background img
banner
banner

Μόνο… βιτρίνες στην αγορά, μόνο… οθόνες στα μαθήματα

ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΣΕ ‘‘ΧΑΡΝΤ ΡΟΚ’’ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΕΜΠΟΡΟΙ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Τα ¨σκληρά¨ περιοριστικά μέτρα που ισχύουν εδώ και δύο εικοσιτετράωρα στην Αιγιάλεια λόγω της πανδημίας, έφεραν τα ¨πάνω – κάτω¨… όχι μόνο στην καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά πολύ περισσότερο, αλλαγές ¨πισωγυρίσματος¨ και σε οικονομικό επίπεδο. Δύο από τους κλάδους που βρίσκονται να ¨πληρώνουν τη νύφη¨ λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, είναι τα καταστήματα του λιανεμπορίου και η εκπαίδευση, με τους μεν επιχειρηματίες να κάνουν λόγο για τη ¨χαριστική βολή¨ της κυβέρνησης ως προς τη βιωσιμότητά τους, τους δε μαθητές και εκπαιδευτικούς να ¨υποχρεώνονται¨ να στηθούν πάλι μπροστά από την ¨παγωμένη¨ οθόνη της διαδικτυακής εκμάθησης.

Το ιικό φορτίο και τα πολλά κρούσματα των τελευταίων βδομάδων σε ολόκληρη την Αιγιάλεια, δεν άφησαν ¨άπραγους¨ τους λοιμοξιολόγους.

Το lock down οριστικοποιήθηκε, οριστικοποιώντας όμως έτσι τα δεκάδες προβλήματα που φέρνει και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα μαγαζιά της περιοχής που ¨αργοπεθαίνουν¨ έπειτα από αυτά τα μέτρα, αναδεικνύοντας έτσι τα μεγάλα καταστήματα των σουπερ μάρκετ σε ¨νικητές της κούρσας της επιβίωσης¨.

Παπαδόπουλος: «Η απόγνωση επέστρεψε στα πρόσωπα όλων μας»

Ερωτώμενος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας Λάμπης Παπαδόπουλος, για το ποιες είναι οι επιπτώσεις που έχει η αγορά με αυτό το τρίτο κατά σειρά lock down που ζει η περιοχή, τόνισε: «Στοχοποιούν το λιανεμπόριο σαν τον μοναδικό υπαίτιο. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχει συσσώρευση κόσμου, στις πλατείες υπάρχει συσσώρευση κόσμου, στα σούπερ μάρκετ επίσης… το λιανεμπόριο τους πείραξε! Υποχρεούμαστε να “δεχτούμε” αυτό το lock down, το τρίτο σε λιγότερο από έναν χρόνο και πλέον μιλάμε για μια πολύ πιεστική κατάσταση σε κάθε επίπεδο, για κάθε επιχειρηματία και την οικογένειά του. Ο κόσμος είναι πολύ ¨σκασμένος¨ και η απόγνωση επέστρεψε στα πρόσωπα όλων μας. Διανύουμε μια ¨μαυρίλα¨ που δεν θα ξεπεραστεί εύκολα από κανέναν, σε κανέναν κλάδο», αναφέρει γεμάτος αγωνία ο κ. Παπαδόπουλος.

Και δεν έχει άδικο… γιατί το αίσθημα της ανασφάλειας, κυριαρχεί πλέον παντού στον εμπορικό κόσμο, ο οποίος ξυπνάει στο κάθε μέρα του δίχως να ξέρει καν τι του έχει ξημερώσει.
Η απογοήτευση και η ανασφάλεια είναι το κυρίαρχα συναισθήματα όλων και αυτά τα αρνητικά αισθήματα έχουν γίνει πλέον φόβος πια, για πολλούς.

«Οι επιστρεπτέες προκαταβολές και οι δανεισμοί, είναι αυτό που λένε οι ίδιες οι λέξεις» 

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρόεδρος, επισημαίνει στo protionline.gr για τις κρατικές βοήθειες και τα ¨πακέτα¨ στήριξης του κλάδου: «Οι επιστρεπτέες προκαταβολές και οι δανεισμοί, είναι ακριβώς αυτό που λένε οι ίδιες οι λέξεις: ¨Επιστρεπτέες¨ και δάνεια. Πού θα βρει ο έμπορος τα χρήματα να πληρώσει τα δάνεια του ή τις προκαταβολές, όταν του “λουκετάρεις” το μαγαζί; Πώς να ανταποκριθεί στα έξοδα και τις υποχρεώσεις του ο εκάστοτε μικρός επιχειρηματίας, στην οικογένεια και τις ανάγκες του καταστήματός του; Ο κόσμος προέρχεται από μία επίπονη “δεκαετία” οικονομικής κρίσης, με πυροδάνεια, σεισμοδάνεια, συσσωρευμένα χρέη και οικονομικά “υπόλοιπα”. Πόσο να αντέξει πια όμως αυτός ο κλάδος; Πώς να “δώσει” μια κυβέρνηση η οποία δεν εισπράττει; Και εδώ… έρχεται και το μεγαλύτερο ερώτημα: Ξέρει πού τα δίνει, όσα δίνει; Ξέρει που πηγαίνουν; Ξέρει το κράτος ποιοι τα καρπώνονται; Ξέρει σε ποια “χέρια” φτάνουν τα κονδύλια αυτά;». Σε άλλη ερώτηση για το αν όντως έχει γίνει καλή διαχείριση των οικονομικών βοηθημάτων από πλευράς υπουργείου, σπεύδει να πει: «Κάθε μέρα προκύπτουν και ακούγονται νέες καταγγελίες για “σικέ” βοηθήματα, για “μαϊμού” επιχορηγήσεις. Έχουν λάβει κονδύλια επιχειρήσεις που “στήθηκαν” μέσα σε μια νύχτα, έχουν ακουστεί περιπτώσεις ότι εγκρίνονται απίστευτα μεγάλα νούμερα κυβερνητικών βοηθημάτων σε εταιρείες που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να λάβουν. Και την ίδια στιγμή, υπάρχουν μαγαζιά του λιανεμπορίου που δεν πήραν παρά μόνο μία ή και καμία επιστρεπτέα».

Η εκπαίδευση επανέρχεται… στην ‘‘πρότερη’’ κατάσταση της τηλεκπαίδευσης

Μετά την απόφαση του υπουργείου να τεθεί η περιοχή σε καραντίνα και κλείσιμο εκ νέου των σχολείων, ο κλάδος των εκπαιδευτικών και των μαθητών επανέρχεται… λίγο ως πολύ στην ¨πρότερη¨ κατάσταση, αυτήν της τηλεκπαίδευσης. Για τα δημοτικά σχολεία το διαδικτυακό χρονικό πρόγραμμα θα είναι πάλι στις 14:10 το μεσημέρι με 17:20 το απόγευμα, ενώ τα ιντερνετικά μαθήματα των γυμνασίων και λυκείων, επανέρχονται στις γνωστές από το δεύτερο lock down, πρωινές ώρες των 8:10 το πρωί με 13:30 το μεσημέρι. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα εφαρμοστεί αυτό ακριβώς το πρόγραμμα, ενώ σε λίγες περιπτώσεις, θα αποφασιστεί μια μικρή χρονική ¨μετατόπιση¨ ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Έτσι, ένα πλήθος κόσμου μπαίνει ξανά στην διαδικτυακή ¨ταλαιπωρία¨ των κακών συνδέσεων, του ασθενούς σήματος του δικτύου και το… άγχος των παιδιών και των κηδεμόνων να ¨συνδεθούν¨ σε σωστό χρόνο.

Ελευθεριώτης: «Το μεγάλο “κόστος” είναι το “ψυχοσυναισθηματικό” κόστος για τα παιδιά»

Ερωτώμενος ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Ελευθεριώτης, για το αν υπάρχει η σωστή υποδομή για τα ιντερνετικά μαθήματα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν έχουν δοθεί από το υπουργείο Παιδείας, εκ νέου κάποια τάμπλετ ή άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός. Όσα ήταν να δοθούν, είχαν ήδη δοθεί από την σχολική επιτροπή και κάποια… ελάχιστα που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση, το οποία έχουν διατεθεί προ μηνών. Επιπλέον εξοπλισμός δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο οποίος θα μπορούσε να χορηγηθεί σε μαθητές». Σε άλλη ερώτηση τoυ protionline.gr για το αν, κατ’ εκτίμησή του, θα υπάρξουν άλλα προβλήματα, τονίζει: «Ένα «ευτύχημα» για εμάς, είναι ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα τελείται την απογευματινή ώρα. Αυτό, εκτός από “εξυπηρετικό” και για γονείς και για εκπαιδευτικούς, είναι θετικό για πολλές οικογένειες που έχουν παιδιά σε διαφορετικές βαθμίδες και έτσι, αποφεύγουμε τις περιπτώσεις του να χρειάζονται περισσότερα από ένα λάπτοπ ή τάμπλετ, για κάθε οικογένεια. Δηλαδή, έχουμε αποφυγή επιπλέον οικονομικού κόστους για τους γονείς της Αιγιάλειας. “Διαμοιράζεται” το κόστος, κατά κάποιον τρόπο. Η προηγούμενη εμπειρία της τηλεκπαίδευσης μας δίδαξε πολλά πράγματα και επάνω σε αυτή την εμπειρία θα βαδίσουμε για να τα καταφέρουμε. Ο σχολικός “κόσμος” αυτή την φορά ξέρει τι πρόκειται να αντιμετωπίσει, ξέρει τι να περιμένει. Όμως, υπάρχει και το μεγάλο κόστος που λέγεται “ψυχοσυναισθηματικό” κόστος. Αυτό που βλέπω και καταλαβαίνω από την καθημερινότητα, είναι πως οι μαθητές είναι συναισθηματικά επιφορτισμένοι με όλες αυτές τις συνεχόμενες αλλαγές και τις εξελίξεις. Αυτό το κόστος, είναι και γνωστικό. Αλλά αυτό που υπερισχύει σαν άποψη είναι ότι στα παιδιά, θα έχουν “ψυχοσωματικές” επιπτώσεις αυτές οι συνεχόμενες αλλαγές διδασκαλίας. Και αυτό, είναι το μείζον θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι εκπαιδευτικοί και οι κηδεμόνες».

Απογοήτευση και αγανάκτηση

Τις γνώσεις τους, οι μαθητές ίσως να μπορούν τελικά να τις καλύψουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Αυτό, μπορεί να γίνει είτε με κάποιες πρόσθετες ώρες, είτε από τις διακοπές του Πάσχα υπό μορφή ¨σφήνας¨ διαδικτυακών ωρών, είτε στις αρχές του καλοκαιριού με την επιμήκυνση του διδακτικού έτους. Όμως σε συναισθηματικό επίπεδο… τους μαθητές τους περιμένει η απογοήτευση και η αγανάκτηση, κάτι που δεν ¨καλύπτεται¨ από καμία πρόσθετη διδακτική ώρα. Στο δε λιανεμπόριο, το οποίο και εκπροσωπούν ούτε λίγο ούτε πολύ… τουλάχιστον το 20% του κόσμου των Αιγιαλέων, τα πράγματα δείχνουν πως δεν έχουν πια οικονομική αντοχή και ¨επιστροφή¨, με την βεβαιότητα κάποιων από τον ίδιο τον κλάδο να αναφέρουν ότι πολύ σύντομα, οι μισές επιχειρήσεις της περιοχής δεν θα αποφύγουν τελικά το οριστικό «λουκέτο»…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr