background img
banner
banner

Σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τη «Μήδεια»

ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΧΘΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

Επί ποδός βρίσκονται Δήμος, Περιφέρεια, Πολιτική Προστασία και ΕΛ.ΑΣ. ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από την κακοκαιρία. Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα επίπεδα έγινε ο συντονισμός των δυνάμεων ώστε να επέμβουν όταν και εφόσον το φαινόμενο «Μήδεια» αρχίσει να δυσχεραίνει τις μετακινήσεις. Μέχρι χθες Κυριακή 14/2 πάντως εξελισσόταν ήπια για την Αιγιάλεια που, μπορεί τα ορεινά της να… ντύθηκαν στα λευκά, εντούτοις τα συνεργεία δεν χρειάστηκε να επέμβουν…

Συντονισμός σε σύσκεψη στον δήμο

Σύσκεψη ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας «Μήδεια» που αναμένεται να πλήξουν περιοχές του δήμου Αιγιαλείας τις επόμενες μέρες, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Δημαρχείο Αιγιαλείας, υπό την προεδρία του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Μαρία Γιδά, Παναγιώτης Ανδριόπουλος και Μαρία Σταυροπούλου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Βασίλης Χριστόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, τέθηκαν επί τάπητος και σχεδιάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης των αναμενόμενων χιονοπτώσεων και παγετού, σε συνεργασία με τις δημοτικές υπηρεσίες και τις κατά τόπους κοινότητες.

΄΄Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, τα μηχανήματά μας είναι παραταγμένα με… αναμμένες τις μηχανές το ίδιο και το προσωπικό του δήμου που είναι σε επιφυλακή από το Σάββατο΄΄, ανέφερε  το απόγευμα της Κυριακής στο protionline.gr η αντιδήμαρχος, υπεύθυνη για θέματα Πολιτικής Προστασίας Μαρία Γιδά, εκτιμώντας ωστόσο και με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τον δήμο Αιγιαλείας, ότι τα… δύσκολα έπονται. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ΄΄υπάρχει η εκτίμηση ότι σήμερα (Δευτέρα) τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και ίσως χρειαστεί να επέμβουμε΄΄. ΄΄Όπως και να έχει, υπάρχει συντονισμός και θα κινηθούμε άμεσα για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει΄΄, πρόσθεσε η αντιδήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι χθες πυκνό χιόνι κάλυψε την περιοχή της ορεινής Ανατολικής Αιγιάλειας στη Ζαρούχλα, στη Φτέρη αλλά και δυτικότερα στην Κρήνη δημιουργώντας πανέμορφα τοπία και αποδεικνύοντας πως μέχρι στιγμής, η «Μήδεια» αποδείχθηκε πιο ακίνδυνη από την ομώνυμη ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας… Οι θερμοκρασίες ωστόσο δεν… κινήθηκαν πολύ πάνω από το μηδέν ενώ για σήμερα αναμένεται νέα πτώση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας πάντως ελήφθη απόφαση και ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στην Αιγιάλεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, καθώς και των λεωφορείων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του επαρχιακού οδικού δικτύου εδαφικής αρμοδιότητάς τόσο στην Ε.Ο. Καλαβρύτων – Διακοπτού (μέσω Ι.Μ. Μ. Σπηλαίου) όσο και την Ε.Ο. Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Πτέρης).
Από τα παραπάνω εξαιρούνται: Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.α.), τα οχήματα οδικής βοήθειας. Από την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικών, σε όλο το οδικό δίκτυο (επαρχιακό-δημοτικό) εδαφικής αρμοδιότητας των Αστυνομικών Καλαβρύτων, Κλειτορίας και Ερυμάνθου. Επιπλέον, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας συστήνει στους πεζούς, εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν: Να περπατούν με μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι. Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν. Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Υπ’ ατμόν και στην Περιφέρεια για την κακοκαιρία

Σύσκεψη υπό τον Αντιπεριπεριφερειάρχη ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, με την συμμετοχή στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αχαΐας, με στόχο τον συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει και την περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα του επιχειρησιακού μηχανισμού της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και ο πλήρης συντονισμός των συναρμόδιων φορέων ώστε στην δύσκολη στιγμή να βρεθούν στο πλευρό του πολίτη. Έγκαιρα έχει γίνει η προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας αλατιού καθώς και η εναπόθεση του σε συγκεκριμένα σημεία της ορεινής Αχαΐας , προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί άμεσα.

Παράλληλα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και τα μηχανήματα έργου (αλατιέρες, γκρέιντερ, κ.λπ.), έχοντας λάβει ήδη θέσεις προσωρινής στάθμευσης σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβασή τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπονάνος, πέρα από την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών και τον συντονισμό των φορέων, υπογράμμισε και την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής από τους πολίτες απέναντι στα καιρικά φαινόμενα που πολλές φορές είναι απρόβλεπτα και ακραία. Ειδικότερα, επεσήμανε την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων, σημειώνοντας πως οι χαμηλές θερμοκρασίες, πέρα από τις όποιες χιονοπτώσεις, δημιουργούν παγετούς που καθιστούν πολύ επικίνδυνους τους δρόμους. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να αποδώσουν οι πολίτες στις περιοχές που ενδεχομένως υποστούν ισχυρές βροχοπτώσεις, αποφεύγοντας τη διαμονή τους σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους, ειδικά σε περιοχές που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Να βοηθήσουμε όλοι ώστε να ξεπεράσουμε το αναμενόμενοι δύσκολο καιρικό φαινόμενο, χωρίς απερίσκεπτες ενέργειες, συμβουλευόμενοι τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας. Ο μηχανισμός που διαθέτει η Περιφερειακή μας Ενότητα είναι σε πλήρη ετοιμότητα να βοηθήσει να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο κ. Μπονάνος συμμετείχε σε σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ υπό τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, για τον γενικό συντονισμό των δράσεων σε Περιφερειακό επίπεδο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr