background img
banner
banner

Blue Monday: Πώς θα διαχειριστούμε την σημερινή ημέρα

Η «Blue Monday» γνωστή και ως «Μπλε Δευτέρα» αποτελεί την «πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους», που συμβαίνει την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Προκαλείται από ένα συνδυασμό των blues των γιορτών, την κρυφή μας.. ενοχή για τις νέες πρωτοχρονιάτικες υποσχέσεις που ήδη έχουμε αθετήσει, ενδεχομένως τον συννεφιασμένο καιρό αλλά και άλλους εξίσου θλιβερούς παράγοντες.

Πρέπει να ανησυχήσετε για την blue Monday;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι μιας και η ιδέα της πιο καταθλιπτικής ημέρας του χρόνου ξεκίνησε να στοιχειώνει τον κόσμο, χάρη σε μια διαφημιστική καμπάνια ενώ πλέον υπάρχει και το κινηματικό #StopBlueMonday.

Σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση ο Ιανουάριος είναι ένας από τους πιο κρύους μήνες του έτους στο Βόρειο Ημισφαίριο, με έντονες καιρικές συνθήκες και γκρίζα σύννεφα ενώ η καθημερινότητα στο lockdown μπορεί να δυσχεράνει την κατάσταση. Όλες οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις έχουν αφαιρεθεί και έχουμε μπροστά μας αρκετούς μήνες μέχρι την άνοιξη.

Ενώ το Blue Monday είναι απλώς ένας μύθος, τα blues του χειμώνα ή και πιο γνωστά ως εποχική συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder, SAD) είναι πραγματικότητα.

Πώς θα την διαχειριστείτε

Μερικοί μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε αν νιώθετε την διάθεσή σας «πεσμένη», περιλαμβάνουν:

*Βρείτε καταφύγιο στο.. hyge. Αυτή η δανική έκφραση του «hyge» έχει να κάνει με την δημιουργία ενός χώρου και ενός τρόπου ζωής γεμάτου ζεστασιάς και άνεσης, ιδανικό για να απομακρύνετε τα χειμερινά blues. Δημιουργήστε ένα μικρό hyggekrog, μια ζεστή γωνιά για να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι και ένα περιοδικό, δημιουργώντας αυτά τα ζεστά, ζεστά συναισθήματα που χρειάζεστε για να καταπολεμήσετε τη Blue Monday.

*Φροντίστε το σώμα σας. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας τονίζουν ότι η σωματική φροντίδα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ψυχικής ευεξίας. Προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να καταναλώνετε θρεπτικά γεύματα, να πίνετε άφθονο νερό, να μετακινείτε το σώμα σας και να κοιμάστε αρκετά, καθώς η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία, προκαλώντας ευερεθιστότητα, «πεσμένη» διάθεση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

*Καλοσύνη μέσα και έξω. Είναι σημαντικό καθημερινά να δείχνετε καλοσύνη στον εαυτό σας αλλά και στους γύρω σας. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με καλοσύνη και σεβασμό και αποφύγετε την κριτική ή τα αρνητικά σχόλια. Αφιερώστε λίγο χρόνο στις αγαπημένες σας συνήθειες και διευρύνετε τους ορίζοντές σας με όποιο τρόπο θεωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο.

*Ζητήστε βοήθεια. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αναζήτηση βοήθειας αποτελεί ένδειξης δύναμης και σε καμία περίπτωση αδυναμίας. Εξίσου σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως η αντιμετώπιση ενός προβλήματος μπορεί να γίνει μέσω της θεραπείας, η οποία είναι αποτελεσματική. Τα άτομα που λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να αναρρώσουν από ψυχικές ασθένειες, να ξεπεράσουν επεισόδια ή ψυχική εμπόδια και να ζήσουν μια καθημερινότητα γεμάτη χαρά και ασφάλεια.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΣΜΟΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr