background img
banner
banner

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ: Συνεχίζει την παράδοση στην πυγμαχία με τους «μαχητές» του | ΦΩΤΟ

Ο άνθρωπος από τον χώρο του αθλητισμού που φιλοξενούμε σήμερα, ανήκει στην κατηγορία των Αιγιαλέων που δεν δραστηριοποιήθηκαν στον τόπο καταγωγής τους. Όπως αρκετοί ακόμη που έχουμε φιλοξενήσει κατά το παρελθόν (από διάφορους χώρους), οι οποίοι διαπρέπουν συνήθως στην πρωτεύουσα ή το εξωτερικό, όμως με τις επιτυχίες και διακρίσεις τους τιμούν και τον τόπο καταγωγής τους. Τον δικό τους ή των γονιών τους. Ο Λεωνίδας Προμπονάς για όσους ασχολούνται με τον χώρο της πυγμαχίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ήταν επί σειρά ετών πρωταθλητής με τα χρώματα της ΑΕΚ και καταξιωμένος πλέον προπονητής (κορυφαίος στην Ελλάδα το 2000). Γεννήθηκε το 1966 στο Αιγάλεω Αττικής, αλλά πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Μαυρίκι Αιγιάλειας. Τόπο καταγωγής της μητέρας του (ο πατέρας του είναι από τη Νάξο).

«Το χωριό μου και η Αιγιάλεια γενικότερα είναι η πατρίδα μου. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι εδώ το περνάω, κάθε Πάσχα το ζω παραδοσιακά στο χωριό, εδώ είναι το σπίτι που μεγάλωσα, οι παιδικοί μου φίλοι, οι δικοί μου άνθρωποι», μας λέει ο 55χρονος προπονητής και εργολάβος – υδραυλικός στο επάγγελμα. Γυναίκα του είναι η εκπαιδευτικός Σοφία Κούκη, πρώην αθλήτρια και προπονήτρια του χάντμπολ και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Τον Αντώνη και τη Δημητρούλα. Έχει μία ακόμη κόρη τη Μαρία από τον πρώτο του γάμο.

Στο γυμναστήριο της ΑΕΚ από 11 χρονών

Ο Λεωνίδας έφευγε από το σπίτι του στους Αγίους Αναργύρους, μικρό παιδί στα 11 του χρόνια και πήγαινε και παρακολουθούσε τις προπονήσεις των πυγμάχων της ΑΕΚ. «Από μικρό με είχε συνεπάρει το άθλημα. Δεν μπορούσα να γραφτώ βέβαια σε τόσο μικρή ηλικία. Αυτό έγινε στα 14. Έπεσα αμέσως στα «βαθιά» στην ηλικία των 16 και το 1983 με επέλεξε ο Κοστόφ, ο Βούλγαρος προπονητής για την Εθνική Ομάδα. Έπαιξα κατευθείαν στην Ανδρών. Πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας κατέκτησα το 1983 στο κλειστό της ΕΑΠ στην Πάτρα. Ακολούθησαν άλλα δύο, το 1989 και το 1991. Σε διαφορετικές κατηγορίες κιλών. Στα 60, 67 και 71 αντίστοιχα, αλλά η κατηγορία μου, αυτή που αγωνίστηκα για περισσότερα χρόνια ήταν τα 67 κιλά».

Η καριέρα του στα ρινγκ ολοκληρώθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 σε αγώνες στη Ρόδο. «Παρουσία των περίφημων Κουβανών Ολυμπιονικών, του Φέλιξ Σαβόν και του Τεόφιλο Στίβενσον που παρακολούθησαν τους αγώνες. Ήταν μεγάλη τιμή για όλους μας», συμπληρώνει.

Η προπονητική καριέρα

Σχεδόν αμέσως ξεκίνησε η προπονητική καριέρα του Λεωνίδα Προμπονά, καθώς ως αθλητής ακόμη, είχε αποκτήσει από τη σχολή προπονητών διπλώματα Γ΄ και Β΄ κατηγορίας. «Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός, ότι ο προπονητής της ΑΕΚ Πανταζής Μαρκάκης ανέλαβε την Εθνική ομάδα και η θέση στο σύλλογο «χήρεψε». Με τη βοήθεια του μεγάλου δάσκαλου Γιώργου Καπαταϊδάκη ξεκίνησα την προπονητική και παρέμεινα στην ΑΕΚ για πέντε χρόνια».

Ως προπονητής του τμήματος της ΑΕΚ κατέκτησε με την ομάδα του το 2000 στο ΣΕΦ το πανελλήνιο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας ανδρών και ανακηρύχτηκε ο καλύτερος προπονητής της χρονιάς. Κράτησε την ομάδα στη γενική κατάταξη του πρωταθλήματος στη 2η θέση τρεις φορές, το 2001, το 2003 και το 2005, διατηρώντας στην ελίτ του αθλήματος το πυγμαχικό τμήμα.

Οι “Μαχητές του Λεωνίδα”

Το 2011 μετά από παρότρυνση φίλων του και υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίων Αναργύρων ιδρύεται ο πυγμαχικός σύλλογος οι “Μαχητές του Λεωνίδα”. Ένας σύλλογος που δραστηριοποιείται στο Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Στόχος του είναι να εμπλουτίσει την οικογένεια του αθλητισμού με αξιόλογους αθλητές, να μυήσει στα μυστικά του αθλήματος της πυγμαχίας παιδιά, νέους, νέες και να καλλιεργήσει με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό, το ελεύθερο πνεύμα θωρακίζοντάς τους με σιδερένια προσωπικότητα. Το παραπάνω έργο έχει αναλάβει ως προπονητής του συλλόγου ο Λεωνίδας Προμπονάς.

«Στα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου συγκαταλέγονται αξιόλογοι πρωταθλητές διεθνούς επιπέδου που έχουν κυριαρχήσει κατά καιρούς στο άθλημα της πυγμαχίας, αλλά και άνθρωποι που από διάφορες θέσεις έχουν σκοπό να υπηρετήσουν πιστά τους σκοπούς και τους στόχους του συλλόγου. Η αίθουσα πυγμαχίας, που παραχωρήθηκε από το Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, ο οποίος ενήργησε με θετική διάθεση όσον αφορά στη στέγαση του Συλλόγου, βρίσκεται στην οδό Θεοτόκου & Γούναρη στο Καματερό, δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο» τονίζει ο Λεωνίδας Προμπονάς και προσθέτει: «Στα λίγα χρόνια που δραστηριοποιείται έχει στο ενεργητικό του σημαντικές επιτυχίες με μεγαλύτερη φυσικά το 2018 όταν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων – Παμπαίδων που έγινε στην Καβάλα, αναδείχθηκε πρωταθλητής και πολυνίκης σύλλογος κατακτώντας τέσσερα χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο. Μια τεράστια επιτυχία για συνοικιακό σύλλογο».

Φαν των «Λύκαινων» Αιγιάλειας και λόγω συγγένειας

Κλείνοντας, ο Λεωνίδας Προμπονάς κάνει ιδιαίτερη αναφορά και σε ένα τελείως διαφορετικό άθλημα. Το γυναικείο ποδόσφαιρο. «Αγαπώ όλα τα αθλήματα και στηρίζω όλες τις ομάδες της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Όμως για το γυναικείο ποδόσφαιρο και τις Λύκαινες έχω ένα λόγο παραπάνω, για ευνόητους λόγους. Το γένος της μητέρας μου είναι Νικολάου. Στην ομάδα παίζουν οι ανιψιές μου, η Δέσποινα και η Χριστίνα Νικολάου που τις καμαρώνω και τις παρακολουθώ, έστω και από απόσταση. Είμαι υπερήφανος για την πορεία τους. Διαβάζω στο διαδίκτυο και κυρίως στο protionline.gr, το σάιτ της εφημερίδας σας, για τα παιχνίδια και όλες τις δραστηριότητές τους. Εύχομαι ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στα κορίτσια και την ομάδα».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr