background img
banner
banner

Κορώνα ή γράμματα; Το αρχαιότερο παιχνίδι στον κόσμο!

Ένα νόμισμα έχει δύο όψεις κι αν αυτό το γεγονός δεν σας έχει βάλει ποτέ σε σκέψεις, απλά ανατρέξτε στο παρελθόν. Πόσες φορές επηρέασε την ιστορία η πλευρά που ένα κέρμα προσγειώθηκε στο έδαφος;

Το ερώτημα «Κορώνα ή γράμματα», όπως καθιερώθηκε στην εποχή μας κρατάει από τα αρχαία χρόνια! «Πλοίο ή κεφάλι;» αναρωτιόντουσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, καθώς τότε τα κέρματα είχαν από τη μία μεριά ένα πλοίο κι από την άλλη το κεφάλι του Αυτοκράτορα.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η γέννηση αυτού του παιχνιδιού προήλθε από την αρχαία Ελλάδα, όταν τα πιτσιρίκια έβαφαν όστρακα με πίσσα από τη μία μεριά πριν τα πετάξουν στον αέρα!

«Cross and Pile», οι Βρετανοί, «Cara o sello» στο Περού. Όπως κι αν το αποκαλούν στις χώρες του κόσμου ανά τους αιώνες, το σίγουρο είναι πως οι δύο όψεις ενός κέρματος έχουν επηρεάσει ιστορικά γεγονότα, τόσο στον αθλητισμό, όσο και στην ιστορία!

Θέμα τύχης ο πρώτος πιλότος της ιστορίας!

Οι αδελφοί Ράιτ έφεραν τα πάνω – κάτω στον κόσμο με τη σπουδαία ανακάλυψή τους το 1903 και έμειναν για πάντα στην ιστορία! Στη μικρή πόλη Κίτι Χόουκ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, οι Όρβιλ και Γουίλμπουρ Ράιτ πραγματοποίησαν την πρώτη ελεγχόμενη ανθρώπινη πτήση με διπλανό «Flyer».

Ποιος ήταν ο πρώτος πιλότος; Τα δύο αδέλφια έπαιξαν «κορώνα ή γράμματα» την παρθενική πτήση και νικητής αναδείχθηκε ο Γουίλμπουρ!

Πόρτλαντ ή Βοστώνη;

Μία από τις πιο γνωστές ιστορίες ρίψης νομίσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίστηκε το 1845 και καθόρισε την ονομασία του Πόρτλαντ. Οι δύο ιδιοκτήτες ήθελαν να δώσουν την ονομασία της προτίμησής τους στη γη από την αντίστοιχη γενέτειρά τους. Βοστόνη, Μασαχουσέτης και Πόρτλαντ, Μέιν. Το νόμισμα… έκανε τη χάρη στον Φράνσις Πέτιγκρουβ και η πόλη ονομάστηκε Πόρτλαντ!

Ο ρόλος του νομίσματος στη σύγχρονη ιστορία

Ο παράγοντας… τύχη, είναι μέρος της εξέλιξης κάθε αθλήματος. Οι καιρικές συνθήκες, ο τρόπος που θα σκάσει η μπάλα, ένας τραυματισμός σε μία άτυχη στιγμή. Σε κάποια αθλήματα υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας: Από ποια πλευρά θα προσγειωθεί το νόμισμα! Στο Αμερικανικό Ποδόσφαιρο σηματοδοτεί την πρώτη επίθεση. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε αγώνες κρίκετ, για να αποφασιστεί ποια ομάδα θα ξεκινήσει το ματς!

Στη Βρετανία, εάν δύο υποψήφιοι για κάποιο αξίωμα λάβουν ακριβώς των ίδιο αριθμό ψήφων έπειτα από τρεις καταμετρήσεις, οι εκλογές μπορούν να αποφασιστούν με κέρμα.

Θέμα τύχης ή τεχνική;

Αν νομίζετε ότι οι πιθανότητες σε αυτό το παιχνίδι είναι 50-50 κάνετε λάθος! Το στρίψιμο του νομίσματος έχει απασχολήσει κατά καιρούς τους επιστήμονες και αρκετές έρευνες έχουν αφιερώσει χρόνο γύρω από αυτό το μυστήριο.

Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες να προσγειωθεί ένα κέρμα με τα γράμματα είναι περισσότερες, επειδή, μία δεκάρα, για παράδειγμα, είναι ελαφρώς βαρύτερη από την πλευρά των κεφαλών. Μάλιστα, υποστήριξε πως ένα κέρμα που περιστρέφεται κατά την πτώση σε σκληρή επιφάνεια δύσκολα καταλήγει να βγάλει κορώνα.

Οι επιστήμονες έχουν μοιραστεί ακόμα ένα μυστικό. Αν κάποιος κρατά ένα νόμισμα στα δάχτυλά του με την πάνω πλευρά να δείχνει γράμματα, τότε είναι πιο πιθανό ότι αν το ρίξει στον αέρα, στη συνέχεια αυτό θα φέρει γράμματα όταν πέσει στο έδαφος. Υπάρχουν, βέβαια και τα παιχνίδια που… κερδίζουν και οι δύο πλευρές του νομίσματος!

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΣΜΟΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr