background img
banner
banner

Κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου και δημιουργία Κτηματολογικού Γραφείου στο Αίγιο

ΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αλλαγές φέρνει στην περιοχή ο «Καλλικράτης» των υποθηκοφυλακείων, δημιουργώντας τελικώς Κτηματολογικό Γραφείο με έδρα το Αίγιο, ενσωματώνοντας σε αυτό τα Υποθηκοφυλακεία Αιγίου, Ακράτας, Καλαβρύτων, Κλειτορίας και Αροανίας.

Η αλλαγή του «τοπίου» κρίνεται θετική για την Αιγιάλεια, αφενός γιατί αποτρέπεται η λειτουργία του Γραφείου στα Καλάβρυτα όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί και αφετέρου διότι εκσυγχρονίζει πλήρως τη λειτουργία της υπηρεσίας και αναβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών σε δικηγόρους, μηχανικούς και πολίτες απλοποιώντας και επισπεύδοντας τις διαδικασίες.

Ως γνωστόν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που αφορά τις αλλαγές στη λειτουργία των εν λόγω υπηρεσιών, είχε τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, προβλέποντας να αλλάξει όλο το τοπίο που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων.

Οι αλλαγές…

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΧΑ ΑΕ μετατρέπεται σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), με την επωνυμία « Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου». Ο νέος φορέας θα διαθέτει 1.957 θέσεις προσωπικού, ώστε να απορροφηθούν οι 238 άμισθοι και οι 257 δικαστικοί υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων, καθώς και οι 368 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου.
Επίσης προβλέπεται να ενισχυθεί με νομικούς και μηχανικούς, ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά. Δημιουργούνται 17 κτηματολογικά γραφεία με 184 υποκαταστήματα.

Εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της χώρας, καταργούνται.
Όπως εξήγησε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ΄΄η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων με τη μορφή που λειτουργούν σήμερα ανά την Ελλάδα, γίνεται σταδιακά. Ο αρχικός σχεδιασμός για κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Αιγίου και η λειτουργία των υπηρεσιών του μέσα από το Κτηματολογικό Γραφείο στα Καλάβρυτα, απετράπη. Μετά την έντονη αντίδραση και άσκηση πιέσεων από πλευράς του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, δημιουργείται έμμισθο Κτηματολογικό Γραφείο στο Αίγιο αντικαθιστώντας το άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αιγίου, καθώς επίσης και τα Υποθηκοφυλακεία Ακράτας, Καλαβρύτων, Κλειτορίας και Αροανίας.
Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων και σε χρονικό ορίζοντα 2-3 ετών, θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου μέσω του διαδικτύου, χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνει κανείς στο Κτηματολογικό Γραφείο΄΄.

Από τον Απρίλιο λειτουργία με τη νέα μορφή στο Αίγιο

Να σημειωθεί ότι με ενέργειες του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου επισπεύστηκαν οι διαδικασίες και εκτιμάται ότι από τον Απρίλιο κιόλας, η υπηρεσία θα ξεκινήσει να λειτουργεί με τη νέα της μορφή. Ήδη, το Υποθηκοφυλακείο Αιγίου παρέδωσε απογραφικό πίνακα καθώς και όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ψηφιοποίηση των αρχείων που αναλαμβάνει το Κτηματολογικό Γραφείο στο Αίγιο, στο οποίο προϊσταμένη θα είναι η υποθηκοφύλακας Καλαβρύτων Παναγιώτα Παλασοπούλου – Οικονόμου.

Να σημειωθεί ότι το νέο καθεστώς διασφαλίζει και τους υπαλλήλους, οι οποίοι πλέον θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με πλήρη απασχόληση και όχι με το καθεστώς της ημιαπασχόλησης, όπως συμβαίνει σήμερα.

Αντιδράσεις για τα Καλάβρυτα

Εν τω μεταξύ, συνάντηση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τους δύο υφυπουργούς Γιώργο Γεωργαντά και Γιώργο Στύλιο, τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων Ανδρέα Οικονόμου και τον Γραμματέα Σταύρο Σταυρόπουλο, προκάλεσε η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου. Θέμα συζήτησης αποτέλεσε, η κατάργηση του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων και ο Νόμος 4512 του 2018. Οι τοπικοί φορείς διαμαρτυρήθηκαν καθώς το μόνο Πρωτοδικείο στην έδρα του οποίου δεν θα υπάρχει Υποκατάστημα του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδος θα είναι το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων. ΄΄Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζει μεταρρύθμιση για την ψηφιοποίηση των κτηματολογίων, έως τότε όμως, μια ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων θα δημιουργούσε μεγάλες δυσκολίες για τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, αλλά και τους πολίτες της ευρύτερης ορεινής περιοχής΄΄, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της κ. Αλεξοπούλου. «Κακώς οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, δεν είχαν τότε την προσοχή τους και ψήφισαν ένα νόμο που σήμερα δημιουργεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα για την περιοχή μας, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με το υπουργείο, θα εργαστούμε για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας», δήλωσε η βουλευτής.

΄΄Τα βήματα εκσυγχρονισμού δεν σταματούν΄΄

Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου τόνισε πως, ΄΄οι όποιες αντιδράσεις βουλευτών πλέον δεν έχουν κανένα νόημα δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένος νόμος και οργανωτικό πλαίσιο. Η ψηφιοποίηση των αρχείων και η αναβάθμιση λειτουργίας των υπηρεσιών δεν μπορεί να σταματήσει. Τέτοιες ενέργειες υποδαυλίζουν τα βήματα εκσυγχρονισμού που γίνονται, με σκοπό την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων΄΄. ΄΄Άλλωστε, όταν σε πρώτη φάση υπήρχε πρόβλεψη για κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Αιγίου και λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου στα Καλάβρυτα, δεν είχαμε ακούσει ούτε μία «φωνή διαμαρτυρίας» από τους βουλευτές, παρά μόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος αγωνίστηκε για αλλάξει η απόφαση΄΄, πρόσθεσε ο κ. Μπέσκος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ · ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr