background img
banner
banner

«Ισοπαλία» με… αβαντάζ στη δημοτική αρχή

ΕΔΩΣΕ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ –ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΦΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ – ‘’ΑΦΗΣΕ’’ ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, απεφάνθη: Απορρίπτει τις προσφυγές της δημοτικής αρχής που προσβάλουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα τέλη που αφορούν κοινόχρηστους χώρους και χρήση βυτιοφόρων, κάνει ωστόσο δεκτές τις ενστάσεις για τέλη ηλεκτροφωτισμού και Τεχνικό Πρόγραμμα.

Στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας οι σύμβουλοι καλούνται να λάβουν εκ νέου αποφάσεις για ηλεκτροφωτισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα, ανοίγοντας έτσι τον… δρόμο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και επιτρέποντας την υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων. Οι πολυαναμενόμενες αποφάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας βρίσκουν το οικονομικό επιτελείο του δήμου να παίρνει… βαθιά ανάσα, καθώς τα τέλη ηλεκτροφωτισμού αποτελούν σημαντικό και απαραίτητο ανταποδοτικό τέλος για τον δήμο, σε περίοδο μάλιστα εξαιρετικά δύσκολη. Τη δε αντιπολίτευση όμως να μην σκοπεύει να… ρίξει νερό στο κρασί της, επιμένοντας στην αναγκαιότητα μείωσης των τελών και σκοπεύοντας να απευθυνθεί και σε άλλα θεσμικά όργανα γι’ αυτό.

Τι έλαβε υπόψη η υπηρεσία

Για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ωστόσο, η Αποκεντρωμένη έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του δημάρχου λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 227 του Ν.3852/2020 που προβλέπει πως οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει τις αποφάσεις των συλλογικών ή μονομελών οργάνων των δήμων για λόγους νομιμότητας μέσα σε διάστημα 15 ημερών, όπερ και εγένετο. Ελήφθη ακόμη υπόψη ο νόμος που αναφέρει πως κάθε εναλλακτική πρόταση πρέπει να λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη το σύνολο των κωδικών αριθμών εσόδων ή δαπανών που αφορούν στις υπηρεσίες. Έτσι η απόφαση κρίθηκε από την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας που στηρίζεται στη μείωση των εσόδων και στην αρχή της ανταποδοτικότητας.

Η προσφυγή του δημάρχου σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα έγινε δεκτή καθώς ελήφθη υπόψη ότι στις πρόσθετες διευκρινήσεις των τριών παρατάξεων αναφέρεται ότι το επιπλέον ποσό των 251.035,44 ευρώ θα καλυφθεί με ισόποση περικοπή της επιχορήγησης προς τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., κρίνοντας αναρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Η απόφαση για τα βυτία στηρίζεται στο ότι ο ισχυρισμός της προσφυγής ότι η εναλλακτική πρόταση δεν συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση, δεν είναι βάσιμος, δεδομένου ότι, στην εισήγηση της πρότασης αιτιολογείται η διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος. Επίσης, επειδή ο ισχυρισμός ότι η εναλλακτική πρόταση δεν συνοδεύεται από κάποιο σχέδιο της Οικονομικής Επιτροπής, κρίθηκε πως δεν είναι βάσιμος και αποφασίστηκε η απόρριψη της προσφυγής του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου της 14ης Δεκεμβρίου περί χρήσης βυτιοφόρου.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη κοινοχρήστων χώρων, η Αποκεντρωμένη έκρινε πως ο ισχυρισμός του δημάρχου ότι η εναλλακτική πρόταση δεν συνοδεύεται από εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας, δεν είναι βάσιμος δεδομένου ότι στην εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας αναφέρεται πως «στην εναλλακτική πρόταση μειώνονται οι συντελεστές καθορισμού των τελών πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων κατά μέσο όρο περίπου 20%» και ότι «το 2019 εισπράχθηκαν 88.473,82 ευρώ ενώ το 2020 44.252,36 ευρώ με μείωση εσόδων 50% και πως η περαιτέρω μείωση θα επιβαρύνει την ταμειακή ρευστότητα του δήμου». Έκρινε ωστόσο πως η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας δεν θεωρείται αρνητική, δίνοντας απλώς έμφαση στην ταμειακή κατάσταση του δήμου.

Ανακούφιση στο δημοτικό επιτελείο – «Δεν γινόταν διαφορετικά» λέει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών

Πώς όμως επηρεάζει τα οικονομικά του δήμου η απόφαση για μείωση των τελών των κοινοχρήστων χώρων και τι σημαίνει η δικαίωση της δημοτικής αρχής για τα τέλη ηλεκτροφωτισμού;
Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, ΄΄σε μία υφεσιακή οικονομία το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρξει μεγάλη απώλεια εσόδων διότι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος ούτε ως προς τις ανταποδοτικές υποχρεώσεις του όπως είναι εν προκειμένω τα τέλη ηλεκτροφωτισμού. Επομένως, στην δύσκολη οικονομική συγκυρία η μείωση του 10% που περιελάμβανε η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης θα σήμαινε απώλεια 650.000 ευρώ. Είναι γεγονός πως μας ανακουφίζει η απόφαση της Αποκεντρωμένης αφού επηρεάζει τον προϋπολογισμό και ευελπιστούμε η αντιπολίτευση να αντιληφθεί το γεγονός ότι και εμείς θέλουμε μειώσεις όμως στην παρούσα φάση είναι ανέφικτες΄΄. Για τα τέλη των βυτιοφόρων είπε πως είναι ελάσσονος σημασίας, προσθέτοντας: ΄΄Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις των υπηρεσιών. Η οικονομική υπηρεσία προτείνει το σκέλος των δαπανών ενώ το Δημοτικό συμβούλιο το σκέλος των εσόδων. Όπως και Τεχνικό Πρόγραμμα είναι μεγάλη υπόθεση΄΄. ΄΄Από εκεί και πέρα, θα γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, θα κάνουμε εκ νέου προτάσεις, θα κάνουν αντιπροτάσεις. Σημασία έχει να επικρατήσει η σύνεση και να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις. Ας ελπίσουμε πως όλο αυτό θα τελειώσει άμεσα΄΄.

Χρ. Γούτος: «Η δημοτική αρχή κρύβεται πίσω από τους υπηρεσιακούς παράγοντες»

Στην αντιπολίτευση ωστόσο απορούν με τη στάση της Αποκεντρωμένης και το πώς αξιολόγησε τα κριτήρια κατά περίπτωση. Σχολιάζοντας τις αποφάσεις στo protionline.gr, ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος, επισήμανε: ΄΄Η δημοτική αρχή κρύβεται πίσω από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και φαίνεται ολοκάθαρα ότι δεν έχει κανένα όραμα αφού στέκεται στις υπηρεσιακές δυνατότητες που υπάρχουν. Η διοίκηση όμως δεν εκτελείται μέσω της υπηρεσίας, αλλιώς δεν θα κάναμε καν εκλογές, θα αφήναμε τους υπηρεσιακούς να διοικούν τον δήμο ή θα ορίζαμε έναν υπάλληλο. Το θέμα δεν είναι η διεκπεραίωση αλλά η δημιουργία. Και δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αφού τα έχει τοποθετήσει όλα στον… αυτόματο πιλότο, δεχόμενη ό,τι πουν οι υπηρεσίες΄΄.

Ερωτηθείς για το επόμενο «βήμα» των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο κ. Γούτος υπενθύμισε πως δεν αποτελούν μία παράταξη, λέγοντας: ΄΄Από την δική μας παράταξη έγινε αυτή η προσπάθεια στο να μην είμαστε από τους μοναδικούς δήμους που δεν έχουν κάνει κάτι για τους δημότες, ζητώντας τουλάχιστον μία μικρή ελάφρυνση. Από εκεί και πέρα εμείς, σαν «Αιγιάλεια Αύριο», είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να επιτελέσουμε έργο προς όφελος των δημοτών. Άλλωστε γι’ αυτό μας εμπιστεύτηκαν οι Αιγιαλείς κι εμείς έχουμε χρέος απέναντί τους΄΄.

Β. Ψυχράμη: «Η δημοτική αρχή λειτουργεί με τακτικισμούς για να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου»

Ερωτηθείσα για το θέμα από τo protionline.gr, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, χαρακτήρισε ως «μοίρασμα» των αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με δύο αποφάσεις για την δημοτική αρχή και δύο για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας: ΄΄Η παράταξή μας “Ποιοτική Αιγιάλεια” πιστεύει ότι αδίκως απερρίφθησαν οι αποφάσεις μείωσης των δημοτικών τελών για το 2021 και κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος. Έπρεπε να απορριφθούν και οι τέσσερις προσφυγές του δημάρχου.

Η επίκληση του επιχειρήματος της αρνητικής εισήγησης της Οικονομικής Υπηρεσίας- που γνωρίζουμε πολύ καλά πώς προκύπτει- δεν αποτελεί, σε καμιά περίπτωση, καθοριστικό παράγοντα στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων των δημοτικών οργάνων. Τότε θα ακυρωνόταν το Δημοτικό Συμβούλιο! Από ποιον τελικά διοικείται αυτός ο δήμος; Από έναν δήμαρχο της υπηρεσίας;΄΄.

Απευθυνόμενη δε στους πολίτες, η κ. Ψυχράμη σημείωσε: ΄΄Αγαπητοί συμπολίτες, η έλλειψη ικανής διοίκησης στο Δήμο και η απώλεια της εμπιστοσύνης προς την δημοτική αρχή από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, οδηγούν τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή στο σύνολό της να κρύβονται πίσω από τακτικισμούς, προκειμένου να μην εφαρμόσουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίες είναι προς όφελος των δημοτών.

Ας γνωρίσουν οι συμπολίτες μας ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ και η δημοτική αρχή με τις προσφυγές τους κατά των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου: 1) ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, σε μια εποχή που αγωνιούν για την επιβίωσή τους! και 2) ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, αλλά να έχουν θεάματα ( σε εποχή πανδημίας)!

Ας συνεχίσει ο δήμαρχος και οι συνοδοιπόροι του την ανάλγητη πολιτική τους, ξεκομμένοι από τα προβλήματα της κοινωνίας. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας, κι ας προσκρούουμε καθημερινά στην ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΑΡΣΗ και στις σκοπιμότητες της δημοτικής αρχής…΄΄.

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος: «Ο δήμαρχος μάχεται να μην μειωθούν τα τέλη. Συγχαρητήρια λοιπόν για τη νίκη του!»

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, μιλώντας στο protionline.gr ξεκαθάρισε πως είναι βέβαιο ότι η παράταξή του θα αγωνιστεί για την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών. Τόνισε μάλιστα ότι το γεγονός πως ελήφθη υπόψη η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο. ΄΄Δεν είναι προϋπόθεση η αρνητική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας στην εναλλακτική πρόταση. Άλλωστε δεν θα ήταν δυνατόν να πάρει θέση υπέρ της εναλλακτικής πρότασης. Πολύ δύσκολα κάποια δημοτική υπηρεσία θα πήγαινε κόντρα στον δήμαρχο. Επομένως, προκύπτει το ερώτημα: «Η Οικονομική Υπηρεσία αποφασίζει ή το Δημοτικό Συμβούλιο;΄΄, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Ο δήμαρχος μάχεται με «νύχια και με δόντια» να μην μειωθούν τα τέλη. Ας χαίρεται λοιπόν τη… νίκη του. Ας βγει όμως να το εξηγήσει στον κόσμο ότι «αυτό το μέτωπο που θέλει να καταστρέψει τον δήμο αγωνίζεται για να μειώσει τα τέλη σας». Τον καλούμε να βγει να μιλήσει ανοιχτά στους πολίτες για τον ρόλο όλων μας΄΄.

Στο ερώτημα για το εάν θα κάνουν χρήση του νόμου που επιτρέπει την προσφυγή στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 ή σε κάποιο διοικητικό εφετείο, ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» σημείωσε: ΄΄Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κόσμο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των δημοτών. Κι αν η Αποκεντρωμένη συμφώνησε με τον δήμο ώστε να μην γίνουν μειώσεις τελών, υπάρχουν κι άλλα όργανα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr