background img
banner
banner

Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές…

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑ- ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. συμμετείχε, μέσω της Γενικής Διευθύντριάς της Ηρούς Τσιμπρή, στη διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: “Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές – Ομάδα Εστίασης 2: Αργολίδα-Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα.”, η οποία και πραγματοποιήθηκε προχθές- μεταξύ τοπικών αλλά και περιφερειακών φορέων – με στόχο την ανταλλαγή απόψεων – ιδεών για την ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου οράματος για τις αγροτικές περιοχές, το οποίο θα επιτρέψει, στις περιοχές αυτές, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.
Σκοπός είναι η υποστήριξή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή ζητήματα: από τη δημογραφική αλλαγή έως τη συνδεσιμότητα, τον κίνδυνο φτώχειας και την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Η ανάγκη σχεδιασμού ενός μακροπρόθεσμου οράματος για τις αγροτικές περιοχές υπογραμμίστηκε στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Προέδρου Von der Leyen και αποτελεί πρωτοβουλία των Επιτρόπων Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης κου Janusz Wojciechowski, Συνοχής & Μεταρρυθμίσεων κας Elisa Ferreira και Αντιπροέδρου για τη Δημοκρατία και Δημογραφία κας Dubravka Šuica.

Η διαδικασία ανάπτυξης του οράματος αναμένεται να οδηγήσει στη δημοσίευση Ανακοίνωσης της Επιτροπής πριν από το καλοκαίρι του 2021. Για την προετοιμασία της Ανακοίνωσης θα συμμετέχουν διάφορες υπηρεσίες της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Center), καθώς και συνεισφορές πολλών άλλων ενδιαφερομένων. Στην ΕΕ, 96 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αγροτικές περιοχές, οι οποίες καλύπτουν το 45% της επικράτειας της ΕΕ.

Οι αλλαγές από την κρίση covid και πώς μπορούν να ωφελήσουν τις αγροτικές περιοχές

Όπως τονίστηκε, οι αγροτικές περιοχές προσφέρουν μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών ευκαιριών στους κατοίκους της υπαίθρου και στο σύνολο της κοινωνίας, με μια μοναδική ποιότητα ζωής, ευκαιρίες απασχόλησης σε πολλές και διαφορετικές επιχειρηματικές περιοχές. Καλούνται να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη Ευρώπη, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρέχοντας εναλλακτικές λύσεις για τα ορυκτά καύσιμα και αναπτύσσοντας την κυκλική οικονομία. Επιπλέον, η κρίση COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία, από τις οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι αγροτικές περιοχές.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη, χρήσιμο ενημερωτικό υλικό από το ENRD, υποστηρικτικό υλικό της DG AGRI για τις τοπικές διαβουλεύσεις κ.α. στους συνδέσμους: https://ead.gr/orama-agrotikes-perioxes-2040/ και https://enrd.ec.europa.eu/…/long-term-rural-vision


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr