background img
banner
banner

Πιο αναγκαίες από ποτέ οι προσλήψεις στο Νοσοκομείο Αιγίου

ΤΟ 40% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ – ΔΥΝΑΜΙΚΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – 200 ΝΕΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ 70.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Η πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής καθώς επίσης και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων που σε κάποια τμήματα είναι περισσότεροι των μονίμων, είναι τα κυριότερα θέματα στα οποία εστίασαν χθες, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, οι υγειονομικοί του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Οργανική Μονάδα Αιγίου). Κατέστησαν δε επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των μονάδων υγείας της περιοχής ώστε να προχωρήσει και ο εμβολιασμός ενάντια στον covid, καθώς προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς…

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πύλη του νοσοκομείου και διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα, δεδομένου ότι το Σωματείο Εργαζομένων «Ασκληπιός» παραμένει ανενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές. Επίσης, η κινητοποίηση οργανώθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ. Το «παρών», εκτός από νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό και εργαζόμενους του νοσοκομείου, έδωσαν φορείς και σωματεία που συμπαραστέκονται στον αγώνα των υγειονομικών, ο οποίος κρίνεται βαρύνουσας σημασίας, ειδικά εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης που δείχνει να μην έχει τέλος…

Και πώς να μην προβληματιστεί κανείς ακούγοντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αναφέρουν πως στο μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής που καλύπτει πληθυσμό 70.000, το μόνιμο προσωπικό τείνει να γίνει… μειοψηφία με αρκετά τμήματα να καλύπτονται επί το πλείστον από επικουρικούς. Πώς να μην βγάλει συμπεράσματα για τις προθέσεις του υπουργείου που χρήζει το νοσοκομείο ως το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής αλλά δεν το ενισχύει με προσωπικό περιμένοντας εκ των ενόντων να σηκώσει και αυτό το μεγάλο βάρος του εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό.

Συμπαράσταση από σωματεία και φορείς

Με αυτούς τους προβληματισμούς και με διάθεση στήριξης του αγώνα των ανθρώπων του νοσοκομείου, παρευρέθηκαν ή χαιρέτισαν τη συγκέντρωση, Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγιαλείας, αλλά και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος και «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγγελική Κουρή, αποδεικνύοντας πως η ανάγκη ενίσχυσης του νοσοκομείου είναι υπόθεση όλων των Αιγιαλέων και όχι μόνο αυτών που το στελεχώνουν.

Πολύ εύστοχα τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου Αιγίου Αποστόλης Ασπρούκος και Αποστόλης Σταθόπουλος δήλωσαν στις ομιλίες τους πως δεν προτάσσουν το θέμα της ενίσχυσης του μόνιμου προσωπικού με μονίμους, για να λάβουν τις άδειες που δικαιούνται, αλλά για να θωρακιστεί η τοπική κοινωνία και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στο… αποκούμπι υγείας των κατοίκων της Αιγιάλειας.

Οι εργαζόμενοι κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσουν την προσπάθειά τους ένα… βήμα πιο πέρα κινούμενοι δραστικά και διεκδικώντας λύσεις. Έγινε δεν γνωστό πως οι επικουρικοί παραμένουν απλήρωτοι και γι’ αυτό εξέφρασαν τη βούληση να πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου Θανάση Γεωργάκη. Τόνισαν δε πως η διοίκηση του νοσοκομείου πασχίζει να το αναβαθμίσει κτιριακά και σε εξοπλισμό σχολιάζοντας πως ορθά κάνει, πλην όμως είναι βασική ανάγκη να στελεχωθεί και με το απαραίτητο προσωπικό.

Και να έρθουν εμβόλια δεν υπάρχει προσωπικό…

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν εκτενώς και στο θέμα του εμβολιασμού που έχει επωμιστεί το νοσοκομείο, λέγοντας: ΄΄Δεν υπάρχουν εμβόλια κι αυτό φαίνεται γιατί εμείς ως εμβολιαστικό κέντρο, ως νοσοκομείο που απευθύνεται σε 70.000 πληθυσμό κάνουμε 400 εμβόλια την εβδομάδα. Από αυτά τα μισά είναι δεύτερες δόσεις και τα άλλα μισά πρώτες. Δηλαδή μιλάμε για 200 εμβολιαζόμενους από μία περιφέρεια 70.000 ανθρώπων και είναι να απορεί κανείς πότε θα τελειώσει ο εμβολιασμός και θα απαλλαγούμε από την πανδημία. Αν έρθουν τα εμβόλια είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί προσωπικό. Μπορεί ο χειρουργός που πρέπει να μπει στο χειρουργείο να κατέβει να εποπτεύει τον εμβολιασμό; Μπορεί να το κάνει ο παθολόγος που εφημερεύει δέκα ημέρες τον μήνα; Εφόσον εξασφαλιστούν νέα εμβόλια χρειάζεται και νέο προσωπικό. Τα νοσοκομεία είναι τριτοβάθμιες μονάδες υγείας και δεν έχουν ρόλο εμβολιαστικού κέντρου. Ο εμβολιασμός ανήκει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας όπως έχουμε δύο και στην Αιγιάλεια. Ωστόσο δεν γίνονται εκεί εμβόλια ελλείψει σκευασμάτων αλλά και ελλείψει προσωπικού. Αν στερήσουμε προσωπικό από τις κλινικές από τους ήδη εργαζόμενους, υποβαθμίζεται η υγεία της περιοχής. Αυτό δεν είναι θεωρητικό΄΄.

Επισήμαναν ακόμη πως ΄΄τα νοσοκομεία δεν μπορούν να γίνουν νοσοκομεία μιας νόσου διότι σε αυτή την περίπτωση υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας΄΄. Σημείωσαν ακόμη πως ΄΄τα νοσοκομεία πάσχουν από τη μονιμοποίηση του προσωπικού. Πριν ένα χρόνο στη συγκέντρωσή μας είπαμε πως εξαιτίας των επικουρικών πήραμε οι μόνιμοι τις άδειές μας. Τώρα το επικουρικό προσωπικό αποτελεί το 40% περίπου του νοσοκομείου. Δεν είναι ότι δεν θα μπορούμε να πάρουμε τις άδειές μας. Είναι ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Υπάρχουν τμήματα όπως π.χ. στην τροφοδοσία, την καθαριότητα, τη φύλαξη, τους τραυματιοφορείς όπου το προσωπικό το επικουρικό είναι περισσότερο από το μόνιμο. Έχουμε αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και η μονιμοποίηση είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του νοσοκομείου΄΄.

Το δεδικασμένο του Αγ. Νικολάου Κρήτης για μονιμοποίηση

Αναφέρθηκε ακόμη το δεδικασμένο ότι συμβασιούχοι από τον Άγ. Νικόλαο Κρήτης προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και με βάση την κοινοτική οδηγία που υπερισχύει του ελληνικού συντάγματος, δικαιώθηκαν και πλέον το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να τους μονιμοποιήσει. ΄΄Αναλόγως πρέπει να κινηθούμε κι εμείς. Πρόκειται για συμβασιούχους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πάνω από 24 μήνες΄΄, σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Τη συμπαράσταση του ιατρικού κόσμου μετέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας με ειδική αναφορά στο ζήτημα των εμβολίων και την ανάγκη λειτουργίας ως εμβολιαστικών κέντρων και των Κέντρων Υγείας της Αιγιάλειας. επίσης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, χειρουργός του νοσοκομείου και εκπρόσωπος στη διοίκηση Αριστείδης Κοκορές τόνισε πως ΄΄δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για το ΕΣΥ, γι’ αυτό δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού και δεν μπορούν να πάρουν άδειες και ρεπό οι εργαζόμενοι. Είμαστε η μόνη χώρα που προσλαμβάνει γιατρούς χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές΄΄.

Τα αιτήματα που τέθηκαν
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αιγίου, έθεσαν τα εξής αιτήματα: Τακτικός επαναλαμβανόμενος έλεγχος του προσωπικού των νοσοκομείων για την πρόληψη της διασποράς της νόσου, αρχής γενομένης από τα τμήματα αυξημένης έκθεσης. Έλεγχος και των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο. Επαρκή μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία σύμφωνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές. Άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να συμβάλλει στην πρόληψη, στην παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, ήπιων κρουσμάτων αλλά και των εμβολιασθέντων. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Καμία καθυστέρηση στη διαδικασία των κρίσεων και πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον με την εκπλήρωση των τυπικών προσόντων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να στελεχωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με κατεπείγουσες διαδικασίες. Να ενταχθούν στο σχεδιασμό και οι ιδιώτες ιατροί. Και να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr