background img
banner
banner

Επιτροπή… σανίδα σωτηρίας για τα περιφερειακά τμήματα του Πανεπιστημίου

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Η συγκρότηση επιτροπής που θα αγωνιστεί για τη… διάσωση των περιφερειακών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών και τη διατήρησή τους στους δήμους που λειτουργούν σήμερα, αποφασίστηκε στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνον για την πρόταση για αναδιοργάνωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα.

Η επιτροπή πρόκειται να δραστηριοποιηθεί άμεσα με σκοπό όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την εξακτίνωση και δημιουργία περιφερειακών Τμημάτων με δυναμική, που θα ισχυροποιήσουν το Πανεπιστήμιο.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της αποτροπής της μεταφοράς του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην πανεπιστημιούπολη της Πάτρας, έρχεται προς συζήτηση στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας που έχει οριστεί για αύριο Τετάρτη στις 3.00 το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχαν κληθεί και συμμετείχαν, ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών, βουλευτές (από την Αχαΐα η Χριστίνα Αλεξοπούλου), δήμαρχοι και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας.

Τους λόγους που πρέπει να διατηρηθεί η Φυσικοθεραπεία στο Αίγιο εξήγησε ο δήμαρχος Αιγιαλείας

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος εκφράζοντας την αναγκαιότητα διατήρησης του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθεί υπόψη αφενός το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του Τμήματος και αφετέρου η στήριξη που λαμβάνει από δήμο και τοπική κοινωνία.

Όπως μετέφερε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ΄΄κατέστη σαφής η βούληση του κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου για συγκέντρωση και λειτουργία όλων των περιφερειακών Τμημάτων του Πανεπιστημίου στην Πάτρα. Ωστόσο, η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού είναι αντίθετη σε αυτό το σχέδιο και την πρότασή του και θα γίνει άμεση συγκρότηση επιτροπής που θα συγκροτηθεί για να περισώσει τα Τμήματα και θα αποτελείται από εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, από Εκπρόσωπο της Π.Ε.Δ. και της πρυτανείας΄΄.

Νεκ. Φαρμάκης: «Όποιος και ότι συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και στον τόπο»

«Η καλή και αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης είναι μία σχέση winwin. Αλλά πρέπει να είναι μία σχέση που θα στηρίζεται στην πρόσθεση και όχι την αφαίρεση, στον πολλαπλασιασμό και όχι στη διαίρεση», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισήγησή του στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα των αποκεντρωμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου, στον απόηχο και των συγχωνεύσεων και μετακινήσεων που εισηγείται η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προτάσεις της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η διατήρηση και ισχυροποίηση των περιφερειακών Σχολών και Τμημάτων, επιβάλλεται για λόγους ισχυροποίησης του ίδιου του Πανεπιστημίου αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει την αγαθή τύχη να έχει την έδρα του σε μία μητροπολιτική περιοχή με πολύ ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και περίπου στο κέντρο μίας δυναμικής περιφέρειας χωρίς τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις και με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν εξίσου μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης πολλών γνωστικών αντικειμένων αλλά και παραγωγής καινοτομίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε η Δυτική Ελλάδα, μπορούν να απωλέσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι διαχρονικά η Περιφέρεια στήριξε με έργα, δράσεις, συνεργασίες και ενίσχυσε με πόρους την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και το έπραξε με βασική κατεύθυνση την εξακτίνωσή του.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως η μεγάλη στέγη των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται από το ύψος των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που διατίθενται από τους πόρους της Περιφέρειας προς το Πανεπιστήμιο, αλλά και από τις πρόσφατες αποφάσεις ένταξης νέων έργων ύψους 2,8 εκ. ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι, για προμήθειες εξοπλισμού αμφιθεάτρων, αλλά για την περίφραξη του πανεπιστημιακού χώρου στην Πάτρα».

Παραμονή και αναβάθμιση ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, τον πρόεδρο του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Παραρτήματος Αιγίου, το δήμαρχο Αιγιαλείας, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αναπτυξιακούς φορείς και τους βουλευτές του νομού, απέστειλε η διοίκηση του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας.

Όπως τονίζει, «εδώ και ένα χρόνο ως νέα Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας κάνουμε απέλπιδες προσπάθειες να παραμείνει το τμήμα φυσικοθεραπείας παράρτημα πανεπιστημίου Πατρών στην πόλης μας και ή δυνατόν να δημιουργηθούν και νέα τμήματα. Ξέρουμε πολύ καλά πως μόνο χέρι- χέρι και όχι με αποκλεισμούς, μπορούμε να πάμε μπροστά ως Δήμος, Εμπορική κοινότητα και τοπική κοινωνία. Με το να φύγει το Πανεπιστημιακό ίδρυμα από την πόλη μας, γυρνάμε πίσω πολλά χρόνια.

Δυστυχώς στον αγώνα αυτό δεν βρήκαμε υποστηρικτές παρότι είχαμε ζητήσει πολλές φορές να συστρατευτούμε όλοι οι φορείς σε έναν κοινό στόχο αλλά δυστυχώς δεν έγινε.

Σήμερα μέσω του τύπου ακούμε για το καμπανάκι που χτύπησε και για έκτακτες συνεδριάσεις του Δήμου και της Περιφέρειας για άμεσες αποφάσεις. Έστω και στο παραπέντε καλούμε όλους τους αρμόδιους , Δήμο, τοπικούς Συλλόγους, Βουλευτές νομού και Περιφέρεια σαν μία γροθιά να σηκώσουμε ανάστημα και όλοι μαζί να στηρίξουμε την παραμονή του τμήματος φυσικοθεραπείας στην πόλη μας. Άμεσα να ψηφιστεί επιτροπή από τις Δημοτικές παρατάξεις, τους βουλευτές Αχαΐας, τον Εμπορικό Σύλλογο και όλους τους φορείς για άμεσες αποφάσεις και ένα και μοναδικό στόχο, «Η παραμονή και αναβάθμιση των σχολών του Δήμου μας»!

Πρυτανική αρχή: «Σχετικά με το σχέδιο του ακαδημαϊκού χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών»

Σε ανακοίνωσή της επί του θέματος, η πρυτανική αρχή ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πρυτανική αρχή και πριν την εκλογή της, αλλά και αμέσως μετά είχε διακηρύξει την πρόθεσή της για τη δημιουργία Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών. Έτσι στη πρώτη Σύγκλητο ορίσθηκε αυτή η Επιτροπή η οποία με απόφαση της Συγκλήτου έλαβε εντολή να επεξεργασθεί ένα Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Πανεπιστήμιο με βάση τα εξής χαρακτηριστικά: Βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών με ακαδημαϊκές και ερευνητικές σταθερές. Δυνατότητα προσφοράς ποιοτικής εκπαίδευσης στους φοιτητές, με την ύπαρξη διδασκόντων και προσωπικού όλων των κατηγοριών, ταυτόχρονα με την ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, βιβλιοθηκών και την ύπαρξη φοιτητικής μέριμνας σε σίτιση και στέγαση. Μη δυνατότητα λειτουργίας Τμημάτων μιας Σχολής σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές ή ερευνητικές. Η Σχολή πρέπει να λειτουργεί με Τμήματα που εξασφαλίζουν τον πυρήνα του προγράμματος σπουδών εκ των ενόντων, δηλαδή με μόνιμα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ. Στόχος για κάθε Τμήμα πενταετούς φοίτησης και με εκτεταμένο εργαστηριακό φόρτο είναι να λειτουργεί με έναν ελάχιστο αριθμό 15 μελών ΔΕΠ και αντίστοιχα εργαστήρια. Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να ανταποκρίνονται σε γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύονται από προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και είναι γενικώς αποδεκτά ως τέτοια. Να μην υπάρχουν τμήματα με ομοειδή προγράμματα σπουδών».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr