background img
banner
banner

Είχε… ανάψει φωτιές μεταφορικά και κυριολεκτικά

ΣΤΟ Π.Δ.Ε. ΜΕ 496.000 ΕΥΡΩ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΔΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Η ένταξη του έργου αποκατάστασης του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στην ορεινή Αιγείρα και η χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έρχεται να επισφραγίσει το οριστικό κλείσιμο μιας περιοχής στην οποία στο παρελθόν είχαν… ανάψει φωτιές μεταφορικά και κυριολεκτικά… Μαζί με το οριστικό κλείσιμο του όμορου ΧΥΤΑ, γράφεται έτσι ο επίλογος του ΧΑΔΑ που λειτούργησε επί 15 συναπτά έτη.

Με αυτό τον τρόπο, ένα ακόμα έργο μείζονος κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας για την περιοχή της Αιγιάλειας, αλλά και για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Ο προϋπολογισμός του 496.000,67 ευρώ. Το έργο αποσκοπεί στην υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων αποκατάστασης του χώρου ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων στη θέση Κακιχούνι. Η έκταση της «ρυπασμένης» επιφάνειας είναι περίπου 8,8 στρέμματα και χωροθετείται βόρεια του περιφραγμένου ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Προβλέπονται οι εξής εργασίες: Κατασκευή έργων τελικής κάλυψης στη συνολική έκταση, έργα απαγωγής βιοαερίου, έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, καθώς και περιοδική επιθεώρηση του χώρου για τυχόν παράνομες αποθέσεις απορριμμάτων. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Αιγιάλειας, ενώ σημειώνεται πως αναμένεται η κατάθεση της σχετικής μελέτης από τον Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων Αχαΐας.

«Η προστασία του περιβάλλοντος και η θωράκισή του από φυσικές καταστροφές, σε συνδυασμό με τη μόνιμη και αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων με σύγχρονο τρόπο, αποτελούν προτεραιότητες για τη Δυτική Ελλάδα, για τις οποίες η Περιφερειακή Αρχή καταβάλλει διαρκείς και μεγάλες προσπάθειες, ώστε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το γκρίζο παρελθόν. Με το συγκεκριμένο έργο γίνεται άλλο ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιάλειας και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Μέρα με τη μέρα φτιάχνουμε ένα πιο όμορφο και πιο υγιεινό μέλλον για όλους» δήλωσε, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Τα «βήματα» της αποκατάστασης και η ενημέρωση από τον Δήμαρχο

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια αποκατάστασης του XΑΔΑ είχε εκδοθεί από το Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, γεγονός που με ικανοποίηση είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, στους προέδρους των κοινοτήτων της περιοχής. Ακολούθησε η ενημέρωση των δημοτών για την οριστική παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ και απαγόρευση ρίψης αποβλήτων στο ΧΑΔΑ με επιβολή κυρώσεων.

Τα επόμενα «βήματα» περιλαμβάνουν: Συλλογή διασκορπισμένων στον ευρύτερο χώρο απορριμμάτων και εναπόθεσή τους στο υπό διευθέτηση απορριμματικό ανάγλυφο. Κατασκευή στρώσης εξομάλυνσης με κλίση της άνω τελικής επιφάνειας του ΧΑΔΑ τουλάχιστον 5%, με σκοπό την ταχεία απορροή των ομβρίων υδάτων. Επιφανειακή κάλυψη με συμπυκνωμένα γαιώδη υλικά κατάλληλα για την αναγέννηση της βλάστησης, πάχους τουλάχιστον 1 μ. Λήψη αντιδιαβρωτικών μέτρων και κατασκευή έργων παρεμπόδισης πλευρικής εισροής ομβρίων στο Χ.Α.Δ.Α., όπου αυτό απαιτείται (π.χ. σε απότομες πλαγιές). Κατασκευή παραθύρων παθητικής εκτόνωσης βιοαερίου. Οριοθέτηση/περίφραξη του Χ.Α.Δ.Α. Λήψη αντιπυρικών μέτρων. Περιοδική επιθεώρηση του χώρου και λήψη τυχόν απαιτούμενων συμπληρωματικών έργων-δράσεων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr