background img
banner
banner

Το 43% και η πενταετής θητεία στην Αυτοδιοίκηση…

-ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Δικηγόρου, πρ. νομαρχ. συμβούλου και πρ. ειδικού συμβούλου Δήμου Αιγιαλείας-

Ως θετικές κρίνονται οι περισσότερες διατάξεις-προβλέψεις του σχεδίου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εγκαίρως η κυβέρνηση προχωρά στις αλλαγές. Όλως τυχαίως έγραφα προ μηνός για την αποτυχία της απλής αναλογικής, και μετά από λίγες μέρες διάβασα στον Τύπο ότι προωθείται τάχιστα η αλλαγή του σχετικού νόμου, πλην όμως φρονώ, ότι η διαβούλευση καλό θα είναι να κρατήσει …περισσότερο.

– Η βασική πρόβλεψη, λοιπόν, να εκλέγεται Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή ο λαβών τουλάχιστον το 43% (+1 ψήφο) κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Μ’ ένα τέτοιο ή παραπλήσιο ποσοστό ο πρωτεύσας έχει την «λαϊκή νομιμοποίηση» να διοικήσει αυτοδυνάμως. Και οι κυβερνήσεις, άλλωστε, πλην τραγικών εξαιρέσεων (βλ. ιδίως 1989-1990) κερδίζουν αυτοδυναμία και με μικρότερα ποσοστά. Αν, λοιπόν, μια ολόκληρη χώρα κυβερνάται με «ελάσσονα» ποσοστά, γιατί μία Περιφέρεια ή ένας Δήμος να μην μπορεί να «κυβερνηθεί», διοικηθεί με «μείζονα»; Αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε το 50% (+ μία ψήφο), θα το είχε προβλέψει. Συνεπώς και νομικά, και δημοκρατικοπολιτικά δεν υφίσταται πρόβλημα με το 43% ή κάτι κοντινό σ’ αυτό.

– Όμως βρίσκω θετικό τον προβληματισμό της, κατ’ αρχάς συμφωνούσης, Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) της περιοχής μας, που προτείνει ως επιτυχών (νικητής) των εκλογών να θεωρείται (είναι) ο Συνδυασμός ο έχων τουλάχιστον 5% διαφορά από τον δεύτερο. Ίσως αυτό θα πρέπει να εξετασθεί, και αν όχι 5%, μπορεί να έχει τουλάχιστον 3%.
– Διαφωνώ, όμως, με την επαναφορά της «πενταετίας». Η ρύθμιση αυτή, που ίσχυσε για μία και μόνη φορά, έως τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν λίαν ατυχής (όπως το είχα γράφει και σε παλαιότερο άρθρο μου).

Αφού μία Κυβέρνηση χώρας –εν Ελλάδι και αλλαχού- ορθά δεν μπορεί επ’ ουδενί να έχει περισσότερο «βίο», πέραν των τεσσάρων (4) χρόνων, γιατί οι «ελάσσονες» Δήμοι και Περιφέρειες, να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια θητείας; Για ποιο λόγο;

Άλλωστε, μια …αποτυχημένη κυβέρνηση μπορεί να «πέσει» νωρίτερα στη Βουλή (βλ. αρχή «της δεδηλωμένης»
-εννοείται- εμπιστοσύνης), ενώ ένας Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης …πέφτει μόνον με τις εκλογές! Άρα πέντε (5) χρόνια είναι … πολλά. Και πολλά για να διορθωθεί ένα πιθανό …λάθος των εκλογών μάλιστα!

Και επιπλέον, δεν μπορεί ο Περιφερειάρχης ή ο Δήμαρχος να εκλέγεται πια με μικρότερο ποσοστό (43% αντί του ισχύοντος 50%) και να έχει και μεγαλύτερη θητεία! Αυτή η «αντίφαση», φρονώ, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να επανεξετασθεί!…


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr