background img
banner
banner

«Μην πυροβολείτε το όνειρο…»

«ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΛ ΑΙΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Την απογοήτευση και την αίσθηση αδικίας που διακατέχει τον ίδιο και τους συμμαθητές του που συμμετέχουν στην εσπερινή εκπαίδευση και προετοιμάζονται για πανελλαδικές εξετάσεις εν μέσω πανδημίας, εκφράζει ο πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Αιγίου Άγγελος Γαλιάτσος, με αφορμή το νέο προς διαβούλευση νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Οι μαθητές αντιδρούν ειδικά για το άρθρο στο οποίο αναφέρει στα Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕ.Λ., η Ε.Β.Ε. διαμορφώνεται ενιαία»…

Εκτιμούν μάλιστα ότι με τη νέα πρόταση αυτή το νομοσχέδιο, αγνοεί πλήρως τον λόγο και τον ρόλο ύπαρξης των Εσπερινών Λυκείων της χώρας έτσι όπως διαμορφώθηκε από το Ν. 4547/18 άρθ. 105. Η Εσπερινή εκπαίδευση διώκεται, αφανίζεται και εξοβελίζεται επί της ουσίας η δεύτερη ευκαιρία στη δια βίου μάθηση την οποία το ίδιο το Υπουργείο ευαγγελίζεται.

Οι επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις δεν τους αφήνουν χρόνο…

΄΄Είμαστε μαθητές εργαζόμενοι, όπου πραγματικές ανάγκες, μας ανάγκασαν να διακόψουμε τις εγκύκλιες σπουδές μας σε μικρότερη ηλικία και ενήλικες πια, εργαζόμενοι και συχνά γονείς, αναζητούμε τη δικιά μας ευκαιρία για συνέχιση των σπουδών μας για να βελτιώσουμε την προσωπική και κοινωνική μας υπόσταση. Μέχρι, πριν το νέο νομοσχέδιο, ορθά ο νόμος, λαμβάνοντας υπόψη τη συνταγματική επιταγή για ισονομία και ευταξία, όριζε 1% επιπλέον θέσεις στα ΑΕΙ από τα Εσπερινά Λύκεια, με βάσεις που διαμορφώνονταν μέσα από πανελλήνιες εξετάσεις μεταξύ των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων. Τώρα, ποια συνταγματική ισότητα επικαλούμαστε, όταν αναγκαζόμαστε να «αναμετρηθούμε» στις πανελλήνιες εξετάσεις με τους μαθητές των Ημερήσιων Λυκείων; Ούτε επαγγελματικές υποχρεώσεις έχουν, ούτε οικογενειακές και επιπλέον διαθέτουν άφθονο χρόνο που τους επιτρέπει να παρακολουθούν και φροντιστηριακά μαθήματα΄΄, εξηγεί ο πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς, προσθέτοντας: ΄΄Πραγματικά δεν το κατανοούμε, δεν το ασπαζόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση. Είναι ένας πραγματικός φραγμός και μια κεκαλυμμένη τιμωρία για όσους μαθητές δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν στην εφηβική τους ηλικία τη Β/θμια εκπαίδευση΄΄.

Ζητούν επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς

Γι’ αυτό λοιπόν, όπως τονίζει, ΄΄ζητάμε επισταμένως την επιστροφή άμεσα στο προηγούμενο καθεστώς εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των εργαζομένων μαθητών των Εσπερινών Λυκείων. Ζητάμε, επίσης, την άμεση διαβούλευση όλων των ζητημάτων που απασχολούν την Εσπερινή Εκπαίδευση στο σύνολό της, με σκοπό να υποστηριχθούν οι Εσπερινές Δομές Εκπαίδευσης και να γίνει πράξη η εξαγγελία της Κυβέρνησης για πραγματική υποστήριξη των εργαζομένων που από το προσωπικό τους χρονικό υστέρημα αναζητούν την ελπίδα και το όνειρο΄΄.
Να σημειωθεί ότι στο… πλευρό των μαθητών και οι καθηγητές του Εσπερινού ΓΕ.Λ. Αιγίου.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr