background img
banner
banner

Η εθελουσία φέρνει το… τέλος των ΕΛΤΑ με τη σημερινή τους μορφή

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ

Το… τέλος των καταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ., τουλάχιστον με τη σημερινή τους μορφή, σηματοδοτεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε λίγο πριν το τέλος του χρόνου, ανοίγοντας την… πόρτα της εθελούσιας εξόδου για περίπου 2.000 υπαλλήλους πανελληνίως. Τα νέα δεδομένα επηρεάζουν άμεσα τις ταχυδρομικές υπηρεσίες στην Αιγιάλεια με το κεντρικό κατάστημα Αιγίου να υποβαθμίζεται, τα δε περιφερειακά γραφεία Διακοπτού και Ακράτας να βρίσκονται μία «ανάσα» πριν το «λουκέτο». Η κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται, οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας στην έκδοση ψηφίσματος μέσω του οποίου ζητείται να μην κλείσει το Γραφείο στο Διακοπτό και να ενισχυθούν οι κατά τόπους υπηρεσίες των ΕΛ.ΤΑ. στον δήμο, με προσωπικό.

Το αίτημα αυτό του δήμου Αιγιαλείας, που διατυπώνεται κατόπιν ομόφωνης απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, προστίθεται στα υπόλοιπα που έχουν εκφράσει με ανάλογες αποφάσεις κι άλλοι δήμοι ανά τη χώρα, με τη μόνη διαφορά ότι στον μεγάλο διοικητικά δήμο Αιγιαλείας με τις πολλές απομακρυσμένες περιοχές και τον γερασμένο πληθυσμό, η εξυπηρέτηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο δημότης θα στερηθεί των βασικών υπηρεσιών που για πάρα πολλές δεκαετίες προσφέρουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Από τους 13, έτοιμοι για αποχώρηση οι 5 στο Αίγιο…

Και δεν χρειάζεται να πάει κανείς… μακριά, αν αναλογιστεί ότι από τα 13 άτομα προσωπικό που έχει σήμερα το Ταχυδρομείο Αιγίου, τα πέντε έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίες της εθελούσιας αποχώρησης, λαμβάνοντας για άλλους τα κίνητρα να συνταξιοδοτηθούν και για άλλους μία έμμεση «απειλή» ότι θα οδηγηθούν σε άλλη υπηρεσία, ενδεχομένως μακριά από τον τόπο κατοικίας τους στην περίπτωση που δεν συνηγορήσουν σε αποχώρηση. Συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ διαβλέπουν σαφή προσανατολισμό της κυβέρνησης για απαξίωση των υπηρεσιών ώστε οι υπηρεσίες τους να ανατεθούν σε ιδιώτες.

Και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα υπάρξει μεγάλη αδυναμία εξυπηρέτησης μίας τόσο μεγάλης περιοχής όμως είναι ο τομέας του Αιγίου, που καλύπτει την περιοχή από Ροδιά μέχρι Λαμπίρι, από μόλις τρεις διανομείς. Το πρόβλημα αναδείχθηκε και από τις σημερινές συνθήκες όπου εργαζόμενοι νόσησαν από κορωνοϊό και βρίσκονται σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να μην διανέμεται η αλληλογραφία. Και στο Γραφείο των ΕΛΤΑ Διακοπτού ωστόσο, το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεδομένου ότι μία υπάλληλος έφυγε με απόσπαση για το κατάστημα του Αιγίου και έχει απομείνει με ένα άτομα, υπολειτουργώντας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το Γραφείο της Ακράτας. Ως γνωστόν, υπό ιδιώτες λειτουργούν ένα πρακτορείο στις Καμάρες κι ένα στη Ζήρια.

Η ύπαιθρος της Αιγιάλειας θα υποστεί παντελή έλλειψη ταχυδρομικών υπηρεσιών

Η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε από τον εντεταλμένο σύμβουλο του δήμου Βασίλη Χριστόπουλο, ο οποίος, μέσω αυτής ανέφερε πως ΄΄εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούμε και γινόμαστε μάρτυρες τις δυσλειτουργίας των καταστημάτων ΕΛΤΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (Αίγιο, Διακοπτό, Ακράτα) με μεγάλες ουρές αναμονής στα ΕΛΤΑ Αιγίου τις ημέρες αιχμής και την υπολειτουργία των ΕΛΤΑ Διακοπτού, που τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας είναι κλειστό, προβλήματα που ανακύπτουν λόγω της υποστελέχωσης των ΕΛΤΑ της περιοχής σε ανθρώπινο δυναμικό που σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που είναι σε εξέλιξη, θα μειώσει ακόμα περισσότερο το ανθρώπινο δυναμικό. Άρα τα προβλήματα για τα ΕΛΤΑ της περιοχής μας αναμένεται να αυξηθούν, γεγονός που θα επηρεάσει καθοριστικά τη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και αποτελεί μια σοβαρή τοπική υπόθεση με ιδιαίτερες επιπτώσεις στον δήμο μας, αφού το συγκεκριμένο Κατάστημα στο Διακοπτό εξυπηρετεί και τις όμορες Κοινότητες. Όλες αυτές οι περιοχές θα υποστούν την παντελή έλλειψη ταχυδρομικών υπηρεσιών. Ήδη η παροχή των εν γένει ταχυδρομικών υπηρεσιών και συναλλαγών διεξαγόταν πλημμελώς, παρά τις συνεχείς και επανειλημμένες αιτήσεις – οχλήσεις μας προς τα ΕΛΤΑ για την ενίσχυση του καταστήματος με ανθρώπινο δυναμικό για να ανταποκριθεί στις συναλλαγές΄΄.

Ειδικά για το κατάστημα ΕΛΤΑ στο Διακοπτό, η εισήγηση που έγινε αποδεκτή από το Σώμα, ανέφερε πως ΄΄ενδεχόμενο κλείσιμο ή μερική λειτουργία δεν λαμβάνει υπόψη ότι το ηλικιακό όριο των δημοτών μεγάλο ποσοστό είναι αρκετά υψηλό, η πρόσβαση των κατοίκων στο όμορο κατάστημα του Αιγίου ή της Ακράτας για την εξυπηρέτησή τους, δεν είναι εύκολη λόγω αποστάσεως, δεν υπάρχει άλλη δημόσια υπηρεσία ούτε τράπεζα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, τα όμορα καταστήματα και ειδικότερα το υποκατάστημα του Αιγίου δεν επαρκεί από προσωπικό για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Αιγίου ειδικά της μέρες αιχμής πόσο μάλλον και των άλλων κοινοτήτων΄΄.

Αποστολή της απόφασης στο υπουργείο, τους βουλευτές και τη διοίκηση των ΕΛΤΑ

Κατόπιν των ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο Αποφάσισε:
1. Την μη κατάργηση ή μερική λειτουργία του καταστήματος ΕΛΤΑ Διακοπτού από τα ΕΛΤΑ για όλους τους λόγους που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση.
2. Απαιτεί και διεκδικεί από τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ την άμεση ενίσχυση του Καταστήματος ΕΛΤΑ Διακοπτού αλλά και των υπολοίπων στο δήμος μας και ειδικά του Αιγίου με ανθρώπινο δυναμικό, για το οποίο τεκμηριώνεται ήδη στην παρούσα η αναγκαιότητα λειτουργίας του και ενίσχυσής του, ώστε να παρέχει με επάρκεια τις υπηρεσίες του στις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων και στην ευρύτερη περιοχή που εξυπηρετούν.
Αποφασίστηκε ακόμη, η απόφαση να σταλεί με διαβιβαστική επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο, τη Διοίκηση (Κεντρική και Περιφερειακή) των ΕΛΤΑ και στους Βουλευτές της Αχαΐας και να ορίζει (η επιστολή) εύλογο χρονικό διάστημα (ενός μήνα) από της κοινοποιήσεως της απόφασης στους αρμοδίους μέσα στο οποίο θα καλούνται να απαντήσουν επί των απαιτήσεων του δήμου.

Να λειτουργήσουν δραστικά και αποφασιστικά…

Να σημειωθεί ότι κατά τη συνεδρίαση τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, τονίζοντας πως ίσως η δημοτική αρχή να έπρεπε να λειτουργήσει πιο αποφασιστικά και πιο δραστικά για το εν λόγω θέμα, καταδικάζοντας οποιαδήποτε πρόθεση υποβάθμισης των ΕΛΤΑ. Εκ μέρους της «Ποιοτικής Αιγιάλειας», ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μαρινόπουλος είπε ότι είναι μία απαίτηση όχι μόνο των κατοίκων του Διακοπτού αλλά της ευρύτερης περιοχής και των χωριών, καθώς από το ταχυδρομικό γραφείο Διακοπτού εξυπηρετείται πολύς κόσμος και το ενδεχόμενο κλείσιμό του θα είναι πλήγμα. Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή αναφέρθηκε στη γενικότερη στόχευση του υπουργείου και το νομοσχέδιο που προβλέπει εθελούσια αποχώρηση 2.000 από τους περίπου 5.200 εργαζόμενους με «κάλυψη των κενών» με πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου, τονίζοντας πως υπάρχει σχεδιασμός αποδυνάμωσης των ΕΛΤΑ με στρατηγικό επενδυτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακόμη, ώστε να κλείσουν.
Εκ μέρους της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κουβαράς ανέφερε πως στο ψήφισμα που θα εκδιδόταν θα έπρεπε να αναφέρονται και οι κυβερνητικές ευθύνες που υπάρχουν ώστε να οδηγηθούν τα ΕΛΤΑ στο τέλμα, το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους δημότες της επαρχίας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr