background img
banner
banner

Ένταση, ισοψηφία και… προσφυγή;

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Προς… μία ακόμη προσφυγή φαίνεται πως οδεύει η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δεύτερη προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας εμπεριείχε ένταση μεταξύ των παρατάξεων, ισοψηφία ως προς το θέμα της αλλαγής του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και έγκριση κατά πλειοψηφία της εισήγησης της αντιπολίτευσης για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου.

Το πρώτο θέμα που εισήχθη από τις παρατάξεις των κ. Γούτου και Ψυχράμη ψηφίστηκε από τις δύο παρατάξεις με τον κ. Παπακωνσταντινόπουλο να κάνει κάποιες προσθήκες και να μην ψηφίζει την εισήγηση έτσι όπως κατατέθηκε. Μολονότι οι σύμβουλοι και των δύο παρατάξεων έχουν την πλειοψηφία, λίγο μετά την ψηφοφορία διαπιστώθηκε πως απουσίαζε καθώς δεν φαινόταν στην οθόνη της τηλεδιάσκεψης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γούτου, Μιχάλης Κυριακόπουλος, με αποτέλεσμα η εισήγηση να ψηφιστεί από 16 δημοτικούς συμβούλους όσοι ήταν και αυτοί που την καταψήφισαν. Ο πρόεδρος του Σώματος Γιώργος Ντίνος ανακοίνωσε τότε και κατόπιν υπόδειξης του γραμματέα του Συμβουλίου, ότι επειδή ο κ. Κυριακόπουλος απουσίαζε και λόγω της ισοψηφίας, το θέμα δεν «περνάει». Το γεγονός προκάλεσε τότε την αντίδραση του κ. Γούτου ο οποίος τόνισε πως και ο ίδιος είχε προβλήματα στη διαδικτυακή σύνδεση και ότι πολύ πιθανόν και ο κ. Κυριακόπουλος να μην μπορούσε να συνδεθεί, με τον κ. Ντίνο ωστόσο να επισημαίνει πως θα μπορούσε να πάρει τηλέφωνο να ειδοποιήσει.

Η συζήτηση του εν λόγω θέματος, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες κινήθηκε σε δύο σκέλη: Στην άποψη συμβούλων της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονται σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση γιατί δεν τους αρκεί ο χρόνος που τους δίνεται για να τοποθετηθούν αλλά και στην άποψη της δημοτικής αρχής ότι επιθυμούν περισσότερο χρόνο για να ασκήσουν κριτική στο έργο της. Ο κ. Ντίνος δέχθηκε αρκετές φορές τα «πυρά» των συμβούλων γιατί έχει χρειαστεί να τους κλείσει τα μικρόφωνα και να μην ακούγονται όταν υπερβαίνουν τον χρόνο ή ξεφεύγουν εκτός θέματος, με την εισήγηση να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του χρόνου τόσο στους επικεφαλής όσο και στους συμβούλους των παρατάξεων, η οποία ωστόσο διαφέρει ανάλογα με το εάν συζητείται θέμα προ ημερησίας ή εντός αυτής ή εάν πρόκειται για τις αρχικές τοποθετήσεις.

Γ. Ντίνος:΄΄Οι ατέρμονες και εξαντλητικές συζητήσεις δεν εξυπηρετούν΄΄

Ο κ. Ντίνος, πριν την εισήγηση του θέματος, σημείωσε μεταξύ άλλων: ΄΄Ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι οι αρχές και οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του. Φυσικά δεν είναι πάνω από τους νόμους. Δύο παρατάξεις έφεραν κανονισμό λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο και τον θέτουμε προς συζήτηση. Θα μπορούσε να συσταθεί μία επιτροπή να επεξεργαστεί έναν κανονισμό όπως γίνεται σε όλους τους δήμους, όμως προτιμήσατε να καταθέσετε εισήγηση. Θέλετε αλλαγές ως προς τον χρόνο ομιλίας των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων. Ο υπάρχων κανονισμός είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο του 2011 επί δημαρχίας Στάθη Θεοδωρακόπουλου. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που τότε ψήφισαν υπέρ του σήμερα θέλουν αλλαγή. Όμως η αύξηση που προτείνετε θα φέρει ατέρμονες συνεδριάσεις συζητήσεις που δεν θα τελειώνουν ποτέ. Τα δύο λεπτά που προβλέπονται τα αφήνω ήδη περισσότερο και γίνονται και πέντε και έξι λεπτά. Οι τοποθετήσεις όμως πρέπει να είναι συνοπτικές. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι η εικόνα του δήμου. Έχουμε σκεφτεί πώς μας βλέπει η κοινωνία και τι λένε οι πολίτες για το Δημοτικό Συμβούλιο; Όταν δεν είναι περιεκτικό και ουσιαστικό αποτρέπει τους δημότες να παρακολουθήσουν, γίνεται κουραστικό μόνο και μόνο γιατί θέλουν κάποιοι από εμάς το πρόσωπό τους σε μία δημόσια εικόνα΄΄. Και πρόσθεσε: ΄΄Σήμερα εισηγείστε έναν κανονισμό που πήραμε τα δύο λεπτά και τα κάναμε επτά άρα εισηγούμαστε αύξηση του χρόνου ομιλίας 350%. Ως δημοτική αρχή εισαγάγαμε έναν κανονισμό είδαμε τους κανονισμούς λειτουργίας μεγάλων δήμων και πουθενά δεν προβλέπεται τόσος πολύς χρόνος. Οι κανονισμοί άλλων δήμων προέκυψαν από διαδημοτικές επιτροπές. Ο κανονισμός που προτείνει η δημοτική αρχή είναι πλήρης και θα μείνει για το μέλλον. Πρέπει να βρούμε κοινή συνισταμένη. Δυστυχώς δεν μπορούμε από μόνοι μας να έχουμε αυτοκυριαρχία και κάποιος πρέπει να βάζει τους νόμους σε κάθε συλλογικό όργανο΄΄.

Τους χρόνους αφορούν κυρίως οι αλλαγές που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση Γούτου – Ψυχράμη

Την εισήγηση έκανε ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Χρήστου Γούτου, Δημήτρης Μπούνιας, μιλώντας για έναν πρότυπο κανονισμό που όπως είπε, ‘‘ενώ τον εφαρμόζουμε, δεν έχει επικαιροποιηθεί επίσημα. Αφού στην ουσία ο πρόεδρος τον δίνει και τώρα αυτό τον χρόνο ουσιαστικά δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση ούτε πολλαπλασιάζει τον χρόνο και δεν γίνεται ατέρμονο το συμβούλιο. Έχουν αντικατασταθεί κάποιοι όροι π.χ. τα τοπικά συμβούλια είναι συμβούλια κοινοτήτων, οι εκπρόσωποί τους είναι σύμβουλοι και πρόεδροι κοινοτήτων κ.ά. άρα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση. Επίσης, εφαρμόζουμε ήδη πολλές διατάξεις όπως οι αυξημένες αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής΄΄. Αναφερόμενος στις αλλαγές που περιελάμβανε η εισήγηση των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο κ. Μπούνιας είπε ότι για τα προ ημερησίας προσδιορίστηκε η ώρα. Για τους επικεφαλής να είναι επτά λεπτά και για τους συμβούλους από δύο λεπτά που είναι σήμερα να γίνουν τρία. ΄΄Πολλές φορές τα θέματα εκτός ημερήσιας είναι πιο σημαντικά οι χρόνοι ομιλίας πρέπει να είναι το ίδιο και στα ημερήσιας διάταξης και στα εκτός αυτής. Απλώς χρειάζεται μία επιλογή στον αριθμό των θεμάτων και στα κατεπείγοντα. Στα υπόλοιπα προτείνουμε οι επικεφαλής από πέντε λεπτά να είναι έξι, η δευτερολογία τους να είναι τρία και για τους συμβούλους στα θέματα τέσσερα λεπτά από δύο που είναι, χωρίς δευτερολογία. Αν όμως θα είναι τέσσερα θα τηρούνται ακριβώς΄΄, σημείωσε ο κ. Μπούνιας, προσθέτοντας: ΄΄Όταν σε κάποια συνεδρίαση δεν έχουμε μαγνητοσκόπηση ή βιντεοσκόπηση μόνο τότε θα πρέπει να προσέρχονται οι σύμβουλοι να υπογράφουν τα πρακτικά. Όταν γίνεται κάποιος θόρυβος κυρίως σε διά ζώσης συνεδριάσεις και κάποιος δεν συμμορφώνεται ο νόμος προβλέπει διακοπή Δημοτικού Συμβουλίου για πέντε λεπτά. Όμως δεν αναφέρει ο Κανονισμός για αποβολή δημοτικού συμβούλου. Εμείς δεν θέλουμε την αποβολή πλην όμως αυτός που θα προσβάλλει θα παίρνει «στον λαιμό του» όλο το Δημοτικό Συμβούλιο΄΄.
‘‘Εμείς θέλουμε να συμμετέχουν όλοι οι σύμβουλοι και βεβαίως να μην εκφεύγουν του ρόλου τους, να σέβονται το Δημοτικό Συμβούλιο και να πειθαρχούν στους κανονισμούς΄΄, επισήμανε η κ. Ψυχράμη, λέγοντας: ΄΄Ο κανονισμός μας χωρίς τις τροποποιήσεις του Κλεισθένη και της απλής αναλογικής ήταν «κενό γράμμα» άρα έπρεπε να το έχουμε κάνει και θα το κάνουμε και στο μέλλον εφόσον η κυβέρνηση προβεί και σε άλλες αλλαγές’’.

Τα… ανοιχτά και κλειστά μικρόφωνα και η διαφοροποίηση Παπακωνσταντινόπουλου

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος, πρότεινε να προστεθεί στην εισήγηση ότι ο Κανονισμός πρέπει να προβλέπει να μην επιτρέπεται η παρεμπόδιση των συμβούλων να εκφραστούν μέσω κλειστών μικροφώνων και να μην χειρίζεται ο πρόεδρος τα μικρόφωνα αλλά ο κάθε σύμβουλος έχοντας κρίση και ατομική ευθύνη να παρεμβαίνει έτσι ώστε να αναπτύσσεται διάλογος. Επίσης, είπε πως και ο κ. Ντίνος παραβιάζει τον κανονισμό στέλνοντας την πρόσκληση και τις εισηγήσεις για συμβούλιο τρεις ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα διεξαγωγής ενώ δεν δημιουργείται και κατάλογος ομιλητών πριν το κάθε θέμα όπως προβλέπεται από τον νόμο. Σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των μικροφώνων και τη δικαιοδοσία του προέδρου, ο κ. Γούτος και η κ. Ψυχράμη συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχεια ψήφισαν την εισήγηση έτσι ακριβώς όπως την είχαν καταθέσει.

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: ΄΄Αν θέλετε να πάμε ένα βήμα μπροστά, ας παραδεχτούμε ότι έγιναν ως τώρα λάθη να καθίσουμε σε μία επιτροπή να έχουμε δύο νομικούς και να δείξουμε δείγμα πολιτικού πολιτισμού για να είμαστε αντάξιοι του ρόλου μας στο Δημοτικό Συμβούλιο΄΄.

΄΄Τα συμβούλια γίνονται μία φορά τον μήνα και τα θέματα «τρέχουν» σε κανένα δεν έχω προλάβει να ολοκληρώσω αυτά που θέλω να πω. Η ουσία είναι να μπορούμε να βελτιώσουμε πράγματα και καταστάσεις διότι είναι τόσα τα ανοιχτά μέτωπα που και δύο συνεδριάσεις τον μήνα να κάναμε πάλι δεν θα έφταναν΄΄, σχολίασε ο κ. Γούτος.

Δ. Καλογερόπουλος προς αντιπολίτευση: «Ποδηγετείτε τις δυνατότητες της δημοτικής αρχής λόγω αριθμητικής υπεροχής»

Ο δήμαρχος ωστόσο τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: ΄΄Αν κάποιος μας άκουγε από μακριά θα έβλεπε μία επιφυλακτική για συνεννόηση πλευρά και μία άλλη που βγάζει έναν υπέρμετρο εγωισμό στηριζόμενη στην αριθμητική υπεροχή. Δεν με πείθει κανείς ότι δεν υπήρχε προσυνεννόηση όμως η απάλειψη στον κανονισμό προβλεπόμενων από τον νόμο άρθρων και διαδικασιών αποδεικνύει ότι δεν είναι θέμα προσαρμογής στο νομικό πεδίο που υπάρχει, αντιθέτως όπου ο νόμος έχει κόμμα εσείς βάζετε τελεία και διαστρεβλώνετε τον νόμο. Όχι γιατί αγαπήσατε τη Δημοκρατία, αντιθέτως με αυτό τον κανονισμό θέλετε να ποδηγετήσετε τις δυνατότητες της δημοτικής αρχής από τους νόμους και να περιορίσετε όσο είναι δυνατόν τη λειτουργία της δημοτικής αρχής΄΄.

Να σημειωθεί πως στην εισήγηση, εκτός από τη δημοτική αρχή «όχι» είπαν ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, η κ. Κουρή καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Στράτος Βαρδάκης, ενώ «ναι» ψήφισε, εκτός από τις παρατάξεις των κ. Γούτου και Ψυχράμη, ο Γιώργος Γκίκας.

Μάλιστα, ο τελευταίος παρατήρησε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι δεν ρωτά έναν – έναν τους δημοτικούς συμβούλους στην ψηφοφορία αλλά μετρά ανά παράταξη τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο οι ψηφοφορίες είναι άκυρες.

Αδυναμία σύνδεσης επικαλέστηκε ο κ. Κυριακόπουλος

Ο κ. Ντίνος τόνισε πως η ψηφοφορία έβγαλε 16 – 16 άρα το θέμα δεν εγκρίνεται δεδομένου ότι ο κ. Κυριακόπουλος αποχώρησε χωρίς να ενημερώσει το προεδρείο όπως ο κανονισμός ορίζει. Άρα λογίζεται ως απών από το Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εν λόγω θέματος, απαντώντας έτσι αρνητικά στην παρότρυνση του κ. Γούτου να επικοινωνήσει με τον κ. Κυριακόπουλο με το σκεπτικό πως ενδέχετο να μην μπορούσε να συνδεθεί για τεχνικούς λόγους. Χθες πάντως, ο κ. Κυριακόπουλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέστησε σαφές ότι προσπαθούσε να συνδεθεί αλλά δεν τα κατάφερε και πως δεν ευθύνεται για την απουσία του από τη διαδικασία.

Κάπως έτσι, οι παρατάξεις που εισήγαγαν το θέμα προς συζήτηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν προσφυγή ως προς την διαδικασία, εκφράζοντας παράλληλα την απορία, γιατί δεν τέθηκε σε ψηφοφορία και η διαφοροποιημένη πρόταση του κ. Παπακωνσταντινόπουλου…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το protionline.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς. Μάθε περισσότερα

Το protionline.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς.

Close