background img
banner
banner

25 Φεβρουαρίου 1927 – 25 Φεβρουαρίου 2021: 94 χρόνια Παναιγιάλειος Γυμναστικός Σύλλογος

ΟΙ «ΠΑΣΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ» ΓΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ «ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Από σήμερα ο Παναιγιάλειος αρχίζει να διανύει το 95ο έτος της ηλικίας του. Χθες, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2020 έκλεισε τα 94 καθώς ιδρύθηκε την ίδια ημερομηνία του 1927. 94 χρόνια γεμάτα χαρές, λύπες, μεγάλες νίκες και πικρές ήττες, ανόδους και υποβιβασμούς που όμως, πάντα συνοδεύτηκαν από την παθολογική και ανιδιοτελή αγάπη του κόσμου για αυτή την ομάδα που διαφημίζει το Αίγιο και την Αιγιάλεια σε ολόκληρη την Ελλάδα και έμελλε να αποτελέσει «σήμα κατατεθέν» της πόλης.

Ο πρώτος που εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Παναιγιαλείου ήταν ο παλαιστής και ελαιοχρωματιστής Ζήσιμος Λίβας πλαισιωμένος από τους Νίκο Γαρδενιώτη, Γ. Σακελλαρόπουλο, Ηρ. Αναστασόπουλο, Κ. Ηλιόπουλο, Κ. Λυριτζή, Χρ. Παπανδιανό και άλλους. Ο Ζήσιμος Λίβας ήταν γυμναστής στον Παναιγιάλειο Γυμναστικό Σύλλογο. Αγαπούσε πολύ το αγώνισμα της ελληνορωμαϊκής πάλης, της οποίας και ο ίδιος υπήρξε αθλητής. Τιμής ένεκεν, το 1954 αποφασίστηκε από τον τότε πρόεδρο του Παναιγιαλείου, Σωτήρη Παναγιωτόπουλο να υιοθετηθεί ως έμβλημα του Παναιγιαλείου τη μορφή δύο αθλητών που αγωνίζονται στην ελληνορωμαϊκή πάλη.

Άλλα μέλη που βοήθησαν στη δημιουργία του Συλλόγου ήταν ο χημικός Χρήστος Παπαϊωάννου, ο Σωτήρης Λιαρομάτης, ο Ντίνος Τριανταφύλλου και λίγο αργότερα ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, που για πολλά χρόνια ήταν Πρόεδρος πριν και μετά τον πόλεμο στο σπίτι του οποίου στεγάζονταν τα γραφεία του Συλλόγου. Τα παιδιά του Ντίνου Τριανταφύλλου, Τριαντάφυλλος και Βασίλης, μετέπειτα συμμετείχαν ενεργά στη διοίκηση του συλλόγου και πέρασαν από την προεδρία.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι

Με την ίδρυση του ο Παναιγιάλειος συγκρότησε αμέσως ποδοσφαιρική ομάδα και ξεκίνησε τις αγωνιστικές του δραστηριότητες αρχικά με ανεπίσημους φιλικούς αγώνες, και στη συνέχεια συμμετέχοντας στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Πατρών. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι το έδωσε τον Οκτώβριο του 1930 στο Αίγιο με την ΑΕΚ Πατρών, το οποίο έληξε χωρίς γκολ. Το πρωτάθλημα της περιόδου 1930/31 διεξήχθη σε μονό γύρο, οι ομάδες φυσικά ήταν ελάχιστες τότε στην Αχαϊα (7) και τερμάτισε στην 5η θέση.

ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ-ΑΕΚ Πατρών 0-0

Ηρακλής Πατρών-ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ 0-0

ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ-Λευκός Αστήρ Πατρών 4-2

Νίκη Πατρών-ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ 2-2

Ολυμπιακός Πατρών-ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ 1-0

Παναχαϊκή-ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ 1-0

Το 1936 ξεκίνησε και το κύπελλο της ΕΠΣ Πατρών και ήταν ο πρώτος νικητής του θεσμού επικρατώντας σε διπλά παιχνίδια του πολύ ισχυρού Ολυμπιακού Πατρών (2-2 στην Πάτρα και 4-3 στο Αίγιο). Δύο χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο του και στο κύπελλο Ελλάδας. Ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό 5-0 επί του Αχιλλέα Πατρών στο Αίγιο αλλά δεν προκρίθηκε στην τελική φάση αφού στον επόμενο αγώνα ηττήθηκε με 1-0 στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό.

Τελευταία σεζόν στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ, πριν ξεσπάσει ο δεύτερος παγκόσμιος ήταν την περίοδο 1939-40. Πρωταθλητής αναδείχθηκε για άλλη μία φορά ο Ολυμπιακός Πατρών(28β.) με τον Παναιγιάλειο να καταλαμβάνει την τρίτη θέση (19β.) πίσω από τον δεύτερο Απόλλωνα Πατρών (22).

Η μεταπολεμική περίοδος

Την περίοδο 1945-46 διοργανώθηκε πάλι πρωτάθλημα από την Ένωση. Από την επόμενη σεζόν λόγω του όλο αυξανόμενου αριθμού των ομάδων, κατέστη από την ΕΠΣ Πατρών αναγκαίος ο διαχωρισμός των σωματείων. Έτσι διεξήγαγε δύο πρωταθλήματα:

α) της Πάτρας όπου αγωνίζονταν οι ομάδες της επαρχίας Πατρών

β) της Περιφέρειας στο οποίο μετείχαν οι σύλλογοι από την Αιγιάλεια, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.

Στο τέλος κάθε περιόδου, οι πρώτοι των δύο αυτών πρωταθλημάτων αναμετριόνταν σε διπλή συνάντηση για την ανακήρυξη του υπερπρωταθλητή της ΕΠΣ.

Οι ομάδες της Περιφέρειας χωρίστηκαν σε τρεις υποομίλους Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Αιγιάλειας (Παναιγιάλειος, ΑΕΚ Αιγίου και Εθνικός Αιγίου).

Τα γεγονότα που «σημάδεψαν» την ιστορία του

/// Η αλλαγή της ονομασίας σε «Παναιγιεύς» στα τέλη του 1949 μετά τη συγχώνευση με την ΑΕΚ Αιγίου και τον Εθνικό. Δεν κράτησε ούτε δύο σεζόν και η ομάδα επέστρεψε στο αρχικό της όνομα με το οποίο έγινε γνωστή και αγαπήθηκε από τον κόσμο.

/// Η «χρυσή» δεκαετία του ΄60 που ξεκίνησε από την περίοδο 1959-60 όταν και – ως πρωταθλητής πήρε περιφερείας του – πήρε μέρος στη νεοσύστατη Α΄ Εθνική γράφοντας τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του. Από την περίοδο 1958-59 το στάδιο του Αιγίου είχε μετατραπεί σε απόρθητο κάστρο, αφού νίκησαν 1-0 τον τρομερό Ολυμπιακό της εποχής και δεν έχασαν από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ. Τους «ερυθρόλευκους» τους κέρδισαν και το 1963, κάτι που δεν κατάφερε να πετύχει άλλη ομάδα. Να κερδίσει δηλαδή τον Ολυμπιακό δύο φορές μέσα σε 4 μόλις χρόνια.

/// Η μεγάλη συμβολή του προέδρου Σωτήρη Παναγιωτόπουλου και του Αστέριου Μπέλλα στην αναγέννηση της ομάδας και ιδίως του δεύτερου. Χωρίς αυτούς η ιστορία του συλλόγου θα είχε γραφτεί διαφορετικά. Ο χαρακτηρισμός «λεγεώνα των ξένων» είχε λογική, όπως και το παρατσούκλι «πασάδες του Αιγίου», διότι οι παίκτες είχαν σταθερό μισθό 1.200 δραχμές κάθε μήνα, 300 δρχ. πριμ νίκης και 600 δρχ. πριμ νίκης επί ομάδων του ΠΟΚ. Στην ουσία ήταν η πρώτη επαγγελματική ομάδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

/// Ο υποβιβασμός το 1966 και τα προβλήματα με τη χούντα την επόμενη χρονιά. Η χούντα την υποβίβασε από τη Β’ εθνική στο τοπικό και παρενέβη στη διοίκησή της. Δεν επέτρεψαν στον Μπέλλα και κάποια μέλη της προηγούμενης διοίκησης να βρίσκονται στο σύλλογο και σε μια αναδιάρθρωση νόμου που έγινε τότε, η ομάδα έπεσε κατηγορία δια νόμου.

/// Οι άλλες δύο φορές που υποβιβάστηκε στο τοπικό, από το 1959 μέχρι σήμερα. Το 1989 και το 2019. Και τις δύο όμως επέστρεψε την επόμενη σεζόν στις Εθνικές κατηγορίες.

/// Οι δύο συμμετοχές σε ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας, το 1960 και το 1981. Και τις δύο φορές ο Ολυμπιακός του «έφραξε» τον δρόμο προς τον τελικό. Ήττα με 2-1 την πρώτη φορά και δύο ήττες με 1-3 και 0-3 το 1981 όταν μέχρι τα ημιτελικά είχε αποκλείσει τον Ηρόδοτο, τον ΟΦΗ και τη Δόξα Δράμας μέσα στη Δράμα με 1-3 (Βασιλόπουλος-Κανέλλος-Μισαηλίδης).

/// Η παρουσία θρυλικών διεθνών ποδοσφαιριστών στις τάξεις του. Τη φανέλα του, μεταξύ άλλων, φόρεσαν οι Σοφιανός, Φυλακτός, Ξένος, Αγανιάν, Σάββας και Κώστας Παπάζογλου, Τσανακτσής, Ψύχος, Θ. Λουκανίδης, Κρητικόπουλος, Δερμάτης, Δαβουρλής, Σταθόπουλος. Και πολλοί ακόμη σπουδαίοι ποδοσφαιριστές.

/// Η νίκη του με 2-0 επί της Αχαϊκής στο ιστορικό μπαράζ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η άνοδος στη Γ΄ Εθνική μετά από 10 χρόνια, στην πρώτη σεζόν με τον Πέτρο Παλαιολογόπουλο στο «τιμόνι». Η παρουσία περίπου 10.000 Αιγιωτών στο γήπεδο μνημονεύεται μέχρι σήμερα.

/// Ο υποβιβασμός κατά δύο κατηγορίες το 2002 λόγω χρεών. Βρέθηκε από τη Β΄ στη Δ΄ Εθνική γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του.

/// Η εξαιρετική εξαετία στη Β΄ Εθνική στη δεκαετία του 2010 με τη διοίκηση Ρέλλα. Το 2014 έφτασε μια ανάσα για να διεκδικήσει σε πλέι οφ την άνοδο στην Α΄ Εθνική μετά από μισό σχεδόν αιώνα. Η ισοπαλία 1-1 με την αδιάφορη Επισκοπή στο Αίγιο τον άφησε εκτός τετράδας.

Οι συμμετοχές του Παναιγιαλείου στις εθνικές κατηγορίες από την περίοδο 1958-59, έως και το 2020.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr