background img
banner
banner

Άκοπο το 40% της παραγωγής λεμονιού στην Αιγιάλεια

«ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ» ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΑ 0,25 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ – ΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ ΟΙ ΛΕΜΟΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Φόβους ότι η φετινή χρονιά θα ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά λεμονιού εκφράζουν οι παραγωγοί που κυριολεκτικά βρίσκονται με… την πλάτη στον τοίχο. Το 40% των λεμονιών της Αιγιάλειας… κρέμονται ακόμη πάνω στα δέντρα αφού η εξευτελιστική τιμή και το ελλιπέστατο ενδιαφέρον να πουληθούν δεν τους δίνει κίνητρο να τα κόψουν. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα το αδιέξοδο των λεμονοπαραγωγών, μεγάλη απώλεια για την τοπική οικονομία αλλά και φθορά για το ίδιο το δέντρο και γενικότερα την παραγωγή του προϊόντος στην Αιγιάλεια.

Η «πληγή» των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από την Τουρκία, παραμένει…

Μεγαλύτερη «πληγή» παραμένει η ανεξέλεγκτη εισαγωγή των λεμονιών από την Τουρκία τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές των Βαλκανίων, γεγονός που επηρεάζει αφενός την απορρόφηση του ελληνικού λεμονιού στην εγχώρια αγορά και αφετέρου την εξαγωγή του σε χώρες των Βαλκανίων. Από την άλλη, τα μέτρα ενάντια στην πανδημία έχουν μειώσει σε τεράστιο βαθμό τη ζήτηση εξαιτίας της μη λειτουργίας της εστίασης εδώ και μήνες.

Η έλλειψη ζήτησης έχει ως αποτέλεσμα πολλοί λίγοι έμποροι της περιοχής να παίρνουν λεμόνι κι αυτοί με τιμές που στην παρούσα φάση δεν ξεπερνούν τα 0,25 ευρώ το κιλό.
Το θέμα της εισαγωγής λεμονιών από την Τουρκία έχει θιγεί επανειλημμένως από τον Ανεξάρτητο Αγροτικό Σύλλογο Αιγιαλείας, έχοντας μάλιστα λάβει τη διαβεβαίωση του πρώην υπουργού Μάκη Βορίδη, μέσω του βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε εμπάργκο σε όλα τα τουρκικά προϊόντα και όχι μόνο στο λεμόνι.

΄Όχι μόνο αυτό δεν έγινε, αλλά εισάγονται απροκάλυπτα τα τουρκικά προϊόντα που έχουν κατακλύσει τις αγορές, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Δεν είναι μόνο ότι το δικό μας λεμόνι είναι ποιοτικό, έχει μεγαλύτερη οξύτητα και βγάζει περισσότερο χυμό, είναι ότι τα ξένα είναι αμφιβόλου ποιότητας και ενδεχομένως ραντισμένα με ακατάλληλα φάρμακα, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αντίθετο΄΄, σχολίασε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, προσθέτοντας ότι με αυτό τον ανεξέλεγκτο τρόπο και οι ντόπιοι παραγωγοί πλήττονται και δεν προστατεύεται και ο Έλληνας καταναλωτής.

Μείωση της ζήτησης εξαιτίας της παύσης λειτουργίας της εστίασης

΄΄Τεράστιο είναι το πλήγμα για το προϊόν μας και από την ελλιπή ζήτηση εξαιτίας του κλεισίματος της εστίασης. Τα μέτρα του κορωνοϊού έχουν επιφέρει τραγικές συνέπειες και τα λεμόνια δεν πωλούνται, γεγονός που έχει ωθήσει κάποιους συναδέλφους να μην τα έχουν κόψει ακόμη. Και να σκεφτεί κανείς ότι φέτος η χρονιά για το προϊόν ήταν πολύ καλή και λαμβάνοντας υπόψη τις περσινές τιμές, ευελπιστούσαμε σε κέρδος. Ειδικότερα, πέρυσι το προϊόν δεν έπεσε καθόλου κάτω από 0,50 ευρώ για να φτάσει στο τέλος το 1,00 ευρώ το κιλό.

Στην παρούσα φάση ωστόσο άλλοι το παίρνουν 0,25 ευρώ το κιλό κι άλλοι μέχρι και 0,12 ευρώ όταν πρόκειται να γίνει χυμός κι αυτό σε λίγες ποσότητες΄΄, ανέφερε ακόμη ο κ. Λουκόπουλος, δίνοντας την εικόνα της αγοράς σήμερα.

Να σημειωθεί ότι μόνο ο Συνεταιρισμός Τέμενης παίρνει τα άριστης ποιότητας λεμόνια για 0,30 ευρώ το κιλό σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Επίσης, 0,40 παίρνουν τα βιολογικά.
Σε ό,τι αφορά τα πρώιμα λεμόνια, αυτά έχουν κοπεί στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ωστόσο αυτά που έρχονται αργότερα, ειδικά η ποικιλία «μαγληνά» σε περιοχές όπως σε Ακράτα και Αιγείρα, το 70% παραμένει στα δέντρα.

Μεγάλη πλήγμα για την τοπική οικονομία

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη μη κοπή του καρπού; Όπως αναφέρει ο κ. Λουκόπουλος, ΄΄ξέχωρα από το βάρος που μπορεί να σπάσει τα κλαδιά και να καταστρέψει τα δέντρα, αν το προϊόν μείνει άκοπο και έρθει η νέα ανθοφορία θα υπάρξει πρόβλημα. Επιπλέον, με τις βροχές θα σαπίσει πάνω στα δέντρα και θα επηρεάσει τη μελλοντική απόδοσή τους΄΄.

΄΄Αυτό που θα γίνει είναι κι αυτοί που περιμένουν μήπως καλυτερέψουν τα πράγματα να κόψουν τελικά το λεμόνι και κάποιοι θα αναγκαστούν να το δώσουν για χυμό με 0,14 το κιλό.
Σε αυτή την περίπτωση δεν συμφέρουν τα μεροκάματα και δεν πληρώνεται ο κόπος, δηλαδή ο παραγωγός «μπαίνει μέσα».
Μιλάμε ότι η περιοχή φέτος έχει χάσει πάρα πολλά χρήματα από τη μη πώληση του λεμονιού και την κατρακύλα της τιμής…΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Α.Α.Σ.Α. Αναφορικά με το εάν ξαναϋπήρξε για την περιοχή μία τόσο άσχημη χρονιά, είπε πως ΄΄και πριν από τρία χρόνια η τιμή ήταν στα 25 λεπτά το κιλό πλην όμως τότε υπήρχε ζήτηση καθώς δεν ίσχυαν τα μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό και το προϊόν μπορούσε να απορροφηθεί΄΄.

Αισθητή μείωση των εξαγωγών – Δεν… ζητάει η Ευρώπη

Να σημειωθεί ότι η φετινή παραγωγή στην Αιγιάλεια ανέρχεται σε 25.000 τόνους και από αυτά υπολογίζεται να έχει κοπεί μόλις το 60%. Οι δε εξαγωγές εκτιμώνται περίπου στους 3.000-4.000 τόνους και τα υπόλοιπα πηγαίνουν για εσωτερική κατανάλωση.

Όμως και οι εξαγωγές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό δεδομένου ότι τα Βαλκάνια είχαν γεμίσει τουρκικά, ενώ και από Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία οι ποσότητες που ζητούνται είναι περιορισμένες εξαιτίας της πανδημίας.

Η παραγωγή των βιολογικών στην Αιγιάλεια κυμαίνεται από 1.000 έως 1.300 τόνους, ωστόσο κι αυτά που έχουν πουληθεί με πολύ χαμηλές τιμές.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr