background img
banner
banner

Το κόστος της χρήσης γηπέδων και οι εναλλακτικές

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΤΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΠΕΔΩΝ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΠΔΔΑ

Από το 2015 και επί της δημαρχίας του κ. Παναγόπουλου, θεσπίστηκε από τον Δήμο Αιγιάλειας η καταβολή ενός κόστους γηπέδων από τα σωματεία που το χρησιμοποιούν για προπονήσεις και αγώνες. Το συνολικό αυτό κόστος εκτιμάται ετησίως στα 500 – 600 ευρώ, ποσό το οποίο καταβάλλεται από τα σωματεία σε δυο δόσεις. To protionline.gr επικοινώνησε με τα σωματεία της Αιγιάλειας που κάνουν χρήση των γηπέδων της περιοχής μας, ζητώντας την άποψη της κάθε διοίκησης, για το πώς εκτιμά την καταβολή αυτού του κόστους, αν το θεωρεί λογικό ή αναζητά τρόπους να το αποφύγει. Αν έχουν τέλος να παρουσιάσουν άλλες προτάσεις με τους εκπροσώπους των ομάδων να δείχνουν έτοιμοι και τον πρόεδρο του ΝΠΔΔΑ ν’ απαντά.

Ηλίας Κουνάβης (πρόεδρος Αβύθου): «Δεν είναι απαγορευτικό το κόστος, καταθέτουμε και τη δική μας πρόταση»

«Θεωρητικά μιας και οι εγκαταστάσεις είναι δημοτικές θα έπρεπε το κόστος χρήσης να καλύπτεται μόνο από τον Δήμο. Πρακτικά όμως κατανοούμε ότι μια μικρή συμμετοχή θα πρέπει να την έχει όποιος κάνει χρήση μιας και καταπονεί την εκάστοτε εγκατάσταση σε όλα τα επίπεδα (αγωνιστικός χώρος, ρεύμα, νερό κ.τ.λ).

Μιας και το αντίτιμο δεν είναι απαγορευτικό για τα ερασιτεχνικά σωματεία και κατανοώντας τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων ετών, δεν έχουμε κάνει κινήσεις αποφυγής. Σαν πρόταση έχουμε σκεφτεί κάτι καινοτόμο, όπως το να παραχωρηθεί η συντήρηση του γηπέδου στα εντόπια σωματεία που το επιθυμούν με μικρή χρηματοδότηση των ετήσιων εργασιών από τον Δήμο και το υπόλοιπο κόστος να το επιμερίζονται τα σωματεία. Στα θετικά: είναι ότι θα εκτελούνται οι απαραίτητες εργασίες γρήγορα και με μικρότερο κόστος (π.χ. απαλλαγή ΦΠΑ λόγω Μ.Κ.Χ.) από ανθρώπους που ζουν κάθε μέρα τις εγκαταστάσεις και γνωρίζουν και τις αγαπούν καλύτερα από τον καθένα. Απαραίτητη προϋπόθεση η τήρηση του ετησίου καθορισμένου πλάνου εργασιών που θα καθορίζεται σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. και σε περίπτωση μη τήρησης του, να υπάρχουν κάποιες οικονομικές ρήτρες εις βάρος του σωματείου για λόγους ασφαλείας.

Στα αρνητικά: Η εγκατάσταση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από σωματεία που δεν συμμετέχουν οικονομικά στην συντήρηση της, εκτός και αν πληρώνουν ένα καθορισμένο αντίτιμο.»

Νίκος Παπαδόπουλος (γεν. γραμματέας Αστέρα Τέμενης): «Μήπως πρέπει ο αθλητισμός να στηρίζεται από τον Δήμο Αιγιάλειας και να παρέχεται δωρεάν στην νεολαία;»

«Από το 2015, στο Δήμο Αιγιαλείας τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία καταβάλουν αντίτιμο στο Δήμο για τη χρήση των γηπέδων και για τη διεξαγωγή των ερασιτεχνικών αγώνων.
Το ίδιο ισχύει και με τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Ο Αστέρας Τέμενης για το άδικο αυτό μέτρο, που θίγει τις αρχές του ερασιτεχνικού αθλητισμού , καθώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι δωρεάν και λαϊκός, το μόνο που κατάφερε πριν τις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές, ήταν η δέσμευση της παράταξης του Κου Γούτου, για μείωση των τελών στο επίπεδο μόνο του 30% . Δεν εξελέγει όμως, και δεν άλλαξε κάτι. Πρότασή μας, είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ στη Νεολαία της Αιγιάλειας, ειδικά τώρα στις ειδικές συνθήκες που ζούμε. Η Νεολαία μας, έχει ανάγκη να αθλείται σε σύγχρονες Δημοτικές εγκαταστάσεις. Ο Δήμος οφείλει να ακολουθήσει την προσπάθεια του Υφυπουργού Αθλητισμού για διαφάνεια στο χώρο των ερασιτεχνικών ομάδων, αφού με τη δημιουργία μητρώου ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο στο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταθεί δίπλα στα υγιή σωματεία ,να στηρίξει τις προσπάθειές τους για δημιουργία ακαδημιών και προσέλκυση των παιδιών στα γήπεδα. Η συμμετοχή έμπειρων και εξειδικευμένων προπονητών είναι σημάδι προόδου για τη νεολαία μας και σίγουρα ο Δήμος οφείλει να στηρίξει με κάθε τρόπο τα σωματεία που λειτουργούμε με τέτοια κριτήρια.

Τέλος, όταν στον ερασιτεχνικό χώρο μιλάμε για τρόπους πληρωμής, έχουμε χάσει το στόχο, που δεν είναι άλλος από την προσφορά στη Νεολαία μας με κάθε δυνατό τρόπο για να ετοιμάσουμε κι εμείς όσο καλύτερα μπορούμε τα παιδιά μας για το δύσκολο μέλλον που τα περιμένει»!!

Φίλιππος Κοσσαράς (πρόεδρος ΑΕ Αιγίου): «Να αναζητήσουμε τις λύσεις με τις οποίες θα έχει μέλλον ο ερασιτεχνικός αθλητισμός»

«Η απόφαση είναι λάθος. Δεν νοείται ερασιτεχνικά σωματεία να πληρώνουν για τη χρήση των δημοτικών γηπέδων. Τα δημοτικά γήπεδα είναι φτιαγμένα με χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Συν τις άλλοις ο δήμος Αιγιαλείας αλλά και ο κάθε δήμος εισπράττει δημοτικά τέλη μέσα από τα οποία θα πρέπει να βρίσκει τους πόρους ώστε να συντηρεί τα γήπεδα. Και αναφέρομαι στο κομμάτι που έχει να κάνει καθαρά με τη χρήση γηπέδων από ερασιτεχνικά σωματεία τα οποία δεν έχουν οικονομικούς πόρους. Υπάρχουν πολλοί δήμοι στην Ελλάδα που το τηρούν αυτό απαρέγκλιτα και δεν χρεώνουν για τη χρήση των γηπέδων. Επομένως πρακτικά είναι εφαρμόσιμο.

Όμως όταν ένα ερασιτεχνικό σωματείο έχει έσοδα που προκύπτουν από τη χρήση των γηπέδων (πχ ακαδημίες) τότε ασφαλώς και θα πρέπει να καταβάλλει ένα ποσό ως ενοίκιο. Αυτό το βλέπω λογικό. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός ιδιαίτερα με τα την εποχή κορωνοϊού θα έχει αβέβαιο μέλλον. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλά σωματεία δεν θα αντέξουν. Σκοπός είναι οι δήμοι να στηρίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία. Και όταν λέω στήριξη εννοώ να μην εισπράττουν ενοίκιο για τη χρήση των γηπέδων υπό τις προϋποθέσεις που ανέφερα προηγουμένως. Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ο κος Ανδριόπουλος επειδή έχει περάσει ως παράγοντας από το χώρου του ποδόσφαιρου, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ερασιτεχνικές ομάδες έχουν μόνο έξοδα επομένως θεωρώ ότι θα το δει θετικά το ζήτημα.

Εμείς ως Α.Ε. Αιγίου έχουμε άψογη συνεργασία με τον κύριο Ανδριόπουλο. Η πρόταση μας είναι μόλις χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού όλα τα σωματεία της Αιγιάλειας μαζί με το Δήμο να καθίσουμε να συζήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να έχει μέλλον ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην περιοχή μας.»

Αχιλλέας Καμαρών: «Σε μη κερδοσκοπικά σωματεία, το κόστος χρήσης γηπέδων»

«Η απόφαση αυτή ήταν από την αρχή λάθος. Ο τότε πρόεδρος του ΝΠΔΔ, μη έχοντας καμιά σχέση με τον αθλητισμό, καθόρισε κάτι που είναι μοναδικό στον Δήμο μας. Προσπαθήσαμε με όλα τα σωματεία, καθώς και με την ΕΠΣ Αχαΐας, να δείξουμε ότι αυτό το μέτρο καταστρατηγεί την ισονομία, καθώς μόνο οι ομάδες του Δήμου μας πληρώνουν για να αθλούνται τα παιδιά και γενικά οι αθλητές μας. Aυτό είναι ένα επιπλέον έξοδο για τις ομάδες που σηκώνουν το βάρος αυτό. Δυστυχώς αντί ο Δήμος να επιχορηγεί όπως οφείλει τα σωματεία, βάσει του νέου νόμου του κ. Αυγενάκη και αντί να βοηθήσει για την εκ βάθους διαφάνεια που προσπαθεί το υπουργείο, συνεχίζει να προσθέτει ακόμα και τώρα σ’ αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές που περνάμε με την πανδημία σαν κοινωνία, να μην μας βοηθάει. Αντίθετα προσπαθεί από μη κερδοσκοπικά σωματεία να βγάζει κέρδος. Νομίζω ότι θα μπορούσε να βρει τους πόρους αυτούς, που για τον Δήμο είναι, όπως έχουν πει και οι ίδιοι μικρό το ποσό (μπροστά στο ποσό που χρειάζεται για την συντήρηση των γηπέδων), να το βρουν λοιπόν από άλλες πηγές και να βοηθήσουμε κι εμείς σ’ αυτό.
Θα μπορούσαμε να καθιερώσουμε μια γιορτή του αθλητισμού, ή ένα αθλητικό λαχείο, στο οποίο να συμμετέχουν όλες οι ομάδες και τα έσοδα να πήγαιναν γι’ αυτόν τον σκοπό. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του Δήμου να παρέχει δωρεάν αθλητισμό για όλους τους δημότες του.»

Θανάσης Σπυρόπουλος (πρόεδρος Απόλλωνα Συνοικισμού): «Να πιάνουν τόπο τα χρήματά μας»

«Το θεωρούμε λογικό να υπάρχει ένα κόστος για την χρήση των γηπέδων αρκεί να είναι ανταποδοτικό. Εγώ μπορώ να μιλήσω για το γήπεδο της Ροδιάς που χρησιμοποιούμε εμείς ως έδρα. Από το 2015 που πληρώνουμε για την χρήση του γηπέδου μέχρι και πρίν λίγους μήνες δεν έγινε το παραμικρό έργο βελτίωσης. Είναι ένα γήπεδο που χρησιμοποιούν πολλές ομάδες και είναι ντροπή η εικόνα που παρουσιάζει, ειδικά στα αποδυτήρια που υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσει κάποιος και πόσο μάλλον όταν τα χρησιμοποιούν και οι ακαδημίες μας, μικρά παιδιά δηλαδή. Η πρόταση που έχουμε να παρουσιάσουμε δεν είναι άλλη από το να πιάνουν τόπο τα χρήματα μας και να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις κάτι που φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται με την υπάρχουσα δημοτική αρχή μιας και τους τελευταίους μήνες ξεκίνησαν να γίνονται κάποια βελτιωτικά έργα».

Τάκης Ανδριόπουλος: «Μικρό το τίμημα για τα γήπεδα στον Δήμο, που αποσκοπεί και πασχίζει για την ποιότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων»

Με προτεραιότητα στην καλύτερη ποιότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή μας, ο πρόεδρος ΝΠΔΔΑ Τάκης Ανδριόπουλος, παραθέτει την δική του άποψη για το τίμημα της χρήσης των γηπέδων, από τα σωματεία της Αιγιάλειας: «Το κόστος του Δήμου Αιγιάλειας προς τα σωματεία για την χρήση των γηπέδων, είναι μικρό, την στιγμή που και ο Δήμος πληρώνει αρκετά, ποντάροντας στην ποιοτική λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ειδικά από τα σωματεία που εισπράττουν από την ακαδημία τους.
Θα μιλούσαμε για αθέμιτο ανταγωνισμό, στην περίπτωση που τα σωματεία δεν πλήρωναν το παραμικρό τίμημα, την στιγμή που εκμεταλλεύονται τα γήπεδα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Θα βρισκόμουν σε δύσκολη θέση να φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο μια απαλλαγή, σε κάποια χρήματα που θα πιάσουν τόπο σε ανακαινίσεις και νέα έργα».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr