background img
banner
banner

Φύλλο… φτερό τα οικονομικά στοιχεία του δήμου από την αντιπολίτευση

ΕΝ’ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ – ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟ «ΚΑΠΕΛΟ» ΤΩΝ 580.000 ΕΥΡΩ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Στη διάθεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης τέθηκαν χθες τα οικονομικά στοιχεία του δήμου από τα οποία προκύπτουν εκτιμήσεις για αυξημένες δαπάνες που καθιστούν αναγκαία, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, την αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και οδοφωτισμού για το 2021, κάτι που – ως γνωστόν – δεν βρίσκει σύμφωνη την αντιπολίτευση, με απόφαση της οποίας το Δημοτικό Συμβούλιο είχε υιοθετήσει μείωση 10%. Σήμερα το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, εν όψει της νέας (μετά την αποδοχή της προσφυγής του δημάρχου έναντι της απόφασης) συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, με την εισήγηση ωστόσο της δημοτικής αρχής να περιλαμβάνει, κατά πάσα πιθανότητα, μηδενικές αυξήσεις…

Tο μεσημέρι της Πέμπτης 4/2, την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου επισκέφθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος μαζί με τους συνεργάτες του Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, Βασίλη Τομαρά (μέλη της Οικονομικής Επιτροπής) και Μιχάλη Κωνσταντίνου προκειμένου να ενημερωθούν για τα οικονομικά δεδομένα τα οποία επικαλείται η δημοτική αρχή ώστε η εισηγητική της πρόταση να περιλαμβάνει την κάλυψη επιπλέον 580.000 ευρώ από οφειλές των τελευταίων μηνών του έτους. Είναι δε γνωστές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και η πάγια θέση της για μείωση των τελών δεδομένων των τεράστιων αναγκών της κοινωνίας εξαιτίας του covid-19.

Η ενημέρωση έγινε από τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους καθώς επίσης και από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Καλαμίδα και μάλιστα σε πολύ ήπιο κλίμα, ενώ η συνάντηση διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες.

Χρ. Γούτος: «Θα εξετάσουμε την αναγκαιότητα της κάθε δαπάνης»

Μιλώντας στo protionline.gr, ο κ. Γούτος, τόνισε: ΄΄Ενημερωθήκαμε εκτενώς για τα οικονομικά στοιχεία του δήμου, τις δαπάνες και τα έσοδα, τα οποία θα επεξεργαστούμε και θα αξιολογήσουμε. Από την αξιολόγηση που θα κάνουμε θα εξαρτηθεί το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια. Θα δούμε και τα επιμέρους στοιχεία και θα εξετάσουμε και την αναγκαιότητα της κάθε δαπάνης. Για παράδειγμα, δεν μπορεί η δημοτική αρχή να επικαλείται την πρόθεσή της π.χ. να φτιάξει φέτος τον Σ.Μ.Α. (κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια) τη στιγμή που οι πολίτες έχουν επωμιστεί τα «βάρη» που προκαλούν τα μέτρα ενάντια στην πανδημία. Οι ανάγκες πρέπει να ιεραρχούνται σωστά και σε αυτό θα δώσουμε βαρύτητα. Είναι σαφές ότι έτσι όπως παρουσιάζεται το ποσό των 580.000 ευρώ που απορρέει από υποχρεώσεις από τον Οκτώβριο ως το τέλος του 2020, λογιστικά δεν είναι λάθος. Πλην όμως, εμείς, με γνώμονα το συμφέρον του δήμου και των δημοτών, θα πρέπει να εξετάσουμε εάν οι δαπάνες αυτές «φούσκωσαν» για να επιτευχθεί αύξηση των τελών που θα δημιουργήσει άνεση κινήσεων στη δημοτική αρχή΄΄.

΄΄Για παράδειγμα΄΄, πρόσθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο», ΄΄οι ανάγκες που παρουσιάζει η δημοτική αρχή απορρέουν και από το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων σε προορισμούς όπως η Κοζάνη, τοποθεσία για την οποία δεν υπάρχει καν σύμβαση. Αντιθέτως, οι τρέχουσες συμβάσεις αφορούν πιο κοντινούς και πιο «φθηνούς» προορισμούς. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να επιβαρύνουμε εμείς τους δημότες σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία, προϋπολογίζοντας έξοδα για μεταφορά στην Κοζάνη αφού κάτι τέτοιο δεν έχει συμφωνηθεί;΄΄.

Στο ερώτημα εάν θα κατατεθεί νέα πρόταση από τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ψήφισαν στο Συμβούλιο τη μείωση του 10%, ο κ. Γούτος τόνισε πως θα αποφασιστεί εφόσον εξεταστούν τα στοιχεία, διότι η εισήγηση εκείνη είχε γίνει με τα στοιχεία που ήταν γνωστά ως τον Οκτώβριο. ΄΄Στόχος είναι να κάνουμε δική μας πρόταση αλλά να είναι εφικτή΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Β. Ψυχράμη: «Προέκυψαν δαπάνες από κακή διαχείριση και λανθασμένη ιεράρχηση»

Τα οικονομικά στοιχεία εστάλησαν από το οικονομικό επιτελείο του δήμου, κατόπιν σχετικού αιτήματος, και στην επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη η οποία επίσης πρόκειται να τα μελετήσει μαζί με τους συνεργάτες της. Όπως ανέφερε στo protionline.gr ερωτηθείσα σχετικά, ΄΄αυτό που διαπιστώνει κανείς σε πρώτη φάση μελετώντας τα στοιχεία που μας εστάλησαν, είναι ότι είχαν μείνει πολλά τιμολόγια της τάξεως των 40 ευρώ και 50 ευρώ απλήρωτα και παρουσιάστηκαν στα τέλη του χρόνου έτσι ώστε να μας φέρουν προ τετελεσμένου την αναγκαιότητα μη μείωσης των τελών. Αυτό όμως σημαίνει ότι ένεκα κακής διαχείρισης και λανθασμένης ιεράρχησης προκύπτουν δαπάνες της τάξεως των 580.000 ευρώ τα οποία επιθυμούν να φορτώσουν στις «πλάτες» των δημοτών που βρίσκονται σε δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση εξαιτίας των μέτρων ενάντια στην πανδημία. Σε μία τέτοια δύσκολη οικονομική συγκυρία, εν μέσω πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης με τραγικές συνέπειες σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, ο δήμος δεν μπορεί να κάνει σπατάλες και αναθέσεις όπου θέλει. Οφείλει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ώστε να μην χρειαστεί στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας να βάλει τον πολίτη να τα πληρώσει, όπως κάνουν και οι υπόλοιποι δήμοι΄΄. ΄΄Μιλάμε δηλαδή για μία ανάλγητη διαχείριση, με έναν δήμαρχο που ζει στον… δικό του κόσμο και προβαίνει σε σπατάλες ζητώντας μετά κάλυψη. Πώς ήταν δυνατόν τον Οκτώβριο να προτείνει μηδενικές αυξήσεις και τώρα να παρουσιάζει δαπάνες που χρειάζονται αύξηση 10% των τελών για να καλυφθούν; Αυτό δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνει. Ή ότι κορόιδευε τους δημότες ή ότι δεν ξέρει να διοικήσει΄΄.

Δημ. Καλαμίδας: «Η απεικόνιση δείχνει +10% στα τέλη αλλά εμείς θα εισηγηθούμε μηδενική αύξηση»

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, μιλώντας στo protionline.gr εστίασε στη διάθεση που υπάρχει να παρατίθενται τα στοιχεία από την Οικονομική Υπηρεσία, λέγοντας: ΄΄Η εντολή η δική μου είναι οι οικονομικές υπηρεσίες να απεικονίζουν την πραγματικότητα, γεγονός που συνεπάγεται στην προκειμένη περίπτωση με αύξηση τελών κατά 10% στην ανταποδοτικότητα. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικό μέρος, δεν θα εισηγηθούμε αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και οδοφωτισμού. Θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε από αλλού περικοπές και θα εισηγηθούμε μηδενική αύξηση για το 2021. Η εισήγησή μου προς τον δήμαρχο θα είναι μηδενικές αυξήσεις. Θα προσπαθήσω αντί να ζητήσω αύξηση να ισοσκελίσω τα ανταποδοτικά τέλη μειώνοντας κωδικούς από εκεί που μπορώ. Από το 2020 προσπαθούμε να αγγίξουμε όσο μπορούμε την πραγματικότητα στον προϋπολογισμό και πιστεύουμε μέσα σε μία τριετία θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο ώστε οι προϋπολογισμοί που θα δημιουργούμε θα αγγίζουν την τελειότητα΄΄.

Και συνέχισε: ΄΄Είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός στην αρχή δεν μπορεί να αγγίζει το 100% γι’ αυτό στην αρχή προϋπολογίζουμε, στο τρίμηνο εκτιμούμε και στο τέλος προβαίνουμε σε απολογισμό. Η πραγματικότητα του ισολογισμού φαίνεται με τον ισοσκελισμό του. Στον προϋπολογισμό δεν βάζουμε ό,τι σύμβαση φαίνεται μέσα στο έτος. Για παράδειγμα μπορεί τα απορρίμματα τώρα να μεταφέρονται πιο κοντά με μικρότερο κόστος όμως εμείς πρέπει να προϋπολογίζουμε για Κοζάνη ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα. Ο προϋπολογισμός διασφαλίζει των βιωσιμότητα και ευθυγραμμίζει την οικονομία. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από την σωστή πρόβλεψη. Αν στο τέλος έχουμε περίσσευμα θα κάνουμε ανατροπές΄΄.

Αναφορικά με τα όσα καταλογίζει στη δημοτική αρχή η αντιπολίτευση ότι ως τον Οκτώβριο δεν παρουσίαζε τη δαπάνη των 580.000 ευρώ, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είπε: ΄΄Τώρα που είναι Φεβρουάριος πάμε για δημοτικά τέλη με την οικονομική κατάσταση όλου του έτους. Έχουμε μεταφερόμενα τιμολόγια των απορριμμάτων το 2021 που τον Σεπτέμβριο δεν τα είχαμε. Τον Οκτώβριο προϋπολογίζαμε με την εικόνα που είχαμε ως το τέλος Αυγούστου΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr