background img
banner
banner

Σήμερα η… ώρα των τελών

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ – ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΙΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στο… τερέν της Οικονομικής Επιτροπής το μεσημέρι αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ, μεταφέρεται σήμερα η «αναμέτρηση» των δημοτικών τελών, με τη μεν δημοτική αρχή να υπενθυμίζει την εκ της Οικονομικής Υπηρεσίας εισηγούμενη αύξηση κατά 10%, τη μεν αντιπολίτευση να θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση, δεδομένης της οικονομικής δυσμένειας που έφεραν τα μέτρα covid στους δημότες.

Το… σήριαλ καθορισμού των τελών φωτισμού και καθαριότητας πρέπει να λάβει σήμερα τέλος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού…

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της αντιπολίτευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε υιοθετήσει μείωση των τελών 10%, ωστόσο μετά την αποδοχή της προσφυγής του δημάρχου από την Αποκεντρωμένη, το θέμα επανέρχεται εκ νέου αλλά με νέα δεδομένα, καθώς προέκυψαν νέες δαπάνες από πλευράς δήμου που ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ. Κάπως έτσι, η εισήγηση της δημοτικής αρχής για μηδενικές αυξήσεις, δεν αποκλείεται να γίνει αύξηση 10% των τελών ποσοστό που κατά την Οικονομική Υπηρεσία είναι απαραίτητο για να καλυφθούν τα συμπληρωματικά έξοδα.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση που από την Πέμπτη μελετά τα νέα οικονομικά δεδομένα που έλαβε από την Οικονομική Υπηρεσία, σκοπεύει να επανέλθει με νέα εναλλακτική τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία, αν δεν είναι εφικτό να αγγίζει το 10%, τουλάχιστον να περιλαμβάνει μείωση της τάξεως του 4% με 5%.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Εξακολουθούμε να υιοθετούμε την άποψη της Ο.Υ. για αύξηση 10%»

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το θέμα των τελών οδηγείται σε μία «διαπραγμάτευση» μεταξύ των παρατάξεων και δεν αποκλείεται τελικώς να προταθούν μηδενικές αυξήσεις από τη δημοτική αρχή ώστε να έρθει… κοντά στην πρόταση της αντιπολίτευσης, κάτι για το οποίο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας είχε προϊδεάσει μέσω της «Π» την Παρασκευή, με κάλυψη της δαπάνης από άλλους κωδικούς, έτσι ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Ερωτηθείς πάντως από τo protionline.gr, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, εξέφρασε την αναγκαιότητα να ακολουθήσει την πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας, λέγοντας: ΄΄Εξακολουθούμε να υιοθετούμε την άποψη της Οικονομικής Υπηρεσίας για αύξηση της τάξεως του 10%. Θέλουμε μηδενικές αυξήσεις, αυτή ήταν η πρότασή μας, ωστόσο με τα νέα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο δεν μας αφήνει περιθώρια΄΄, επισήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Την ίδια στιγμή, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν και στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, εκφράζουν επιφυλάξεις από την μελέτη των οικονομικών στοιχείων, κάνοντας γνωστό ότι οι πρόσθετες δαπάνες δεν είναι μόνο οι 580.000 ευρώ αλλά και επιπλέον 195.000 ευρώ από χρήματα που δεν καταβλήθηκαν από τους επαγγελματίες όσο δεν λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις, κατηγορώντας ωστόσο τη δημοτική αρχή ότι τα ξαναχρέωσε παρότι έχει επιχορηγηθεί για τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας των μέτρων για τον covid.

Χρ. Γούτος: «Καλώ και τον δήμαρχο να συνταχθεί μαζί μας»

Μιλώντας στo protionline.gr, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γουτος, τόνισε: ΄΄Εμείς δεσμευόμαστε ότι στα στενά περιθώρια που υπάρχουν, θα αγωνιστούμε να κάνουμε μείωση ακόμη κι αν τα νέα οικονομικά στοιχεία που μας παρουσιάζουν μας αναγκάζουν αυτή η μείωση των τελών να είναι της τάξεως του 5%.
Εμείς από την αρχή καταψηφίσαμε τις αυξήσεις που είχε επιβάλει ο δήμαρχος πιστεύοντας πως ο ρόλος της δημοτικής αρχής δεν είναι να ασκεί διαχειριστική διοίκηση αλλά να προσπαθεί να εξασφαλίσει ό,τι καλύτερο μπορεί για τους δημότες, ιδίως σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία.

Αλλιώς το κράτος θα μπορούσε να διορίσει έναν υπάλληλο να ασκεί διοίκηση΄΄.

Στο ερώτημα για το εάν θα είναι η κοινή η εναλλακτική πρόταση που θα κατατεθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Γούτος είπε πως προσανατολίζονται σε κοινή, όπως συνέβη και στην προηγούμενη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. ΄΄Από τη στιγμή που το χειριστήκαμε μαζί, έτσι θα πορευτούμε.
Αυτά που ο δήμαρχος επιθυμεί να λέει πως έχουμε γίνει μία παράταξη, δεν ευσταθούν και το γνωρίζουν άπαντες.

Είναι σαφές πως κάθε παράταξη έχει τον δικό της τρόπο έκφρασης, λειτουργεί αυτόνομα κι εμείς ιδεολογικά απέχουμε από κάποιους. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως τυχαίνει να έχουμε κοινή βούληση.

Εμείς δεν αποκλείουμε καμία παράταξη εάν πρόκειται για το καλό των δημοτών. Γι’ αυτό θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και ζητώ και από τον δήμαρχο να συνταχθεί μαζί μας΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Β. Ψυχράμη: «Θα αποκαλύψουμε τις μεθόδους Καλογερόπουλου και θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε την επαχθή για τους δημότες, πολιτική του»

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο τα οικονομικά στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και κυρίως γι’ αυτά που απορρέουν από την υποχρέωση μεταφοράς των απορριμμάτων, λέγοντας πως ΄΄τα 1.590.000 ευρώ που υπολογίζονται για τα απορρίμματα μέσα στο έτος, δεν πρόκειται να δαπανηθούν όλα, τη στιγμή που με βάση ακόμη και την «αστεία έκπτωση» του 1%, το ποσό δεν θα ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ. Τη στιγμή δε που κάνουν λόγο για ανακύκλωση της τάξεως του 15% και 20% τότε τα απορρίμματα που μεταφέρονται από 15.000 τόνους μειώνονται κατά 3.000 τόνους και αυτοί πρέπει να αφαιρεθούν και να μην υπολογίζονται στα έξοδα΄΄.

΄΄Θα αποκαλύψουμε τους τακτικισμούς και τις σκοπιμότητες της πολιτικής Καλογερόπουλου, που σκοπό έχουν να χαρατσώσουν για άλλη μία χρονιά τους δημότες. Ο στόχος του είναι να μαζέψει ταμείο και την τελευταία χρονιά, ως εκπρόσωπος της παλαιοκομματικής νοοτροπίας και πολιτικής, να επιστρέψει στους Αιγιαλείς «ψίχουλα», ως αποτέλεσμα του δήθεν έργου του. Εμείς θα αποκαλύψουμε στην κοινωνία τις μεθόδους του αυτές και θα εντείνουμε τον αγώνα μας για να τον αποτρέψουμε από την ανάλγητη και επαχθή για τους δημότες, πολιτική του΄΄, πρόσθεσε ακόμη η κ. Ψυχράμη.

Τάκης Παπακωσταντινόπουλος: «Δεν θα δεχθούμε μηδενικές αυξήσεις, παρά μόνο μείωση τελών»

Την σαφή πρόθεσή του να αγωνιστεί για μείωση των δημοτικών τελών, επανέλαβε στην «Π» ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος. Όπως είπε, ΄΄αντί ο δήμος να προσπαθεί να μειώσει τα τέλη στους δημότες του, όπως συνέβη σε όλη την Ελλάδα, εδώ προσπαθεί να φέρει αυξήσεις. Μέχρι πρότινος, ο δήμαρχος έλεγε μηδενική αύξηση τελών τώρα προσπαθεί να μας πείσει πως είναι απαραίτητο να αυξηθούν κατά 10%. Ανεξάρτητα από το πώς αξιοποιεί τους δημοτικούς πόρους, είναι εμφανές πως υπάρχει απουσία διεκδίκησης. Οι δήμοι ανά την Ελλάδα φυτοζωούν ωστόσο μειώνουν την επιβάρυνση των δημοτών και η δημοτική αρχή πασχίζει να υλοποιήσει το όραμά της για τη μεταφορά των σκουπιδιών δίνοντας… χρυσάφι΄΄. ΄΄Εμείς προσπαθούμε να έχει ο δημότης κάποια μείωση και επ’ ουδενί θα δεχθούμε το μηδέν ακόμη κι αν αυτό «εκβιαστεί» με αυξήσεις. Δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από τη μείωση των τελών ακόμη κι αν χρειαστεί αυτό να γίνει εις βάρος κάποιων άλλων κωδικών. Διότι προτεραιότητα πρέπει να είναι το πώς θα απαλλαγεί ο δημότης από τα οικονομικά βάρη. Εάν η δημοτική αρχή δεν αποδεχθεί την πρότασή μας, τότε θα είναι υπεύθυνη για την καθυστέρηση του προϋπολογισμού΄΄, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος.

Τέλος, στο ερώτημα εάν θα προσβάλλουν τις αποφάσεις των προσφυγών για τέλη και τεχνικό πρόγραμμα, είπε: ΄΄Δεν θα το αφήσουμε έτσι, προέκυψαν τα γεγονότα, αλλά δεν το αφήνουμε. Βρισκόμαστε σε αναζήτηση των κατάλληλων ανθρώπων που θα το στηρίξουν, ώστε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που δίνει ο νόμος με προσφυγή στο άρθρο 152 και το Διοικητικό Εφετείο΄΄.

Γενναία μείωση εδώ και τώρα, ζητούν οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ

Κοινή ανακοίνωση ενάντια στην πρόθεση για αύξηση των δημοτικών τελών εξέδωσαν οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αιγιάλεια, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι μετά την αύξηση 20% των δημοτικών τελών του 2020, ξαναχτυπά τα λαϊκά στρώματα της Αιγιάλειας, εν μέσω πανδημίας, με νέα αύξηση τους για το 2021.
Μάλιστα, αναφέρει μεταξύ άλλων πως ΄΄στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή εισηγείται νέα αύξηση των δημοτικών τελών με το απαράδεκτο επιχείρημα ότι πρέπει να πληρωθούν οι εργολάβοι μεταφοράς των απορριμμάτων΄΄, τονίζοντας πως ΄΄αντί να διεκδικήσει δυναμικά έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την έκτακτη ανάγκη μεταφοράς των απορριμμάτων, θέλει να φορτώσει το κόστος, με αλλεπάλληλες αυξήσεις των δημοτικών τελών στις πλάτες των εργαζομένων και των βιοπαλαιστών επαγγελματιών και αγροτών της Αιγιάλειας που έχουν πληγεί από την πανδημία και την οικονομική κρίση΄΄.

΄΄Να μη τολμήσει η Δημοτική Αρχή, συνεπικουρούμενη από την αντιπολίτευση, να ψηφίσει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Θα βρουν σύσσωμους του δημότες απέναντι τους. Η Δημοτική Αρχή, οι δημοτικές παρατάξεις που άσκησαν εξουσία είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις εκάστοτε κυβερνητικές κατευθύνσεις. Το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκό συναγερμό. Μόνο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να τους εμποδίσει. Απευθύνεται στους δημότες της Αιγιάλειας, στους εργαζόμενους στους βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες που πλήττονται από την πανδημία και την οικονομική κρίση να διεκδικήσουν μαζικά και οργανωμένα: Καμία νέα αύξηση δημοτικών τελών, εν μέσω πανδημίας , αλλά γενναία μείωση τους.-Δυναμική διεκδίκηση από την κυβέρνηση των αναγκαίων κονδυλίων για να σταματήσει ο λαός της Αιγιάλειας να πληρώνει κάθε χρόνο τον βραχνά της μεταφοράς των απορριμμάτων.-Ενιαίο κρατικό Φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, περιφερικά και πανελλαδικά, που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων, με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα κέρδη των εργολάβων΄΄, καταλήγει.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr