background img
banner
banner

Εγκατάσταση και λειτουργία των υπόγειων κάδων το επόμενο διάστημα

Θέμα ημερών είναι πλέον η εγκατάσταση των υπόγειων κάδων στα προκαθορισμένα σημεία στην έδρα του δήμου, με προοπτική στο μέλλον και για άλλα. Το έργο αφορά την προμήθεια έντεκα τεμαχίων υπόγειων κάδων αποθήκευσης απορριμμάτων και η προσαρμογή δύο υδραυλικών γερανών (τύπου παπαγάλου) επί υπαρχόντων απορριμματοφόρων οχημάτων (τύπου πρέσας) προκειμένου να διασφαλίζεται η αποκομιδή των υπόγειων κάδων.

Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, ΄΄απομένει μόνο να καταθέσει ο ανάδοχος την εγγυητική και ξεκινά άμεσα η εγκατάσταση κάτι που μπορεί να είναι και σε δύο εβδομάδες από σήμερα. Μάλιστα, με την έκπτωση που προσέφερε, μικραίνει και η ιδία συμμετοχή του δήμου΄΄.

Ως γνωστόν, το έργο έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Αστική Αναζωογόνηση» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» και είχε προϋπολογισμό 249.872,00 €, με χρηματοδότηση σε ποσοστό 80%, ήτοι 199.897,60€ από το Πράσινο Ταμείο και κάλυψη του υπολοίπου 20%, από ιδίους πόρους του δήμου.

Εγκρίθηκαν τα ποσά

Ήδη ο δήμαρχος ενέκρινε τη δαπάνη, δεσμεύοντας και διαθέτοντας πίστωση ύψους 174.592 € για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προυπολογισμού εξόδων οικονομικού έτους 2021 για την προμήθεια και εγκατάσταση των υπόγειων κάδων απορριμμάτων.

Επίσης, ενέκρινε τη δαπάνη ύψους 62.000 € για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης για προμήθεια γερανών για την αποκομιδή υπόγειων κάδων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι η Κ. ΚΟΣΣΥΒΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. «ECOSYNERGY» και είναι η μόνη που είχε καταθέσει προσφορά.

Οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε πολυσύχναστα σημεία του δήμου Αιγιαλείας και θα καταργήσουν συνολικά 40 με 50 τροχήλατους κάδους που παρουσιάζουν αντιαισθητική εικόνα (μεγάλος όγκος & υπερχείλιση απορριμμάτων) καθώς και προβλήματα οσμών και προσέλκυσης εντόμων.

Τα σημεία που θα τοποθετηθούν, είναι: Δύο στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, δύο στην οδό Μελετοπούλων, δύο στην οδό Μιχαλοπούλου και Ζωοδόχου Πηγής, 2 στην οδό Ζωοδόχου Πηγής (πλατεία παραλίας), δύο στην οδό Κλεομένους Οικονόμου και Ερμού, τρεις στην οδό Ασημάκη Φωτήλα και Περικλέους (δημοτικό πάρκινγκ) και δύο στην οδό Ανδρονοπούλου (πίσω από το Δημαρχείο).

Έχουν τριπλάσια αποθηκευτική χωρητικότητα

Η υπογειοποιημένη αποθήκευση απορριμμάτων, είναι βέβαιο ότι θα απελευθερώσει χώρο σε πεζοδρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν οι ρύποι, ο θόρυβος και η κατανάλωση καυσίμων, αφού η συχνότητα αποκομιδής των απορριμμάτων θα μειωθεί δραστικά με δεδομένη την τριπλάσια αποθηκευτική χωρητικότητα των υπόγειων κάδων έναντι των υπέργειων τροχήλατων.

Παράλληλα, θα επιτευχθεί αυξημένη ελκυστικότητα και εμπορική κίνηση γύρω από τα σημεία εγκατάστασης, μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα απορριμμάτων, θα αποδεσμευθούν κοινόχρηστοι χώροι για ευκολότερη κυκλοφορία του κοινού και τα εμποδιζόμενα άτομα και θα βελτιωθεί η λειτουργικότητα τόσο για τους χρήστες όσο και για το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας (μεγαλύτερη απόδοση στους χρόνους αποκομιδής).

Η τοποθέτησή τους, τέλος, θα συμβάλει αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αντιμετώπισης του προβλήματος των οσμών με πλήρως στεγανή αποθήκευση των απορριμμάτων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr