background img
banner
banner

Επικαιροποίηση μελετών για έργα στον… δρόμο προς την ανάπτυξη του λιμανιού

ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Η χρηματοδότηση για ένα έργο που θα προσδώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο λιμάνι Αιγίου ενεκρίθη χθες, με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του… master plan της διοίκησής του που δεν είναι άλλοι από τη μετατροπή της λιμενικής ζώνης σε αναπτυξιακό κύτταρο της Αιγιάλειας. Πρόκειται για την ένταξη στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» της Πράξης «Σύνταξη/ Επικαιροποίηση Σχεδίων και Μελετών στο πλαίσιο της Κατασκευής, Βελτίωσης και Συντήρησης των Λιμενικών Υποδομών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας», συνολικού προϋπολογισμού 305.421,61 €.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Διαχείρισης της διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών γνωστοποίησε προς τον δήμο την απόφαση ένταξης της Πράξης στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης VII «Σύνταξη / Επικαιροποίηση Σχεδίων και Μελετών και στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων.

Να σημειωθεί ότι δικαιούχος φορέας είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας έχοντας υπογράψει εδώ και δέκα μήνες προγραμματική σύμβαση με τον δήμο διότι το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει την τεχνική επάρκεια να εκτελέσει μόνο του το έργο.

Οι παρεμβάσεις θα δώσουν επιπλέον… πόντους στο λιμάνι

Όπως και να έχει, η ένταξη του έργου είναι μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη για τη δημοτική αρχή, δικαιώνοντας τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και εντεταλμένο σύμβουλο του δήμου για Τεχνικά Έργα Βασίλη Χριστόπουλο που κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την υποβολή της πρότασης. Όπως ο ίδιος αναφέρει στo protionline.gr, ΄΄η εξέλιξη αυτή είναι πολύ ευχάριστη, δεδομένου ότι σε πρώτη φάση δεν είχε εγκριθεί η πρότασή μας και αυτό έγινε σε δεύτερο χρόνο.

Ευχαριστούμε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που αξιολόγησαν θετικά την πρότασή μας.
Είναι βέβαιο πως εφόσον προχωρήσουν οι παρεμβάσεις, θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο λιμάνι, ενώ τα αποτελέσματά τους θα μεταβάλουν τους δείκτες απόδοσης της λιμενικής εγκατάστασης, παράμετροι προσμετρημένοι από τις ναυτιλιακές εταιρείες΄΄.

Με… μεικτό χαρακτήρα

Να σημειωθεί ότι στον φάκελο που είχε κατατεθεί υπήρχε έγκριση σκοπιμότητας από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τον προϋπολογισμό της δράσης με την σκοπιμότητά της να τεκμηριώνεται από το ότι το λιμάνι του Αιγίου έχει μεικτό χαρακτήρα (επιβατικό/τουριστικό και εμπορευματικό), ο νέος λιμένας θα μπορεί να εξυπηρετήσει είτε RO-RO πλοία, είτε κρουαζιερόπλοια με δυνατότητα να μπορούν να εξυπηρετούνται συγχρόνως δύο πλοία RO-RO (πχ Ελλάδα-Ιταλία) και ένα φορτηγό πλοίο 15.000 DWT κατά μέγιστο. Για αυτό το σκοπό διαθέτει κρηπίδωμα παραβολής συνολικού μήκους 256 μέτρων και ωφέλιμου βάθους 11 μέτρα.

Οι επίσημοι στόχοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας, στρέφονται πια στη νέα βαριά βιομηχανία του τουρισμού, προσβλέποντας σε ανάπτυξη μέσω κατασκευής λιμενικών έργων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα προσελκύσουν επενδυτές και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στη λιμενική ζώνη και αυτά χωρίς να παρεμποδίζουν την εμπορική εκμετάλλευση.

Τα έργα που κρίνονται απαραίτητα

Για παράδειγμα, ο λιμένας είναι απαραίτητο να διαθέτει τους κατάλληλους χώρους και τις κατάλληλες υποδομές σε κτίρια και μηχανήματα ώστε να εξυπηρετεί το πλοίο, το φορτίο και τους επιβάτες.

Ως προς την εξυπηρέτηση του πλοίου απαιτούνται λιμενικά έργα που αφορούν στην υποδοχή του πλοίου. Αυτά αποβλέπουν στην προσόρμιση του πλοίου από πλευράς βυθίσματος αυτού και ασφάλειας και στη λειτουργική εξυπηρέτησή του. Η απαίτηση ασφαλούς προσόρμισης προϋποθέτει έργα προφύλαξης του λιμένα από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως λιμενοβραχίονες, κυματοθραύστες προσκρουστήρες κ.λπ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr