background img
banner
banner

Δικαίωμα απελευθέρωσης των 18ρηδων ποδοσφαιριστών με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Σύμφωνα με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, με τη συμπλήρωση των 18 ετών απελευθερώνονται οι μεταγραφές των ερασιτεχνών αθλητών, ώστε να εκλογικευτούν και να περιοριστούν οι ισχύουσες έως σήμερα δεσμεύσεις. Η αρχή της ελεύθερης επιλογής σωματείου είναι βασική και ουσιώδης για την ελεύθερη σωματική καλλιέργεια και την προστασία του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Έτσι, το όριο της ενηλικίωσης επιλέγεται ως εύλογο ώστε να μην πληγεί και το δικαίωμα των σωματείων όπου ανήκουν οι αθλητές, να μην εμποδίζεται η παραγωγική διαδικασία και να συνδυάζεται με τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Αλλάζει εντελώς το μεταγραφικό τοπίο

Η απελευθέρωση των μεταγραφών στους νεαρούς αθλητές, μαζί με την αναδιάρθρωση των κατηγοριών. θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα θέματα του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.
Μια ακόμα νέα διάταξη με τις ευλογίες των διεθνών Ομοσπονδιών FIFA – UEFA, που σκοπό έχουν την εναρμόνιση του ποδοσφαίρου στην χώρα μας.
Ένας νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή και να ισχύσει από την επόμενη περίοδο, δίνει το δικαίωμα στον 18χρονο ποδοσφαιριστή να αποχωρήσει από το σωματείο που συνεργάζεται και να επιλέξει ο ίδιος την ομάδα που θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία του.

Σ’ αυτή την περίπτωση η πρώην ομάδα του δεν έχει το δικαίωμα οικονομικών αξιώσεων, άσχετα με τα υλικά και εκπαιδευτικά οφέλη που του είχε παράσχει.
To protionline.gr ζήτησε απαντήσεις και απόψεις γι’ αυτή τη νέα διάταξη, πόσο μπορεί να προκαλέσει ζημιές αυτή στα σωματεία χωρίς τα οικονομικά οφέλη από μεταγραφές ή δανεισμούς των νεαρών και πως μπορεί ύστερα απ’ αυτό να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των σωματείων.

Αχιλλέας Κιτσάτης: «Σωστή η διάταξη με την απελευθέρωση των 18ρηδων»

Για το πως βλέπει το νέο αθλητικό νόμο με την απελευθέρωση των 18χρονων αθλητών, ο γενικός γραμματέας του Αχιλλέα Καμαρών, Αχιλλέας Κιτσάτης, υποστηρίζει:
«Πιστεύω ότι πλέον γενικά μπαίνουμε σε σωστούς δρόμους γενικότερα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Οι ομάδες που είναι σωστά δομημένες, με οράματα και σωστά διοικητικά θα μπορέσουν να βγουν κερδισμένες από όλα αυτά. Εμείς σαν Α.Σ. Αχιλλέας Καμαρών έχουμε βάλει εδώ και 4 χρόνια βάσεις γερές με ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν και το κάνουν πρώτα για τα παιδιά μας. Γι’ αυτό τον λόγο η νέα διάταξη αυτή νομίζω είναι πολύ σωστή».

«Να παίζει ο ποδοσφαιριστής εκεί που αισθάνεται άνετα»

Σχετικά με την επιμονή παραγόντων να εμποδίζουν τις μεταγραφικές προτιμήσεις των ποδοσφαιριστών, ο Αχιλλέας Κιτσάτης παρουσιάζεται αντίθετος:
«Όταν πριν χρόνια οι ποδοσφαιριστές γίνονταν έρμαιο στις ορέξεις των παραγόντων, οι ποδοσφαιριστές προσπαθούσαν με πολλούς τρόπους να απεμπλακούν, τελικά έρχεται η πολιτεία να δώσει τέλος σ’ αυτή την μάστιγα. Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να παίζει εκεί που αυτός αισθάνεται όμορφα. Δεν πρέπει να κόβεις το όνειρο του.
Εμείς αυτό το τηρούμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε. Δεν μπορείς επειδή εσύ σαν παράγοντας θες να βγάλεις κέρδος από ένα νεαρό παιδί να του κόβεις το όνειρο να παίξει σε μια ομάδα που μπορεί να του δώσει περισσότερη χαρά και να του δώσει την δυνατότητα να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό σε πιο υψηλά επίπεδα. Τα χρήματα δεν πρέπει να είναι το κυριότερο, φυσικά από την άλλη πλευρά αν έχεις δαπανήσει κάποια χρήματα για την εκπαίδευση του, τον εξοπλισμό του κλπ τότε νομίζω ότι με τα τροφεία που δικαιούσαι και που ο νόμος σου δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσεις σαν ομάδα καλύπτεσαι. Eπίσης αν έχεις δώσει αγάπη και προσοχή σ’ αυτό το παιδί και έχεις καλές σχέσεις τότε και ο γονιός και το παιδί από μόνο του όταν καταφέρει να κάνει το βήμα παραπάνω θα γυρίσει να ανταποδώσει αυτή την αγάπη.»

Μεγαλύτερο πρόβλημα στις ακαδημίες -…επιχειρήσεις

Για την ενδεχόμενη ζημιά των σωματείων που θα αποχωρίζονται δικούς τους παίκτες χωρίς οικονομικά οφέλη: «Νομίζω ότι πρόβλημα θα έχουν οι ακαδημίες- επιχειρήσεις που ζουν από αυτές τις πρακτικές. Αυτές θα έχουν πρόβλημα αλλά είμαι σίγουρος ότι μπαίνει μια βάση και γι’ αυτες να μην εκμεταλλεύονται τα παιδιά και να το δουν από άλλη βάση. Όταν κάθε παιδί πληρώνει ένα μεγάλο ποσό κάθε μήνα για την θεωρητικά “εκπαίδευση” του, δεν γίνεται να του ζητάς και χρήματα από μία μεταγραφή του σε μία μεγάλη ομάδα και να παίζεις παιχνίδια πάνω του. Νομίζω ότι η μηνιαία αποζημίωση για την εκπαίδευση φτάνει ώστε να συντηρήσουν τις ακαδημίες τους όλοι. Εμείς σαν Αχιλλέας Καμαρών δεν έχουμε βάλει τα χρήματα ποτέ μπροστά από την χαρά του αθλητισμού. Προσπαθούμε να δίνουμε όσο περισσότερα μπορούμε ώστε να θέλει το παιδί να μείνει στην ομάδα μας. Δεν κοιτάμε να βάλουμε χρήματα στην τσέπη, εξάλλου τα σωματεία είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , αλλά το κέρδος όταν και αν υπάρξει (σπάνια) το επιστρέφουμε στα παιδιά με υλικά αγαθά ή με κάποιο τραπέζι φαγητού. Νομίζω λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την ορθή λειτουργία των σωματείων.»

Κυριάκος Αθανασίου: «Η απελευθέρωση καλύτερα στο 22ο έτος του ποδοσφαιριστή»

Ο προπονητής της Θύελλας Αιγίου, ομάδας που βασίζεται σε νεαρούς αθλητές και έχει αναδείξει αρκετά ταλέντα που έφυγαν για μεγαλύτερες κατηγορίες, καταθέτει την δική του γνώμη για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο: «Είναι μια νέα διάταξη που ακόμα δε γνωρίζουμε τι ακριβώς και πως θα διαμορφωθεί. Κατά τη γνώμη μου η απελευθέρωση θα πρέπει να γίνεται στο 22ο έτος του ποδοσφαιριστή. Η διάταξη αυτή, αν εφαρμοστεί όπως αναφέρεται δηλαδή με τη συμπλήρωση του 18ου έτους ο ποδοσφαιριστής, θα μπορεί να αποδεσμεύεται και να πηγαίνει σε όποια ομάδα θέλει, θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στην κάθε ομάδα.»

«Έχουμε καταστροφικά ενδεχόμενα» για κάποιες πιθανές επιπτώσεις της απελευθέρωσης στα σωματεία;

«Φανταστείτε μια περίπτωση στην οποία 5-6 ή ακόμα και 10 ποδοσφαιριστές για διάφορους λόγους, όπως διαφωνία με τον πρόεδρο, διαφωνία με τον προπονητή, φροντιστή, θα απαιτούν ή μάλλον θα ενημερώνουν την ομάδα ότι αποχωρούν. Τι θα πρέπει να κάνει η ομάδα; Θα αναγκαστεί να πάρει παίκτες από άλλα σωματεία με οικονομική επιβάρυνση ή θα αποσύρει την ομάδα από το πρωτάθλημα. Και τα δυο αυτά ενδεχόμενα είναι καταστροφικά για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Σήμερα υπάρχουν 100.000 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και 46 επαγγελματικές ομάδες. Αναρωτηθείτε μόνοι σας πόσοι ποδοσφαιριστές μπορεί να κάνουν επαγγελματικά συμβόλαια στα 18,19 ή 20 τους χρόνια, που επικαλείται η νέα αυτή διάταξη, ώστε να έχουν οικονομικά οφέλη οι ερασιτεχνικές ομάδες από τις οποίες προέρχονται . Μιλάμε για 15-20 ποδοσφαιριστές στους 100.000.»

Οι προτάσεις του Αθανασίου για την βιωσιμότητα των σωματείων

Ο προπονητής της Θύελλας Αιγίου εξέφρασε επίσης κάποιες δικές του σκέψεις και προτάσεις, για την βελτίωση της βιωσιμότητας στα σωματεία.

«1) Αν οι ποδοσφαιριστές συμμετέχουν στη λειτουργία του σωματείου πληρώνοντας ένα μηνιαίο αντίτιμο από την ηλικία που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα, μέχρι και το 18οέτος, στο οποίο θα μπορούν μόνοι τους να επιλέξουν ομάδα.

2)Ετήσια επιχορήγηση από την Γ.Γ.Α.

3)Απελευθέρωση των ποδοσφαιριστών μετά το 22ο έτος της ηλικίας τους. Τέλος στο νέο αθλητικό νόμο, θα πρέπει να υπάρξει και μέριμνα για τον παράγοντα του σωματείου, που είναι ο αιμοδότης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του αθλήματος, καθώς επίσης και να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην αφανισθεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από τον χάρτη (ύπαρξη μέγιστου αριθμού αποχωρήσεων κατά τη ποδοσφαιρική περίοδο).»


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr