background img
banner
banner

Αγγελική Μπέσκου Μούζουλα: Η Κυρία των δασκάλων και όχι μόνο…

Πριν λίγες μέρες έφυγε από κοντά μας, εντελώς ξαφνικά, η Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αιγιαλείας, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αγγελική Μούζουλα. Η Αγγελική, η δική μας αγαπημένη μας Κική, μας έδωσε – και μας άφησε- μαθήματα ζωής…., τόσο με την παρουσία της στην εκπαίδευση του τόπου μας, όσο και με το παράδειγμά της ως άνθρωπος, ως σύζυγος και μητέρα (και δεν είναι λόγια επικηδείου ή παρηγοριάς, είναι η αλήθεια). Η Κική ίδρυσε την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η οποία παρουσίασε αξιόλογη δράση για πολλά χρόνια, με σημαντικές εκδηλώσεις, ενώ η ίδια ήταν πρόεδρός της μέχρι πρόσφατα.

Η Κική ήταν μια διδασκάλισσα με έμφυτο και σπάνιο διδακτικό «τάλαντο», καθώς διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά της καλής διάθεσης, της υπομονής, του χιούμορ, πάντα με εκείνο το καλοπροαίρετο πλατύ χαμόγελό της…Και κυρίως την αγάπη προς το παιδί, αλλά και προς όλους. Ηταν, πραγματικά, μια διανοούμενη δασκάλα, που πάσχιζε για το καλύτερο στο χώρο της εκπαίδευσης, γι’ αυτό και μας άφησε, ως συγγραφέας εκπαιδευτικός, ένα σπάνιο –βιωματικό εν πολλοίς- έργο, το βιβλίο «Δρόμοι Ζωής», όπου δίνει μαθήματα παιδαγωγικής και αγάπης προς το παιδί, με ένα ύφος απόλυτα ειλικρινές και απλό. Αλλά μας άφησε και άλλο συγγραφικό έργο, την «Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων», έργο που επαινέθηκε, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004!

Αλλά και ως μέλος της ΙΛΕΑ(υπήρξε και Γραμματέας της ΙΛΕΑ),η Κική, μας γνώρισε τον μακαριστό Ιερομόναχο Τιμόθεο Κιλίφη, με τον οποίο είχε πνευματική επικοινωνία και όταν απεδήμησε της άφησε όλο το πνευματικό του έργο,να δώσει όπου έπρεπε (καθώς υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας, όπως γνωρίζουμε).Και πράγματι, η Κική διοργάνωσε μαζί με την ΙΛΕΑ μία ξεχωριστή εκδήλωση γι΄αυτή την εξέχουσα φυσιογνωμία τουΤιμόθεου Κιλίφη και μοίρασε έργα του σε όλους, αλλά και στη βιβλιοθήκη της ΙΛΕΑ και σε δασκάλους! Τα άρθρα της επίσης, γύρω από τη λογοτεχνία είναι πάμπολλα, καθώς ήξερε να εκτιμάει τους ανθρώπους της διανόησης.

Η Κική, έδωσε και η ίδια ,με τη ζωή της, «μαθήματα ζωής, ήθους, αφοσίωσης και αγάπης». Τη γνώρισα πολύ νέα ακόμα, όταν ο αγαπημένος της σύζυγος, ο αείμνηστος δικηγόρος, Αντώνης Μούζουλας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η Κική ήταν παρούσα, πάντα δίπλα του, με το χαμόγελο, να τον φροντίζει, χωρίς ποτέ να αγκομαχήσει… «ο φύλακας άγγελός του», όπως ο ίδιος την αποκαλούσε! Μα και σαν μητέρα η Κική, μας έδινε το παράδειγμα, αφοσιωμένη απόλυτα! Και έκανε μια λαμπρή οικογένεια, με δύο δικηγόρους «αστέρια», το Σπήλιο και το Γιώργο. Και υπέροχα εγγόνια, αστέρια κι αυτά, για τα οποία ήταν πολύ χαρούμενη και υπερήφανη! Μια αξιολάτρευτη, πραγματικά, γιαγιά για τις υπέροχες δικηγορίνες εγγονές της. Κική, πόσο σε λατρεύανε τα παιδιά και τα εγγόνια σου!!

Θα μπορούσα πολλά να πω για τον «άνθρωπο Αγγελική», που μας άφησε «μαθήματα ζωής» αληθινά, αλλά καταθέτω και τούτο μόνο: πόσο ένιωθε τη φιλία η Κική, μια πολύ σημαντική Αρετή η Φιλία, όπως την όρισε ο Αριστοτέλης.

Και η Κική ήταν φίλη πραγματική, για εμένα, την αδελφή μου και για τις άλλες φίλες της. Θα μας λείπεις Κικίτσα μου, στο καλό….

Βάνα Μπεντεβή


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr