background img
banner
banner

Στον… δρόμο για τη λύση μετά τη Βόνιτσα και τη Ναύπακτο

Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ – ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ «ΝΗΣΙΟΥ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Σε πιο κοντινές λύσεις μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων στρέφεται ο δήμος Αιγιαλείας με σκοπό τη μείωση του κόστους, φροντίζοντας ταυτόχρονα για τον καθαρισμό και την αναβάθμιση των υποδομών που υπάρχουν στη θέση «Νησί» Τέμενης. Πλην όμως δεν λείπουν και οι καταγγελίες φορέων που παρουσιάζουν τη χρήση χώρου πλησίον του Σ.Μ.Α. ως μην σύννομη, με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας ωστόσο να αναφέρει πως οι χώροι είναι καθαροί και ανοιχτοί σε ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μία εξ αυτών μάλιστα, υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε αυτοψία πριν από είκοσι ημέρες στο πρώην οικόπεδο «Ορφανίδη» που χρησιμοποιείται για τα κλαδοδέματα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Καραΐσκο, ΄΄ο εν λόγω χώρος σήμερα είναι απολύτως καθαρός καθώς το διάστημα αυτό δεν βγαίνουν πολλά κλαδοδέματα στους δρόμους. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε προχωρήσει σε καύση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που ο νόμος ορίζει. Η διαδικασία, που είναι στο πλαίσιο της διαχείρισης, δεν διήρκεσε περισσότερο από 17 ημέρες και γινόταν διακεκομμένα. Και αυτή την περίοδο δεν γίνεται καύση όμως στα οικόπεδα γύρω από τον χώρο, όλοι οι ιδιώτες καίνε κλαδοδέματα, κάτι που είναι επιτρεπτό΄΄.

Και στην Εισαγγελία η καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, ζητώντας τον έλεγχο του χώρου από τη Διεύθυνση Υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί πως στον χώρο γίνεται και καύση απορριμμάτων, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά ο αντιδήμαρχος. Πάντως, ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Σωτήρης Κοίλιας, την περασμένη Τετάρτη γνωστοποίησε την εν λόγω καταγγελία και στην Εισαγγελία Αιγίου. ΄΄Είχαμε χρέος απέναντι στους πολίτες να το κάνουμε προκειμένου να προφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από το να μεταφέρουμε την ανησυχία του κόσμου και των κατοίκων της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν να καίνε κλαδοδέματα και να βγαίνουν μαύροι καπνοί΄΄, ανέφερε στο protionline.gr ο κ. Κοίλιας, προσθέτοντας: ΄΄Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενοχλήθηκε ο αντιδήμαρχος. Εφόσον, όπως ισχυρίζεται, οι χώροι είναι καθαροί και δεν γίνεται κάτι μη σύννομο, τότε οι έλεγχοι είναι υπέρ του΄΄.

Οι υπολειπόμενες ποσότητες βάσει συμβάσεων

Την ίδια στιγμή ωστόσο, στον δήμο δουλεύουν το επόμενο βήμα, γνωρίζοντας πως η μεταφορά και εναπόθεση σε Χώρους εκτός νομού Αχαΐας είναι ασύμφορη και δεν αφήνει το ταμείο του δήμου να ορθοποδήσει. Αναφορικά με τις κινήσεις που γίνονται, ο κ. Καραΐσκος είπε πως ΄΄για την ώρα μεταφέρουμε κανονικά τα απορρίμματα, βάσει των συμβάσεων που υπάρχουν, σε Βόνιτσα και Ναύπακτο. Για το τι θα γίνει μετά γίνονται κάποιες ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο΄΄.

Να σημειωθεί ότι οι υπολειπόμενες προς μεταφορά ποσότητες για τον ΧΥΤΑ Παλαίρου είναι 5.000 τόνοι και για τον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου 1.500 τόνοι. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο δήμος Αιγιαλείας παράγει περί του 15.000-17.000 τόνους τον χρόνο, τότε το επόμενο διάστημα πρέπει να δρομολογηθεί νέα λύση.

Πιο πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο «σκαρφάλωσαν» οι δείκτες ανακύκλωσης

Εν τω μεταξύ, σημαντικά αποτελέσματα για την ανακύκλωση ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα στο τέλος του μήνα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, αρκούμενος να πει πως ΄΄στην Αιγιάλεια η ανακύκλωση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, αφού, βάσει στοιχείων, προκύπτει ότι έχει περάσει τον πανελλαδικό μέσω όρο.
Δηλαδή επί του συνόλου των απορριμμάτων της, η Αιγιάλεια αναλογικά ανακυκλώνει περισσότερο από πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Ξεκινήσαμε από το μηδέν, έχουμε κάνει άλμα όμως χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη΄΄, κατέληξε ο αντιδήμαρχος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr