background img
banner
banner

Βουβή και… μόνη η Καθαρά Δευτέρα αλλά με ελαφρώς φθηνότερα εδέσματα

ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΔΕΙΛΑ – ΔΕΙΛΑ Η ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ

Μία… διαφορετική Καθαρά Δευτέρα καλούνται να ζήσουν φέτος και οι Αιγιαλείς, καθώς τα μέτρα της πανδημίας απαγορεύουν ρητώς το πέταγμα του χαρταετού. Όσο για την κατανάλωση των σαρακοστιανών εδεσμάτων, μάλλον θα έχουν την τιμητική τους αλλά εντός κατοικιών μεταξύ των οικογενειών, καθώς οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα είναι εκτός νόμου… Στα… λίγα θετικά της κατάστασης οι φετινές τιμές των νηστίσιμων που δείχνουν να έχουν πτωτική τάση. Παρόλο που κάποιοι πιστεύουν ότι η κατανάλωση τροφίμων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα εν μέσω καραντίνας, τα στοιχεία φανερώνουν μειωμένες πωλήσεις σε καταστήματα λιανικής, γεγονός που αποδίδεται σε δύο παραμέτρους. Στην ανασφάλεια και κακή διάθεση του κόσμου για τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και στη μη λειτουργία του τομέα της επαγγελματικής εστίασης. Έτσι, ακόμη κι αν κάποιοι πιστεύουν πως καταστήματα τροφίμων θα… ξεπουλήσουν την Καθαρά Δευτέρα, η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για προγνωστικά, διότι είναι ρευστή και πρωτοφανής…

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα δείχνει πτώση των πωλήσεων με τα μικρότερα μαγαζιά να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς τα σούπερ μάρκετ παρουσιάζουν σταθερά υψηλή κίνηση, ανεξάρτητα βέβαια από τις πωλήσεις που σχετίζονται απόλυτα με την οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών της περιοχής.

«Ποντάρουν» στην ποιότητα

Οι επαγγελματίες ωστόσο παρουσιάζονται πανέτοιμοι να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Όπως αναφέρει στo protionline.gr η ιδιοκτήτρια delicatessen στο Αίγιο Τασία Γκραικιώτη, ΄΄υπάρχει μία ανασφάλεια στον κόσμο εξαιτίας της κατάστασης, ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει η ζήτηση για τα σαρακοστιανά εδέσματα. Σαν επαγγελματίες, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να στηριχθούμε στην ποιότητα, προσφέροντας είδη τα οποία αξίζει ο καταναλωτής να έχει στο τραπέζι του, όχι μόνο την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, αλλά όλη τη Σαρακοστή. Επίσης, φροντίζουμε να έχουμε ποικιλία, να συνδυάζουμε γεύσεις, να δημιουργούμε και να έχουμε πληρότητα στα είδη μας για να μην αφήνουμε κανέναν παραπονεμένο΄΄. ΄΄Ευελπιστούμε ότι όλη αυτή η δοκιμασία, που έχει αντίκτυπο και στην αγορά του τροφίμου, να τελειώσει γρήγορα και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα΄΄, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις φετινές τιμές των ειδών, η κ. Γκραικιώτη τόνισε πως τα περισσότερα κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα και κάποια έχουν πτωτική τάση. ΄΄Αυτό που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας με τα σαρακοστιανά είναι ότι στις πρώτες ύλες υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποιότητες. Δηλαδή, μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο ταραμά με 2 ευρώ αλλά και με 22, χταπόδια με 6 ευρώ αλλά και με 23 ευρώ το κιλό. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την ποιότητα. Το καλό είναι ότι υπάρχουν είδη για όλα τα βαλάντια΄΄, σημείωσε.

Στα ίδια επίπεδα η τιμή της λαγάνας εδώ και μία δεκαετία

Την ίδια στιγμή, τα αρτοποιεία της περιοχής αρχίζουν ήδη να προετοιμάζονται για τη «μάχη» της παραδοσιακής λαγάνας. Οι στιγμές που συνωστίζονταν ξημερώματα στα αρτοποιεία μασκαράδες και μη, μετά τις εξόδους τους, για να πάρουν πρώτοι τη μοσχοβολιστή λαγάνα, δεν θα επαναληφθούν φέτος, αφού υπάρχει η απαγόρευση. ΄΄Φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική και οφείλουμε όλη να σεβαστούμε τα μέτρα ασφαλείας. Μπορεί να μην έχουμε το κέφι των προηγούμενων χρόνων όμως όσο είμαστε υγιείς έχουμε την ελπίδα πως όλο αυτό είναι μια κακή παρένθεση και ότι σύντομα θα ξεχάσουμε όλοι την πανδημία που ταλαιπωρεί την αθρωπότητα΄΄, αναφέρει στo protionline.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιειών Αιγιαλείας Αρίστος Τηλιγάδης.

Σε ό,τι αφορά την τιμή της φετινής λαγάνας, τονίζει πως τα τελευταία χρόνια τίποτα δεν έχει αλλάξει ΄΄Οι τιμές σε αυτά τα εποχικά είδη παραμένουν ίδιες για μία δεκαετία. Άρα και φέτος η λαγάνα θα κυμανθεί στα 2,50 με 3,00 ευρώ η κάθε μία΄΄, σημειώνει.

Ερωτηθείς για την ως τώρα κίνηση του κόσμου, παρατηρεί πως ΄΄εξαιτίας της καραντίνας, καταγράφεται η διάθεση του κόσμου να προμηθευτεί τα απολύτως απαραίτητα΄΄. ΄΄Θα μπουν στο αρτοποιείο μόνο για το ψωμί της ημέρας. Ο κόσμος είναι πιο «σφιχτός» πλέον. Υπάρχει μία πτώση στην κατανάλωση στα είδη μας, της τάξεως του 30-40% σε σχέση με πέρυσι΄΄, επισημαίνει…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr