background img
banner
banner

Μόλις 9 νέες άδειες το 2020

ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Παρά το γεγονός ότι εστίαση και αναψυχή διανύουν μία μακρά περίοδο απραξίας, υποχρεωτικά λόγω των μέτρων ενάντια στην πανδημία, η ανεργία και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, ώθησαν κάποιους Αιγιαλείς στο να δρομολογήσουν την ίδρυση τέτοιων επιχειρήσεων, «πατώντας» προφανώς στο γεγονός ότι όσο και να δυσκολέψουν οι καταστάσεις, οι καταναλωτές θα στρέφονται πάντα στα αγαθά.

“Οι επιχειρήσεις της εστίασης, έχουν δικαίως λάβει μεγάλη στήριξη από το κράτος, και θα λάβουν και περαιτέρω στήριξη. Παράλληλα, ετοιμάζουμε και πέραν του ΕΣΠΑ για τις θερμάστρες, ειδικό πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων” δήλωνε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στην εστίαση “πνέουν τα λοίσθια” και κάνουν λόγο για μια κατάσταση που πια δεν μπορεί να ανατραπεί, προς την απόλυτη καταστροφή. Οι άνθρωποι αυτοί ζούνε με τα επιδόματα των 534 ευρώ για μήνες. Και κάποιοι, δεν τα λαμβάνουν καν, ούτε και αυτά. Όταν κάποια στιγμή στο μέλλον “ανοίξει” ξανά ο κλάδος, οι αναστολές θα… λήξουν και θα ξεκινήσουν τα “λουκέτα”. Λόγω της καταστροφής του κλάδου, υπολογίζεται ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης στην Αιγιάλεια, ίσως να μην μπορέσουν να ανοίξουν ποτέ ξανά.
Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι λίγοι “γενναίοι” Αιγιαλείς, πήραν τα “ρίσκα” τους, τους τελευταίους μήνες και… τόλμησαν να καταθέσουν νέες επιχειρηματικές αιτήσεις, προσπαθώντας να διατηρήσουν την “επαγγελματική” τους υπόσταση αφ’ενός και αφ’ετέρου να μπορούν να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο, δίχως κορωνοϊούς, χωρίς εξαντλητικά υγειονομικά μέτρα, δίχως την επαγγελματική ανασφάλεια της επόμενης μέρας.

“Take Away” και παντοπωλεία

Ερωτώμενος από τo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής Γιώργος Φραγκονικολοπουλος για το θέμα, διευκρινίζει: «Οι άδειες που έχουν εκδοθεί στην Αιγιάλεια είναι μονάχα ένας πολύ μικρός αριθμός. Αυτές οι άδειες, αφορούν δύο – τρία καταστήματα που η λειτουργία τους, στηρίζεται πρωτίστως στις “Take Away” υπηρεσίες ή στην παράδοση κατ’ οίκον.
Είναι επιχειρήσεις μέσα στο Αίγιο και είναι café – snak κυρίως, άδειες. Οι υπόλοιπες έξι νέες επιχειρηματικές άδειες που προέκυψαν, αφορούν την ευρύτερη περιοχή και είναι παντοπωλεία, καταστήματα που έχουν άμεση σχέση με το φαγητό.

Οι νέες επιχειρήσεις ¨ενεργοποιήθηκαν¨ μετά από το καλοκαίρι που πέρασε και οι άδειες τους εκδόθηκαν τώρα, δηλαδή μέσα στον πρώτο μήνα του νέου χρόνου. Αυτές είναι όλες κι όλες για τώρα, βάσει των επίσημων στοιχείων που υπάρχουν στο δήμο» τονίζει ο κ. Φραγκονικολόπουλος.

«Όταν ανοίξει οριστικά η αγορά, τότε θα εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση»

«Τα πράγματα δεν είναι καλά και σαφώς η αγορά έχει τρομερό πρόβλημα ρευστότητας και ο κορωνοϊός, δυσχεραίνει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση και στην ψυχολογία και στο “πρακτικό” της καθημερινότητας για όλο τον κόσμο. Ίσως αυτό να αλλάξει θετικά, όταν η αναψυχή και η εστίαση ¨επαναλειτουργήσουν¨ επιτέλους», τονίζει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, αναφορικά με το πώς έχει η κατάσταση στην ψυχολογία του κόσμου και στην αγορά και καταλήγει: «Περιμένουμε τα οριστικά μέτρα που θα παρθούν από την κυβέρνηση και έπειτα θα μπορέσουμε να κινηθούμε πολιτικά, σε όποια κατεύθυνση. Εάν ανοίξει οριστικά όλη η αγορά, τότε μόνο θα εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση και το πώς μπορούμε σε τοπικό επίπεδο να το διαχειριστούμε σωστά όλο αυτό. Η αγορά υπολειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Υπάρχει μεγάλη πτώση και προβλέπω ότι αυτή η σημερινή εικόνα και η οικονομική “πιεστική” περίοδος που διανύουμε, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε βάθος χρόνου».

Ανασταλτικός παράγοντας ο φόβος για κάθε επαγγελματικό ξεκίνημα

Υπάρχουν ορισμένες λίγες αιτήσεις που ¨εκκρεμούν¨ και αφορούν σε άμεσο άνοιγμα καταστημάτων εστίασης ή μπαρ, όταν πια… καλυτερεύσει η εικόνα με τον ιό και το επιτρέψει το επιδημιολογικό φορτίο. Όταν ανακοινωθεί η ¨επαναλειτουργία¨ της αναψυχής και της εστίασης, προβλέπεται ότι θα υπάρχουν περιπτώσεις στην Αιγιάλεια που στρέφονται ή σκέφτονται ήδη μία τέτοια λύση, παρά τις αντίξοες συνθήκες γενικά. Προφανώς και υπάρχει ο γενικός φόβος, όμως ο φόβος αυτός δίνει ταυτόχρονα και το έναυσμα για… προσπάθεια και εξέλιξη σε κάποιους πιο τολμηρούς.

Το τοπίο όμως, για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εχθρικό και το ρίσκο είναι μεγάλο στις συνθήκες των… ¨ισχνών αγελάδων¨ καθώς ουσιαστικά μέτρα στήριξης δεν υπάρχουν από την κυβέρνηση και οι φόβοι έτσι, να γίνονται ανασταλτικοί παράγοντες για επαγγελματικό ξεκίνημα.

150 οι νέες αιτήσεις στην Πάτρα – 9 μόνο στην Αιγιάλεια

Να σημειωθεί ότι, συνολικά 150 αιτήσεις για νέες άδειες καταστημάτων εστίασης ή και μεταβιβάσεις, έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πατρέων το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν αποκλείονται και νέες κινήσεις ή νέες αιτήσεις λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα σφυγμός στο ¨επιχειρείν¨ του συγκεκριμένου κλάδου.
Βεβαίως, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αλλά και της υγειονομικής που βρίσκεται σε εξέλιξη και συμπαρασύρει οικονομία και όλα τα κοινωνικά στρώματα, οι αιτήσεις είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες άλλων ετών.

Στον αντίποδα όμως, στην Αιγιάλεια υπάρχουν ¨νέοι¨ καταστηματάρχες εστίασης και αναψυχής, που δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο επαγγελματικά και σε αυτόν τον τομέα έχουν επενδύσει μόνο, ή είναι άνθρωποι που ακολουθούν για χρόνια και με μεγάλη επιτυχία το ρεύμα της εποχής. Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι που οι ανάγκες της ζωής, τους αναγκάζουν να στραφούν για πρώτη φορά στην ζωή τους στο ¨επιχειρείν¨.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φάσμα… χρεοκοπίας και ¨λουκέτου¨

Ερωτώμενος ο γνωστός Αιγιαλέας επιχειρηματίας της εστίασης Κώστας Σωτηρόπουλος, για το πώς βιώνει την κατάσταση που επικρατεί και αν… επιβιώνει ο κλάδος ακόμα, σπεύδει να τονίσει: «Πιστεύω ότι ο κλάδος έχει πάρει τα λιγότερα κρατικά μέτρα στήριξης. Η πολιτεία δεν βοήθησε και ούτε το κάνει ως έπρεπε. Ναι… προέχει η προστασία και η υγεία του κόσμου και των καταναλωτών, σεβαστό και σωστό αυτό. Αλλά αφού υποχρεούμαστε να διατηρούμε τα καταστήματά μας κλειστά, νομίζω ότι και το υπουργείο υποχρεούται να μας ενισχύσει γενναία. Όχι με… ψίχουλα και ¨πενταροδεκάρες¨» αναφέρει ο επαγγελματίας και συνεχίζει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αναψυχή και η εστίαση δεν είναι για κοινωνικά πειράματα. Βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα του… ¨λουκέτου¨. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματά μας και έπειτα να τα ξανακλείσουμε, θα ήταν καταστροφικό αυτό. Προβλέπω ότι το ¨πράσινο φως¨ της επαναλειτουργίας, θα δοθεί από την κυβέρνηση μετά το Πάσχα. Και αν γίνει έτσι… είναι επιβεβλημένο η πολιτεία να δράσει άμεσα με γερά κονδύλια ενίσχυσης. Δεν ζητάμε δάνεια από την κυβέρνηση, ούτε επαιτούμε. Να μπορούμε να επιβιώνουμε ζητάμε».

«Ο κλάδος της εστίασης διανύει τη χειρότερη φάση της επαγγελματικής ιστορίας του»

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο οικονομικό βοήθημα που έχουν λάβει οι επαγγελματίες της εστίασης στην Αιγιάλεια, ήταν απολύτως… μηδαμινό. Υπήρξαν μάλιστα και επιχειρήσεις που δεν έλαβαν κανένα απολύτως βοήθημα, δεν ¨μπήκανε¨ χρήματα. Οι περιβόητες ¨επιστρεπτέες προκαταβολές¨ που το υπουργείο εξ αρχής ανέφερε ως ¨σωτήρια¨ λύση, τελικά μόνο λύση δεν αποδείχθηκε για τον κλάδο.

«Το τελευταίο βοήθημα προς τις επιχειρήσεις ήταν από… μηδέν σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι και 2000 ευρώ το ανώτερο ποσό. Και αυτό, όχι φυσικά για έναν μήνα με κλειστά μαγαζιά, αλλά για μια ¨σεζόν¨! Θα έπρεπε η κυβέρνηση να βοηθήσει απευθείας τους ιδιοκτήτες, στον τραπεζικό λογαριασμό της εκάστοτε επιχείρησης και όχι μέσω των τραπεζών, με δάνεια… 80% και 70% και επιδοτήσεις και μια σειρά από ταλαιπωρίες που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό, οικονομικό αντίκρισμα, με ¨άλλα¨ τραπεζικά κριτήρια, που δεν γνωρίζαμε.
Δυστυχώς, διανύουμε τη χειρότερη φάση της ιστορίας της εστίασης. Και είναι πραγματικά λυπηρό αυτό…» καταλήγει να πει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου ¨VostiZza Pritocafe¨ στο κέντρο της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr