background img
banner
banner

58 χρόνια από το τσουνάμι του Κορινθιακού στο Αίγιο το 1963

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ BIGPOST.GR

Τη Δευτέρα 8/2 συμπληρώθηκαν 58 χρόνια από το τσουνάμι του Κορινθιακού, που προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα και μεγάλες καταστροφές… Παρότι εκατομμύρια Έλληνες και τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ζούμε πολύ χρόνο κοντά στα μοναδικά παράλια μας 16.000 περίπου χιλιομέτρων, κανείς μας δεν βάζει στο νου του το κίνδυνο από πιθανή εκδήλωση τσουνάμι και τα καταστροφικά αποτελέσματα του.

Στο μυαλό όλων βέβαια υπάρχει η βιβλική καταστροφή από το τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης τον 17ο πχ αιώνα καταστρέφοντας όχι μόνο το νησί, ίχνη ζωής ακόμα και 100 χλμ μακριά από την Θήρα αλλά και την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού μιας και η καταστροφική μανία του εκτονώθηκε στην Κρήτη. Ακόμα και στην σύγχρονη Ελλάδα όμως, πολλά τσουνάμια (όπως στο Αιγαίο πέλαγος στις 9 Ιουλίου του 1956 μετά τον σεισμό των 7.5 R), δημιούργησαν πρωτοφανείς καταστροφές.
Ένα τέτοιο τεράστιο παλιρροϊκό κύμα –άγνωστη ιστορία στους περισσότερους εξ ημών- που δεν οφείλεται όμως σε σεισμό, έπνιξε σαν σήμερα το 1963 την περιοχή της δυτικής Αιγιάλειας στον Κορινθιακό κόλπο, πολύ κοντά στην Αθήνα δηλαδή.

Κύμα σάρωσε την παραλιακή ζώνη

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1963 ένα πρωτοφανές για τον Κορινθιακό παλιρροϊκό κύμα σάρωσε την παραλιακή ζώνη για αρκετά χιλιόμετρα ξεκινώντας 2-3 χλμ δυτικά από το Αίγιο , έως την περιοχή του Νέου Ερινεού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, σοβαρούς τραυματισμούς και σκορπώντας πανικό στους κατοίκους της περιοχής. Άνθρωποι της περιοχής αυτής, που είναι σήμερα 60 ετών και άνω αφηγούνται με τρόμο τον πανικό και την καταστροφή εκείνης της νύχτας. Από τα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής και τις αναφορές της τότε Χωροφυλακής διαβάζουμε ότι στις 21:25 το βράδυ οι κάτοικοι των παράλιων αυτών περιοχών άκουσαν μια υπόκωφη βοή.

Όποιοι βγήκαν από τα σπίτια τους είδαν τη θάλασσα να υποχωρεί και να απομακρύνεται από την παραλία και μετά από ελάχιστα λεπτά τεράστιες μάζες θάλασσας ύψους 6 μέτρων (κάποιοι κάτοικοι ανέφεραν ακόμα και 20 μέτρα !) έπληξαν με σφοδρότητα τις ακτές, παρασύροντας τα πάντα. Βάρκες και καίκια βρέθηκαν σε απόσταση δεκάδων μέτρων από την ακτή-πολλές πάνω στις σκεπές των σπιτιών (!), οι ακτές γέμισαν ψάρια, ενώ οι κάτοικοι έντρομοι έτρεχαν για να σωθούν προς τα ψηλότερα σημεία. Κάτοικοι βρήκαν τις επόμενες ημέρες ακόμα και χταπόδια σε δέντρα μακριά από τα παράλια. Το σφοδρότατο κύμα του νερού έπληξε τις περιοχές των Σελιανιτίκων, Λόγγου, Άκολης, Λαμπιρίου και Ν. Ερινεού, όπου ο όγκος του νερού έφθασε πάνω από την τότε εθνική οδό (την σημερινή παλαιά οδό Αιγίου-Πατρών) παρασύροντας τα πάντα στην πορεία του . Μετά από 5-7 λεπτά τα νερά υποχώρησαν και επανήλθε ηρεμία.

Τι έγραφε η ‘’έρευνα’’ της εποχής

Διαβάζουμε μεταξύ άλλων στην τοπική εφημερίδα «Έρευνα» στο έκτακτο φύλλο της , στις 10 Φεβρουαρίου 1963:
«᾽Εκ τῶν πληροφοριῶν τάς ὁποίας εἲχομεν κατέρρευσαν αἱ οἰκίαι τῶν ……. (αναφέρονται ονόματα ιδιοκτητών σπιτιών των περιοχών αυτών ).Τεράστιαι εἶναι αἱ καταστροφαί εἰς οἰκιακά σκεύη, βαρέλια, γεννήματα εἰς ζῶα μικρά και μεγάλα. Υπέστησαν ζημίας πολλαί οἰκίαι, ἀλλά λόγῳ τοῦ σκότους και τοῦ προκεχωρημένου τῆς ὣρας, δεν ἠδυνήθημεν να διαπιστώσωμεν, πλην ὃμως, ὡς φαίνεται, ὑπέστησαν ζημίας καί τά ἐκεῖ ξενοδοχεῖα τῆς λουτροπόλεως τῶν Σελιανιτίκων,,,,,

Παρόμοιας ἐκτάσεως εἰς ἒντασιν καί καταστροφάς ὑπῆρξεν ἡ ἐκδήλωσις τοῦ παλιρροϊκοῦ κύματος εἰς Λόγγον καί Λαμπίρι. Ὑδάτινον τεῖχος, μήκους 50 μέτρων, ἔπληξεν ὅλην τήν ἀκτήν. Σκηναί τρόμου καί φρίκης ἐπηκολούθησαν. Οἱ κάτοικοι ἐγκατέλειψαν τάς οἰκίας των καί ὅλην τήν νύκτα ἐτράπησαν εἰς φυγήν, ἀνελθοντεςβ εἰς τά ὀρεινά χωρία Ζήρειας και Καμάρες. …..Εἷς τόν Λόγγον καί ἰδίᾳ θέσιν «Βαλτάκι», τό παλιρροϊκόν κῦμα ἀνῆλθεν εἰς ὓψος 30 μέτρων. Κατεστράφησαν βάρκες καί ἂλλα ἁλιευτηκά συγκροτήματα. Ἂνθρωποι ἀπό το κρεβάτι τους εὑρέθησαν στή… θάλασσα. Εὐτυχῶς που ἡ περιοχή εἶναι ὁμαλή και δια τοῦτο δεν ἐθρηνήθησαν θύματα’’…

Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου που έγινε αργότερα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τσουνάμι οφειλόταν σε κατολίσθηση που έγινε στον πυθμένα του Κορινθιακού, κάτω από τον οποίο περνάει το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που προκάλεσε και τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου της 15ης Ιουνίου του 1995. Από τότε πάντως τέτοιας δυναμικότητας τσουνάμι δεν ξανάγινε στον Κορινθιακό, εκτός από ένα πολύ ήπιο 6 μήνες μετά τον σεισμό του 1995 και συγκεκριμένα στις 31/12/1995.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr