background img
banner
banner

Προσδοκούν… ανάσα ρευστότητας

ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΧΑΜΗΛΟΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΩΣ 50.000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΩΣ 80%

«Ανάσα» ρευστότητας από την πρόσβασή τους σε τραπεζικό δανεισμό, προσδοκούν πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αιγιάλειας που υφίστανται τραγικές συνέπειες εξαιτίας των μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που λόγω του μικρού μεγέθους τους έχουν μέχρι σήμερα περιορισμένη δυνατότητα για λήψη δανείων από πιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα μέσω του νέου Εγγυητικού Ταμείου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν δάνεια έως 50.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 200.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του νέου ταμείου που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με 220 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις εμπορικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν, συνεισφέροντας το υπόλοιπο ποσό.

Με ποσοστό κάλυψης που θα φθάνει το 80%

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης και α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αριστείδης Τηλιγάδης, ΄΄τα δάνεια θα φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, με υψηλό ποσοστό κάλυψης που θα φθάνει το 80%, γεγονός που σημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις που θα ζητούνται από τις τράπεζες θα περιορίζονται περίπου στο 20% του δανείου΄΄.

Σημειώνει δε πως είναι σημαντικό ότι, όπως ανακοινώθηκε, ΄΄τα νέα δάνεια θα δοθούν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία και ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ έχοντας υποστεί μείωση του τζίρου τους σε σχέση με το 2019 και δυστυχώς στην περιοχή μας υπάρχουν πολλές. Εκτός από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που είχαν δραστηριότητα από το 2019 και πριν, δυνατότητα δανειοδότησης θα έχουν και οι νεοϊδρυθείσες, δηλαδή αυτές που δραστηριοποιήθηκαν το 2020, χρονιά κατά την οποία ξέσπασε η πανδημία, καθώς και αυτές που έκαναν έναρξη το τρέχον έτος΄΄.

Σημειώνεται ότι το ανώτατο ποσό του δανείου ορίζεται στις 50.000 ευρώ ή στο 25% του τζίρου τους για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, ενώ το επιτόκιο δανεισμού θα καθορίζεται από την τράπεζα.

Προϋποθέσεις

Επιλέξιμες είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, είναι τραπεζικά ενήμερες (έχουν οφειλή < 90 ημερών) κατά την ημερομηνία της αίτησης, ενώ δεν έχουν ενταχθεί στον Α’ και Β’ Κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ενώ τα δάνεια είναι 5ετούς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.
Πληροφορίες μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι από την Αιγιάλεια, είτε στους λογιστές τους είτε στο τηλέφωνο του Επιμελητηρίου Αχαΐας 2610277779.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr