχή, επισημαίνει: «Τι συγχώνευση θα μπορούσε να γίνει; Δεν καταλαβαίνω. Η Φιλαρμονική της πόλης του Αιγίου έχει μια ένδοξη ιστορία, έχει να παρουσιάσει τεράστιο έργο. Μια πολύ μεγάλη συμβολή στον Πολιτισμό και την Τέχνη της μουσικής, αλλά και της κοινωνικής προσφοράς στην Αιγιάλεια. Και είναι δοκιμασμένη επί πολλές δεκαετίες. Το ενδεχόμενο μιας ενδεχόμενης συγχώνευσης των τριών υπαρχουσών σε μία, από εμάς δεν είναι συζητήσιμο. Γίνονται αυτά τα πράγματα; Δεν υπάρχει μια τέτοια προοπτική και ποτέ δεν υπήρξε. Η «Ευτέρπη» έχει μια βαριά ιστορία χρόνων και τεράστια προσφορά στον τόπο. Δεν συζητάμε τέτοια προοπτική, εάν ο δήμος σκέφτεται να προβεί σε μια τέτοια κίνηση» καταλήγει.

Ανοιχτή σε κάθε πλαίσιο συνεργασίας η Ακράτα

Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας τον ¨Μουσικοχορευτικό Σύλλογο – Φιλαρμονική της Ακράτας¨ ο μαέστρος Χρήστος Ασημακόπουλος αναφέρει: «Εμείς σαν Σύλλογος συντηρούμαστε μόνο από χορηγίες και κυρίως από την… τσέπη μας. Υπάρχει… απουσία του δήμου στις ανάγκες μας και τα έξοδά μας. Σαφώς και πρέπει να υπάρχει μόνο μία ¨Δημοτική Φιλαρμονική¨ στον δήμο ως τίτλος και καθήκοντα, αυτό είναι αυτονόητο. Εμείς ενισχυόμεθα από φορείς ή φυσικά πρόσωπα μόνο, ως Σύλλογος, και αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή που δημιουργηθήκαμε» τονίζει ο ταλαντούχος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής της Ακράτας και καταλήγει: «Έχω κάνει ο ίδιος την πρόταση να υπάρξει κοινή Φιλαρμονική, μία ενιαία δηλαδή, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή η πρότασή μου, είχε σκοπό να τροφοδοτείται με τους ¨καλύτερους¨ η ενιαία κεντρική Φιλαρμονική και να έχει έτσι υπολογίσιμη ¨δύναμη¨, ενάντια σε άλλες Φιλαρμονικές άλλων πόλεων. Δεν εισακούστηκε η πρόταση αυτή.

Η δική μας Φιλαρμονική έχει φωνή, έχει τεράστια συμμετοχή ατόμων και εξελίσσεται και συμβαδίζει με την γενιά της. Είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε κάθε πλαίσιο συνεργασίας, είτε με τον δήμο και το νομικό πρόσωπο, είτε με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των Φιλαρμονικών.

Ξέρουμε την δύναμη μας και την μεγάλη συμβολή μας στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου. Ας την μάθουν όλοι, καλό θα ήταν!» καταλήγει ο κ. Ασημακόπουλος, ο οποίος ήταν και είναι πάντοτε θετικός και σε καινοτομίες, προκειμένου να έχει αντίκτυπο αυτό στο κοινό καλό και την γενική προσφορά στον τόπο .

*Το θέμα δεν είναι να υπάρχουν οι τρεις Φιλαρμονικές της περιοχής απλά για να… λέμε ότι υπάρχουν. Οι δύσκολοι καιροί και οι συνθήκες που επιβάλλει το νέο έτος, δεν αφήνουν περιθώρια για… συναισθηματισμούς της Δημοτικής Αρχής προς τις υπάρχουσες Φιλαρμονικές. Από την άλλη… και οι τρεις υπάρχουσες, προσφέρουν τα μέγιστα στο κοινωνικό και πολιτιστικό ¨γίγνεσθαι¨ του τόπου, που δεν μπορεί να μην λογίζεται και να αναγνωριστεί, από όλους. Η λύση, θα δοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και εξετάζονται εκτενώς όλα τα ενδεχόμενα. Ίδωμεν…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr