background img
banner
banner

Απεγκλωβισμός 11 ατόμων στη Βρόσθενα

Ο “ΛΕΑΝΔΡΟΣ” ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΑ ΣΥΛΙΒΑΙΝΙΩΤΙΚΑ

Έντονα ήταν τα ¨σημάδια¨ της επέλασης του καιρικού φαινομένου «Λέανδρος», κατά το πέρασμά του από την Αιγιάλεια το διήμερο που πέρασε. Η αρκετά σοβαρή κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Συλίβαινα, αλλά και ο εγκλωβισμός και έπειτα ο… απεγκλωβισμός 11 ατόμων σε περιοχή του Άνω Διακοπτού το Σάββατο το μεσημέρι, ήταν τα πιο σοβαρά περιστατικά που καταγράφηκαν την πρώτη ημέρα της εμφάνισής του εξ αιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας και της χιονόπτωσης.

Η ετοιμότητα που επέδειξε ο δήμος Αιγιαλείας και η καλή συνεργασία με τους προέδρους ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα εν τη γενέσει τους, είχαν ως αποτέλεσμα χθες Κυριακή να μην προκύψουν νέα, με τον ήλιο να βοηθά αρκετά στο να διατηρούνται οι δρόμοι καθαροί.

Η κατάσταση το Σάββατο ήταν ελεγχόμενα… δύσκολη

Αρκετούς πόντους χιόνι έπεσε σε όλες τις ορεινές περιοχές σε Αιγείρα, Ακράτα, Αγνάντιο Διακοπτού, Βρόσθενα, αλλά και σε Πυργάκι και Φτέρη, το Σάββατο. Μάλιστα, στη Βρόσθενα υπήρξε και απεγκλωβισμός 11 ατόμων, καθώς τα σκαπτικά οχήματα του δήμου έφτασαν έγκαιρα στο κάλεσμά τους.

Ο κύριος όγκος του χιονιού εντοπίστηκε κυρίως στην ανατολική πλευρά του δήμου. Όλη την ημέρα του Σαββάτου, δούλεψαν πυρετωδώς 18 μηχανήματα και του δήμου αλλά και ιδιωτών και η Π.Υ. έχει κηρύξει την ορεινή Αιγιάλεια σε κατάσταση επιφυλακής.

Το ¨δυσκολότερο¨ κομμάτι της όλης επιχείρησης το ¨έφερε¨ η ΔΕΗ… καθώς σε πολλά σημεία που το χιόνι έχει ξεπεράσει ήδη τα 50 εκατοστά, υπήρξαν συνεχόμενες ή παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, κάνοντας έτσι ακόμα πιο… δύσκολο το έργο της επιχείρησης των συνεργείων. Η κατολίσθηση που σημειώθηκε στον οικισμό Συλίβαινα, κρίθηκε αρκετά σοβαρή σε πρώτο χρόνο, καθώς υπήρξε ορατός κίνδυνος μαζικής κατολίσθησης σε συγκεκριμένο σημείο, αλλά η κινητοποίηση κατοίκων, Πολιτικής Προστασίας του δήμου και των Υπηρεσιών, υπήρξε άμεση και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Ομαλή η κατάσταση την Κυριακή σε όλα σχεδόν τα σημεία

Με την συγκρότηση ομάδων επιφυλακής υπαλλήλων του δήμου, αλλά και την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία… ¨στις επάλξεις¨ αντιμετωπίστηκε η επιχείρηση ¨Λέανδρος¨ την Κυριακή, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του επιβλητικού χιονιά. Η Αιγιάλεια κρίθηκε τελικά ¨ετοιμοπόλεμη¨ στην αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων και η παρουσία των ισχυρών βροχών, θυελλωδών ανέμων και των χιονοπτώσεων που έπληξαν τις περιοχές του δήμου δεν στάθηκαν αρκετές να ¨φέρουν¨ αξεπέραστα προβλήματα στην Ανατολική κυρίως Αιγιάλεια, την οποία χτύπησε με περισσότερη σφοδρότητα το φαινόμενο. Χθες και μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε αναφερθεί κανένα έκτακτο περιστατικό και ούτε υπάρχει κάποιο σημείο που δεν έχει βρεθεί κάποια αλατιέρα να ¨δουλέψει¨, ούτως ώστε να χαρακτηριστεί σημείο άκρως επικίνδυνο. Ο πάγος είναι πάντοτε το ελεγχόμενο πρόβλημα. Το οδικό δίκτυο λειτουργεί κανονικά, σε όλο το μήκος και το πλάτος όλου του δήμου και η κάθε κινητοποίηση ήταν άμεση.

«Οι “αλατιέρες” δουλεύουν πυρετωδώς – Ο πάγος  είναι πάντοτε επικίνδυνος»

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος – Πρασίνου και Πολίτικης Προστασίας του δήμου Χαράλαμπος Στεφανίδης, επισημαίνει για το φαινόμενο ¨Λέανδρος¨: «Την Κυριακή, ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με το Σάββατο. Όλες οι περιοχές και όλα τα “επικίνδυνα” σημεία, έχουν καταγραφεί και ελέγχονται πλήρως από την πολιτική προστασία του δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι δρόμοι είναι καθαροί στο σύνολό τους σε κάθε σημείο της Αιγιάλειας. Οι “αλατιέρες” δουλεύουν πυρετωδώς και ακατάπαυστα σε όλα τα πιθανά σημεία που μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα και δεν έχει αναφερθεί κάποιο νέο έκτακτο περιστατικό, ούτε κάποια έκκληση δημότη για βοήθεια». Και καταλήγει: «Αυτό που πρέπει να προσέχουν όλοι οι Αιγιαλείς που κινούνται οδικώς σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές, είναι ο πάγος που συναντάται επί του δρόμου. Όποια σημεία δεν τα “πιάνει” καθόλου ο ήλιος, το χιόνι που λιώνει γίνεται πάγος και υπάρχει κίνδυνος ολισθηρότητας. Ρίχνουμε συνεχώς αλάτι… αλλά δεν παύουν να υπάρχουν κάποια λίγα “δύσκολα” σημεία. Η οδήγηση πρέπει να γίνεται με σύνεση και αν πρόκειται να κατευθυνθεί κάποιος σε πολύ ορεινά σημεία, να είναι με την απόλυτη προσοχή».

«Σε ετοιμότητα ο δήμος, όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα»

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για Τεχνικά Θέματα Βασίλης Χριστόπουλος, τονίζει για το θέμα της κακοκαιρίας στο protionline.gr: «Χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του δήμου, καθώς επίσης και οι εν εξελίξει εργολαβίες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο χιονιάς στα ορεινά του δήμου. Λόγω της αυξημένης ετοιμότητας, όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με δραστικό τρόπο και εγκαίρως. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι τα μηχανήματα χρειάστηκε να επέμβουν στο σύνολο του κύριου ορεινού οδικού δικτύου του δήμου. Βγήκαν στους δρόμους όλα τα μηχανήματα του δήμου, καθώς επίσης και τα αποχιονιστικά, αλλά και αλατιέρες διαφόρων ιδιωτών. Να σημειωθεί ότι από φέτος, απαραίτητη προϋπόθεση για τις εργολαβίες, ήταν οι ιδιώτες να διαθέτουν και αλατιέρες. Αυτές, φάνηκαν εξαιρετικά χρήσιμες ώστε να καταστούν βατοί οι δρόμοι. Προσπαθούμε χρόνο με τον χρόνο οι υπηρεσίες που δύναται να παρέχει ο δήμος προς αυτή την κατεύθυνση, να είναι και αυξημένες και με χρονική συνέπεια, ώστε να μην δημιουργούνται κίνδυνοι για τους δημότες».

Τέλος, να σημειωθεί ότι εξαιρετική υπήρξε η συνεργασία του δήμου με όλους τους προέδρους των χωριών που δημιουργήθηκαν τα περισσότερα προβλήματα από την σφοδρότητα του χιονιά. Η ΔΕΗ βέβαια… άθελά της έγινε τροχοπέδη στην όποια επιχείρηση σε ορισμένα σημεία, καθώς σημειώθηκαν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος στην περιοχή Κούμαρη και σε όλη την Ανατολική Αιγιάλεια. Η κινητοποίηση των ανθρώπων του δήμου και οι αρμόδιοι, λειτούργησαν άμεσα, ¨πιέζοντας¨ την ΔΕΗ για άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, προκειμένου να μην υπάρξουν διακοπές και στην υδροδότηση των σημείων που υπήρξαν οι διακοπές ρεύματος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr