background img
banner
banner

Η ιδιωτική οικοδομή τους… κλείνει την πόρτα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΙΓΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο κλάδος των οικοδόμων που μέχρι στιγμής εξαιρείται από τον μηχανισμό οικονομικής στήριξης, παρά το γεγονός ότι οι… πόρτες της ιδιωτικής οικοδομής κλείνουν όσο εντείνονται η αγωνία και ο φόβος του κόσμου για τη διάδοση του κορωνοϊού. Κι όλα αυτά ενώ οι Αιγιαλείς οικοδόμοι… ζουν υπό τον φόβο να χαρακτηριστεί «κόκκινος» όλος ο νομός, γεγονός που θα τους απαγορεύει εξ ολοκλήρου την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, όπως συμβαίνει και στη γειτονική Πάτρα.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, από την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας και τη λήψη των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του Νοέμβρη 2020, απευθύνθηκε επανειλημμένως στο υπουργείο Εργασίας με υπομνήματα, παραστάσεις διαμαρτυρίας, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, θέτοντας τους τα οξυμμένα προβλήματα των οικοδόμων, των ανέργων και των εργαζομένων στον κλάδο των Κατασκευών και ζητώντας τη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης λόγω της διακοπής της εργασίας, ιδιαίτερα στην ιδιωτική οικοδομή. Τόσο το υπουργείο Εργασίας, όσο και οι αρμόδιοι με τους οποίους συναντήθηκαν, δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα καμία απάντηση για τον αποκλεισμό των οικοδόμων και άλλων εργαζόμενων στις Κατασκευές, από τον μηχανισμό οικονομικής στήριξης λόγω των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων. Το γεγονός ανάγκασε την Ομοσπονδία σε ένα ακόμη υπόμνημα αίτημα στήριξης προς τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη και τη Γενική Γραμματέα, Στρατινάκη Άννα.

Έχουν μειωθεί τα μεροκάματα – Φόβοι για «κόκκινο»

Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, ΄΄ενώ τα μέτρα συνεχώς αυξάνονται, ο κλάδος μας δεν έχει συμπεριληφθεί στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης λόγω πανδημίας και το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι μεγάλο, ειδικά στην ιδιωτική οικοδομή. Η επιφύλαξη του κόσμου λόγω covid ,να μας βάλουν στα σπίτια τους να δουλέψουμε, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εργασιών και των μεροκάματων των συναδέλφων, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση΄΄.

Επιπλέον, ο κ. Νύχτης κάνει αναφορά και στον φόβο που υπάρχει, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και στην Αιγιάλεια τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μήπως υπάρξει απαγορευτικό και στην Αιγιάλεια εκτός από την Πάτρα. Όπως τονίζει, ΄΄το πρόβλημα μετά από 3 μήνες πλέον έχει οξυνθεί πάρα πολύ. Η νέα ΚΥΑ με αριθμό 454/5.2.2021 απαγορεύει οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, π.χ. Πάτρα. Το πρόβλημα όμως υφίσταται και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου η δραστηριότητα στην ιδιωτική οικοδομή έχει σταματήσει με αποτέλεσμα οι οικοδόμοι να μην έχουν κανένα εισόδημα, ούτε καμία οικονομική στήριξη΄΄.

΄΄Η Ομοσπονδία μας έχει κάνει μεγάλο αγώνα διεκδίκησης και τον συνεχίζει καλώντας άμεσα την κυβέρνηση να εντάξει τους οικοδόμους στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης, όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Επίσης να στηρίξει οικονομικά τους άνεργους που δεν έχουν δικαίωμα επιδότησης ανεργίας καθώς οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, εν μέσω πανδημίας, είναι δύσκολο να επιτευχθούν΄΄, προσθέτει.

Στήριξη στον αγώνα των υγειονομικών

Επιπροσθέτως, οι οικοδόμοι στηρίζουν και τον αγώνα των υγειονομικών που λόγω υγειονομικής κρίσης βρίσκονται στην… πρώτη γραμμή, καταδικάζοντας την κλήση σε απολογία της προέδρου της Προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και τονίζοντας πως ΄΄αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία του κορωνοϊού και ενίσχυσης του Δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως διεκδικούν με πολύμορφους αγώνες οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και εργατικά σωματεία, βγάζει το «βούρδουλα» για να τρομοκρατήσει ώστε να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει.

Με την απειλή της καταστολής, των εισαγγελέων, με υποκριτική επίκληση της πανδημίας, με περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας και παρεμβάσεις των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους στη λειτουργία και το περιεχόμενο της δράσης των σωματείων, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθαρίσει τις ενοχλητικές φωνές που στέκονται εμπόδιο στον αντεργατικό σχεδιασμό της΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr