background img
banner
banner

Στη Συνέλευση Βοστίτσας η αυγή της Επανάστασης

-Γράφει ο ΠΑΝ. ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Εδώ και λίγες μέρες φιλοξενείται στο διαδίκτυο μια σπουδαία παράσταση των τελευταίων δυο ετών, που αποτελεί αναμφίβολα την επιτομή της τοπικής μας ιστορίας. «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» όπως την συνέγραψαν ο Φιλόλογος Κώστας Κλάγκος μαζί με την Ιστορικό και Πρόεδρο της ΙΛΕΑ Βάνα Μπεντεβή, και τη σκηνοθέτησε με μαεστρία ο πρώτος σε συνεργασία με τις θεατρικές ομάδες της περιοχής. Τη βιντεοσκόπησε και τη μόνταρε με αγάπη ο Βασίλης Μανουηλίδης για να μπορούν να την απολαύσουν, μέσα από την ιστοσελίδα της ΔΗΚΕΠΑ, οι απανταχού Αιγιώτες και όχι μόνο.

Βλέποντας ξανά αυτήν την παράσταση, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας μας ότι η Συνέλευση της Βοστίτσας υπήρξε ο προπομπός της ελληνικής επανάστασης κι ένα γεγονός με πανελλήνια εμβέλεια. Αρκεί να δει κανείς τα πρόσωπα που συμμετείχαν: Παλαιών Πατρών Γερμανός, Ζαΐμης, Λόντος, ιεράρχες και πρόκριτοι της Πελοποννήσου και φυσικά ο δυναμικός Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας. Συζητούν, διαφωνούν, τσακώνονται ως γνήσιοι Έλληνες. Αλλά στο τέλος ομονοούν και συμφωνούν ότι αν και ο λαός δεν ήταν έτοιμος πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε κίνημα κατά των Τούρκων. Όπως και έγινε μετά από δυο μήνες, βάζοντας έτσι τα θεμέλια της σύγχρονης ελευθερίας μας.

Η Βοστίτσα λοιπόν και η μουσική συνάντηση των σημαντικών εκπροσώπων του ελληνισμού, υπήρξε μια κορυφαία προεπαναστατική πράξη, ένα μείζον ιστορικό και πολιτικό γεγονός με πανελλήνια εμβέλεια.

Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να παραδεχτούμε ότι η Επανάσταση αποφασίστηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1821 στο Αίγιο. Έπεσε ο σπόρος για το δέντρο της λευτεριάς του λαού μας. Ένας λαός που στο διάβα των αιώνων προχωρά και συνεχίζει μέσα από έντονες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Η σύνθεσή τους καθοδηγεί εδώ και αιώνες αυτό το μικρό έθνος που, αν και βρέθηκε στο σταυροδρόμι των Ηπείρων και πολεμήθηκε άγρια από διάφορες αυτοκρατορίες, κατάφερε τελικά να επιβιώσει και να ανθίσει. Ούτε καν οι αιματοβαμμένοι εμφύλιοι που ακολούθησαν την αρχή της επανάστασης δεν ανέκοψαν αυτή την ηρωική πορεία προς την ελευθερία. Ίσως γιατί το δυναμικό, αδούλωτο, συχνά αλλοπρόσαλλο αλλά πάντα προσανατολισμένο στην αδιαπραγμάτευτη ελευθερία πνεύμα του Παπαφλέσσα να υπάρχει στη γονιδιακή ταυτότητα του λαού μας. Αυτό έκανε και στη Βοστίτσα ο ρασοφόρος ήρωας. Ξεσήκωσε τους εκπροσώπους όλου του ελληνισμού και τους ιεράρχες για έναν ανελέητο πόλεμο επιβίωσης, μέχρι τέλους.

Να λοιπόν γιατί αυτή η θεατρική παράσταση είναι μια υπερπολύτιμη παρακαταθήκη για εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές. Μια παράσταση που πρέπει κάθε χρόνο να προβάλλεται σε όλα τα σχολεία της Αιγιάλειας, ως ιστορικό δώρο σε μικρούς και μεγάλους μαθητές. Έτσι κι εμείς και τα νέα παιδιά θα αποτελέσουμε τους πρεσβευτές της τοπικής μας ιστορίας. Και θα έχουμε έτσι δυνατό λόγο στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια του αγώνα αλλά και στο μέλλον που διαγράφεται μπροστά μας. Σύμμαχός μας και ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς που έγραψε ότι η εθνοσυνέλευση της Βοστίτσας υπήρξε η χαραυγή της ελληνικής πολιτείας. Το μονοπάτι ανοίχτηκε μετά από πολυετείς προσπάθειες: η μυστική αυτή συνέλευση του ελληνισμού αναγνωρίστηκε επίσημα από την πολιτεία ως τοπική και εθνική επέτειος. Μένει σε όλους εμάς να διαβούμε αυτό το ιστορικό και ηρωικό μονοπάτι και να συνεχίσουμε τη χάραξή του για πολλές δεκαετίες ακόμη. Ίσως και για τα επόμενα εκατό ή διακόσια χρόνια…


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr